Ce ne amintim și ce am uitat

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

De multe ori, discutînd cu apropiații despre un episod din trecutul nostru comun, am surpriza să constat că ei și-l amintesc altfel. Pot să difere doar unele detalii, aparent nesemnificative, dar uneori este schimbată cu totul percepția – fiecare dintre noi, se pare, a reținut diferit cele întîmplate. Amintirile nu sînt fapte, am constatat, ci interpretări, un mod personal de a colora realitatea și de a-i umple punctele lipsă. Pericolul este acela de a ne aminti selectiv și distorsionat, de a ne întoarce cu gîndul la lucrurile pozitive din trecut și a le pune într-un con de umbră pe cele grele, sau de a le cosmetiza, pentru a fi mai ușor de dus. Mă întreb dacă nu cumva facem asta pentru a nu fi nevoiți să recunoaștem că nu ne simțim pregătiți să retrăim clipele dureroase. Ori în stare să ne definitivăm un doliu imaginar după tot ce am pierdut sau nu a ieșit.

Am vizitat expoziția Monica Lovinescu. Vocea care ni s-a dat, realizată de ARCEN cu sprijinul Fundației Humanitas Aqua Forte și găzduită de Casa Mița Biciclista, în ideea de a-mi întregi propriile amintiri despre perioada comunistă – cu căutarea chinuitoare, seară de seară, a postului Radio Europa Liberă, unicul mod de informare reală din acele timpuri – și de a mă întoarce cumva în istoria recentă, mai greu de înțeles cînd ești atît de aproape de ea sau ai fost chiar parte a ei. Dincolo de o reconstituire emoționantă a unui destin istoric care s-a împletit cu cel al țării, expoziția, dedicată părinților și bunicilor noștri, a fost o mărturie a felului în care comunismul a mutilat viețile oamenilor, cu repercusiuni aruncate peste timp, pînă în zilele noastre. Jurnalista și scriitoarea Monica Lovinescu, de la a cărei naștere am aniversat anul trecut centenarul și căreia Dilema veche i-a dedicat un Dosar complet, coordonat de Marius Chivu, a fost un critic literar și un atent observator al vremurilor și, aș spune, un om curajos, înainte de orice altceva. Ghidul care ne-a însoțit și ne-a detaliat momentele dramatice ale vieții Monicăi Lovinescu ne-a mărturisit că nu era născută la Revoluție și că a fost fascinant să afle, participînd la documentarea expoziției, toate aceste amănunte ale unui trecut dureros și neînchis, care trebuie asumat, ca un prim pas spre vindecarea lui.

Mi-am dat seama că, de cele mai multe ori, trec cu vederea faptul că părinții noștri au trăit aproape o jumătate din viețile lor în vremuri fără acces la informația nemăsluită sau la cultura autentică, de întuneric la propriu, în care principala preocupare rămînea obținerea mesei zilnice. În colțul unei încăperi, un televizor cu un macrameu și o vază ornamentală deasupra, la care se vedeau fără sonor imagini de la Congresul al XIV-lea al PCR, din noiembrie 1989, m-a aruncat rapid cu peste trei decenii în urmă. Vizionam cuvîntarea lui Ceaușescu în cadru organizat, la școală, împreună cu ceilalți pionieri purtători ai șnurului galben de comandant de detașament. A durat ore în șir, prea mult pentru un copil de 10 ani, așa că am șușotit în stînga și-n dreapta, e posibil să fi și rîs – cert este că am primit drept pedeapsă să fac un rezumat pe puncte al întregului discurs, pe care ar fi urmat să îl predau și să îl prezint după vacanța de iarnă. Însă istoria avea să facă din acea vacanță lungă o poartă spre o altă lume.

Foto: A. Docea
Foto: A. Docea

Nostalgia, stare care are legătură, de regulă, cu o perioadă anume, cu un context care a însemnat ceva pentru noi (spre deosebire de dor, care vizează pe cineva sau ceva și e mai clar definit, țintit), poate fi extrem de periculoasă cînd nu am procesat părțile negative din trecut. Cînd nu ne-am oprit un pic să le regretăm, ba chiar să le jelim, și ne bazăm pe o memorie selectivă în a-și aminti lucruri, care încearcă să ne protejeze. Probabil, așa se explică regretul unora după închisoarea care a fost comunismul, sub pretextul că atunci aveai un loc de muncă și o casă asigurate, deci era mai bine.

