Ce se schimbă după 40 de ani?

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Sînt în avion, în drum spre Belgrad, în faimosul ATR al companiei TAROM ale cărui dimensiuni nu le depășește pe cele ale troleului 66. Țin ochii închiși, mă sprijin cu ambele mîini de scaunul din față, pilotez la un mod imaginar avionul, din căști îmi cîntă din toții bojocii și plină de energie Gloria Glaynor – „I will survive“, este ultima mea „găselniță” ca să rezist unui zbor, orice zbor, măcar nu mai aud zgomotul motorului și alte zgomote potențial periculoase. La un moment dat, deschid ochii, în dreapta mea e o fată care în mod sigur pilotează și ea avionul. Ne recunoaștem din priviri, facem parte din aceeași gașcă. Așa că intrăm în vorbă și ne împrietenim repede, de fapt pe toată durata zborului facem un soi de ședință de terapie. Fata e sîrboaică, a fost cîteva zile la București din motive de job, lucrează în industria jocurilor video. La un moment dat, mă întreabă cîți ani am și îi răspund cu jumătate de gură că am 44. „Pe bune? N-aș fi crezut... nu arăți deloc de 44!” Uit de frica de zbor și de tot, rînjesc fericită – iată că am ajuns și în faza aia de început de băbenie, cea în care te bucuri atunci cînd o persoană mai tînără îți zice că nu-ți arăți vîrsta! Ea are 35. Îi zic: e o vîrstă perfectă… ehe, dacă aș mai avea și eu 35… Încă ești într-o formă fizică excelentă și stai bine și cu capul, adică ai o experiență de viață, nu mai ești un tăntălău ca la 20.  Dar ce se schimbă după 40? – mă întreaba ea, ușor panicată. Aș vrea să fiu sinceră și să-i răspund – totul, dar mă abțin și o dau cotită, vîrsta nu se poate explica celor mai tineri. Adevărul e că după 40 simți pentru prima dată că îmbătrînești și că timpul pe care îl mai ai în față nu mai e atît de relaxat ca înainte. Nu mai e un timp atît de elastic încît să-ți poți imagina că vei trăi la nesfîrșit. Poate că unii au simțit-o mai devreme, alții mai tîrziu, dar pentru mine, categoric, 40 a fost un prag. Totuși, ce se schimbă după 40 de ani? 

● Anxietatea. Frica de zbor nu ține de vîrstă (îi mulțumesc pe această cale Kristinei, fata din Serbia care m-a ajutat să am parte de un zbor suportabil). Însă alte frici, da. Dacă ești un om anxios, după 40, fricile tale se vor dubla sau chiar tripla. Spontaneitatea și inconștiența tinereții dispar treptat, sînt înlocuite de tot soiul de spaime, cărora de multe ori nu le poți da nici un nume, dar există undeva acolo. Te transformi într-un om îngrijorat, de pildă nu mai dormi bine noaptea dacă știi că ai un tren pe care trebuie să-l prinzi la 7 dimineața. Te transformi într-un soi de tata-mare al meu, care se trezea cu trei ore înainte de a pleca trenul, se îmbrăca, își verifica de o sută de ori bagajul, după care se așeza pe un scaun și aștepta. Încep să-ți placă așteptările, nu ți se mai par un timp irosit, e timpul acela de care ai nevoie pentru a te urni. Ah, unde sînt nopțile de vară de la 20 de ani în care te hotărai brusc să pleci în Vamă, îți făceai un bagaj în pripă și într-o jumătate de oră țopăiai în mașină sau în tren? După 40 de ani îmi ia din ce în ce mai mult timp ca să plec într-o călătorie oarecare, uneori zile. Și e doar un exemplu. Printre toate fricile astea neesențiale și fără nume sînt cîteva pe care poți să pui degetul. Frica de bătrînețe e una dintre ele, mai ales că, în urmă cu cîțiva ani, bătrînețea ți se părea de neconceput. Siguranța zilei de mîine, mai ales în România, unde nici măcar la 40 de ani nu poți pune un ban deoparte. Așadar, frica de a muri sărac. Frica de boală, de suferință fizică. Și, desigur, frica de moarte, e prima dată cînd o conștientizezi cu adevărat.        

 Corpul. După 40 de ani simți că nu-ți mai aparține în totalitate și că aparține, de fapt, vîrstei. Nu ai ce face, poți doar să ai mai multă grijă de el, dar și grija asta devine uneori exagerată. Să ai grijă ce mănînci. Să respecți orele de masă cît de cît. Să ai mereu grijă cît bei ca să nu-ți fie rău a doua zi, mahmurelile după 40 sînt insuportabile. Să te miști mai mult, chiar și fără un scop anume – ideea de plimbare aiurea, de a face pași, 8.000-10.000 de pași, devine o necesitate, mai ales pentru o persoană sedentară ca mine. Alții înoată, aleargă, eu nu cred că voi ajunge vreodată la astfel de performanțe. Pînă la 40 de ani, corpul era doar un înveliș, un accesoriu, nici nu te sinchiseai de el, după 40 trebuie să te asiguri că nu te lasă la greu. Te doare mereu cîte ceva – un genunchi, un umăr, în dreapta burții, în stînga burții, îți amorțește un deget fără nici un sens, te trezești cu o amețeală suspectă – ce-o fi asta?, o fi de la tensiune?, o fi de la cervicală? Dacă ești femeie, e și mai rău, hormonii o iau razna – tenul se usucă și își pierde elasticitatea, te dai cu creme non-stop, părul se usucă, e ca un caier de fîn, sînii se lasă. În unele dimineți, ai o față boțită, de zici că ai 60. Te uiți în oglindă și nu te mai regăsești în imaginea ta.         

● Nopțile pierdute. Sînt de neconceput, ai nevoie de somn. Pe mine pînă și ideea de petrecere începe să mă sperie. Așa că am început să evit petrecerile, mă gîndesc: ce rost are? Să stau pînă pe la 2-3 trei și a doua zi să fiu praf? Prefer sindrofiile de cucoane, prînzurile decente, cînd mai merg pe la vreun festival de film și descopăr că nu știu ce petrecere începe la ora 10 seara mă îngrozesc – ce oră e asta? Ora 10 seara e deja oră de stat în pat, mai ales că nici somnul nu mai e ce a fost.   

 Confortul. Patul devine esențial. Salteaua, perna, topper-ul, cauți zile întregi pe net astfel de lucrușoare pe care înainte le considerai lipsite de importanță. Cînd pleci în vacanță, apreciezi hoteluri de 4-5 stele, e clar, ai devenit mic-burghez. Dar nu e un moft. Nu mai poți dormi oriunde. Și baia e esențială. Nu mai poți concepe să stai în hostel-uri cu baia pe hol, ai nevoie mereu de o baia doar a ta, la îndemînă. Ah, unde sînt vremurile în care dormeai prin gări sau de-a dreptul pe plajă, în sacul de dormit? Iar a doua zi erai fresh, gata să începi orice aventură. 

 Tehnologia. Totul se mișcă repede și te simți cumva depășit. Atîtea aplicații, te străduiești să ții pasul, dar te întrebi din nou ce rost are. Să-ți faci cont și acolo și dincolo, să te loghezi și să te dezloghezi. Ești cringe pe Facebook, comentezi și te războiești acolo cu generația ta, 40 plus, nu mai ai chef și de TikTok, și de Instagram. Nu mai vrei să fi conectat în permanență. Orice device nou te sperie un pic, nu ai chef să înveți să-l folosești, ți se pare o corvoadă. Ai învățat destul – ai plecat de la un telefon cu disc, de la un computer Spectrum unde jocurile se încărcau de pe casete și ajungi să faci totul prin aplicații. E deja prea mult pentru tine. 

● „Pe vremea mea...” Nu-i mai înțelegi pe ăștia mici. Ei bine, eu lucrez cu copii și mă înțeleg de minune cu cei de pînă în 12 ani, copilăria e universală, însă în ceea ce privește adolescenții, de multe ori mi se pare că sînt la galaxii distanță. Vorbesc într-un limbaj pe care nu-l mai înțeleg, ascultă muzica altor formații care nu-mi mai spun nimic, noi eram cu hippioțeala și cu rock-ul nostru, nu știu ce fumează, ce vor, de cine se îndrăgostesc. Îți dai seama că, pentru un puști de șaișpe ani, tu, la 40, ești clar un babalîc. Și încep să te deranjeze copiii mici, ăsta e clar un semn de început de băbenie. Urletele unui bebeluș te scot din minți, vrei liniște. Nevoia asta permanentă de liniște, de mediu calm și securizat e începutul sfîrșitului.  