Cercetătoarea și scriitoarea americană Brené Brown, cunoscută îndeosebi pentru lucrările sale despre rușine și vulnerabilitate, spunea în podcast-ul Unlocking Us că „pentru a putea să-ți amintești lucrurile bune, trebuie să-ți dai voie să le jelești pe cele rele”. Nostalgia, să-i spunem așa, rămasă după o perioadă cu atîtea greutăți cum a fost comunismul (și departe de a o confunda cu regretul) merge, mai degrabă, spre lucruri mărunte – felul în care ieșeam afară cînd se lua curentul, pentru că nu mai vedeam să ne facem temele, aproape toți cei 33 de copii care erau în scara de bloc unde locuiam. Spre felul în care ne falsificam rapoartele de la munca patriotică la cules de struguri sau ne împrumutam între noi, la nesfîrșit, o curea care avea niște aplicații aurii. Spre cît de tare ne-am amuzat, plictisiți la culme de ce se vorbea la televizor, cu niște bancuri pe care ni le spuneam la ureche în timpul ultimului Congres PCR. Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

sebastian popescu facebook jpg
Portret de candidat. Cine este Sebastian Popescu, medicul veterinar care vrea să ajungă la Cotroceni
Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, și-a mai încercat norocul în cursa prezidențială. Rezultatele pe care le-a obținut nu au depășit 35.000 de voturi. Scrutinul anulat de anul trecut a indicat chiar o scădere a susținerii sale.
0079e94b15ed312fa42232fd87a55db0d39 jpeg
Luciana Jinga, istoric: „Femeia din mediul rural a fost marea pierzătoare a perioadei comuniste“
Istoricul Luciana Jinga, expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ ce însemna să fii femeie în urmă cu câteva decenii
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Burduja îl acuză pe Nicușor Dan că neglijează Primăria pentru campania prezidențială. „Este scufundată în datorii”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, l-a acuzat pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, că își neglijează îndatoririle în timp ce își face campanie pentru alegerile prezidențiale.
1 zodii noroc la bani jpg jpeg
Cele 2 zodii care pot câștiga la Loto până de Paște. Astrele par că se aliniază în cazul lor
Se spune că norocul vine când te aștepți mai puțin, iar pentru unele zodii, astrele par să se alinieze perfect în această perioadă.
487804244 971291255190899 2432648768082338358 n jpg
Un șofer beat a vrut să-i mituiască pe polițiști cu un porc pe care-l transporta pe bancheta mașinii. Bărbatul a fost condamnat
Un șofer beat a încercat să-i mituiască pe polițiști care l-au oprit. Le-a oferit bani sau un porc. Animalul se afla în interiorul mașinii, nu în portbagaj, ci pe bancheta din spate. Șpaga cu slănină a fost refuzată de polițiști, iar bărbatul a fost condamnat.
politist timisoara furt webp
„Se va pensiona relaxat”. Un sindicalist critică lipsa de reacție a Poliției Române în cazul comisarului Viorel Tilcă, arestat preventiv
Președintele Sindicatului Europol Neamț, Ioan Cănărău, critică lipsa de reacție a șefilor din Poliție în cazul comisarului Viorel Tilcă, arestat preventiv după ce a organizat şi participat la petreceri unde se consumau droguri.
mihail neamtu FOTO Mediafax
Mihail Neamțul își pune cenușă în cap. „Sunt, așadar, «un derbedeu» și pledez vinovat”
Deputatul Mihail Neamțul a răspuns, după ce a fost criticat în spațiul public pentru limbajul vulgar folosit la adresa celor care l-au făcut „putinist”.
naarden jpg
Orașe din Europa construite în formă de stea. Atrag ca un magnet vizitatori din întreaga lume
Cândva, aceste locuri erau fortărețe impenetrabile, care protejau regiuni, sau chiar țări întregi! Astăzi, ele sunt destinații turistice spectaculoase, care reușesc să atragă vizitatori din întreaga lume! Mai precis, este vorba despre orașele-stea, care se găsesc în mai multe țări din Europa.
Atacul ucrainean în regiunea Kursk continuă FOTO Profimedia
„A fost șantaj”. Ucraina a atacat regiunea Kursk folosind tehnică furnizată de aliați și a încălcat încrederea SUA
Operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk a fost percepută de partea americană drept o încălcare gravă a încrederii, însă Washingtonul nu a renunțat la sprijinul său, pentru a nu risca moartea a mii de soldați ucraineni aflați deja pe teritoriul Rusiei, scrie New York Times.