 Nepăsarea. Da, vîrsta asta vine la pachet și cu o doză necesară de nepăsare. Te doare în cur de ce cred și ce spun ceilalți despre tine. Te cunoști, îți cunoști limitele, îți știi valoarea. Știi le ce să te aștepți de la tine. Asta e partea bună. 

Desigur, cititorii mai în vîrstă, îmi vor spune: 40 de ani?! Ești copil! Stai să vezi la 50, la 60, la 70 cum e. Așa cum spuneam, vîrsta nu se poate explica celor mai tineri. Însă pînă atunci, încerc să mă obișnuiesc cu această tranziție spre bătrînețe și mă bucur de fiecare dată cînd vreo vînzătoare încă mi se mai adresează cu „domnișoară” și nu cu „doamnă”. Și mi-e frică de momentul în care îmi va spune „mamaie”.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

oradea city 1339369 1280 jpg
Orașul în care chiriile s-au scumpit cu 30% într-un an
Prețurile chiriilor au crescut în ritm alert în ultimii ani, doar în ultima perioadă înregistrând o majorare medie de 7% la nivel național, însă există un oraș liniștit din România în care chiriile pentru garsoniere au crescut cu 30%.
greutatea ideala in functie de inaltime jpg
Tabel pentru bărbați și femei. Câte kilograme e indicat să ai, în funcție de înălțimea ta
Greutatea ideală a fost întotdeauna un subiect de interes, fie că vorbim despre sănătate, estetică sau performanță fizică.
HolySaturdayLeaves jpg
Sâmbăta Mare sau legătura dintre Moarte și Înviere. Ziua în care poți scăpa de durerea de măsele pentru tot restul anului
Sâmbăta mare este o zi plină de semnificații religioase dar și de superstiții. Ea face legătura indispensabilă dintre Moartea și Învierea lui Iisus Hristos. Propriu-zis este sărbătorită înfrângerea Morții de către Mântuitor. Din punct de vedere magic, Sâmbăta Mare este o zi a împăcării.
Secretele podului de la Cernavodă, opera tânărului inginer Anghel Saligny jpeg
19 aprilie: ziua în care s-a născut Anghel Saligny, inginerul care a garantat cu propria viață rezistența podului de la Cernavodă
Pe data de 19 aprilie s-au născut prozatorul Calistrat Hogaș, renumitul inginer Anghel Saligny și Nicu Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix. În aceeași zi a murit Charles Darwin, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor.
image png
Ce indică linia continuă roșie de pe șosea. Conducătorii auto trebuie să fie extrem de atenți
O nouă măsură rutieră a fost implementată în unele țări europene și atrage tot mai mult atenția conducătorilor auto: linia continuă roșie.
mere mar meri istock jpg
Originea suprinzătoare a mărului românesc. Unde se află „tatăl merilor”, locul unde fructele au o aromă unică în lume
Merele au o origine suprinzătoare. Deși, astăzi, este un fruct comun în toată lumea, mărul s-a născut într-un singur loc de pe Glob și a ajuns în Europa pe Drumul Mătăsii. În Americi mult mai târziu, prin intermediul coloniștilor europeni. Domesticirea acestui fruct a durat mai bine de un mileniu.
SUA au expulzat în El Salvador presupuși membri ai Tren de Aragua FOTO EPA-EFE
Administrația Trump, blocată de un judecător să deporteze migranți în țări terțe în care sunt în pericol
Un judecător din SUA a interzis vineri administrației Trump să continue deportarea de migranți în alte ţări decât cele de origine, fără a le oferi acestora șansa de a demonstra că se tem de persecuție, tortură sau moarte dacă ar fi trimiși acolo.
patrunjel jpg
Cum trebuie să cultivi pătrunjelul în grădină ca să se regenereze singur ani la rând. Cele mai bune trucuri
Pătrunjelul este una dintre cele mai utilizate și îndrăgite plante aromatice din bucătăria românească. Gustul său proaspăt, ușor picant, dă savoare ciorbelor, salatelor și sosurilor.
cimitir jpg
Locul magic din România unde tradițiile nu pot fi descrise. „Nu luați viața prea în serios, nimeni nu iese viu din ea”
Este o nedreptate faptul că turiștii petrec, în medie, mai puțin de două nopți în Maramureș, locul care de sărbători devine un tărâm magic ale cărui tradiții nu pot fi descrise, ci trebuie trăie, simțite, spune vicepreședintele ANAT Adrian Voican.