Ce ne amintim și ce am uitat

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

De multe ori, discutînd cu apropiații despre un episod din trecutul nostru comun, am surpriza să constat că ei și-l amintesc altfel. Pot să difere doar unele detalii, aparent nesemnificative, dar uneori este schimbată cu totul percepția – fiecare dintre noi, se pare, a reținut diferit cele întîmplate. Amintirile nu sînt fapte, am constatat, ci interpretări, un mod personal de a colora realitatea și de a-i umple punctele lipsă. Pericolul este acela de a ne aminti selectiv și distorsionat, de a ne întoarce cu gîndul la lucrurile pozitive din trecut și a le pune într-un con de umbră pe cele grele, sau de a le cosmetiza, pentru a fi mai ușor de dus. Mă întreb dacă nu cumva facem asta pentru a nu fi nevoiți să recunoaștem că nu ne simțim pregătiți să retrăim clipele dureroase. Ori în stare să ne definitivăm un doliu imaginar după tot ce am pierdut sau nu a ieșit.

Am vizitat expoziția Monica Lovinescu. Vocea care ni s-a dat, realizată de ARCEN cu sprijinul Fundației Humanitas Aqua Forte și găzduită de Casa Mița Biciclista, în ideea de a-mi întregi propriile amintiri despre perioada comunistă – cu căutarea chinuitoare, seară de seară, a postului Radio Europa Liberă, unicul mod de informare reală din acele timpuri – și de a mă întoarce cumva în istoria recentă, mai greu de înțeles cînd ești atît de aproape de ea sau ai fost chiar parte a ei. Dincolo de o reconstituire emoționantă a unui destin istoric care s-a împletit cu cel al țării, expoziția, dedicată părinților și bunicilor noștri, a fost o mărturie a felului în care comunismul a mutilat viețile oamenilor, cu repercusiuni aruncate peste timp, pînă în zilele noastre. Jurnalista și scriitoarea Monica Lovinescu, de la a cărei naștere am aniversat anul trecut centenarul și căreia Dilema veche i-a dedicat un Dosar complet, coordonat de Marius Chivu, a fost un critic literar și un atent observator al vremurilor și, aș spune, un om curajos, înainte de orice altceva. Ghidul care ne-a însoțit și ne-a detaliat momentele dramatice ale vieții Monicăi Lovinescu ne-a mărturisit că nu era născută la Revoluție și că a fost fascinant să afle, participînd la documentarea expoziției, toate aceste amănunte ale unui trecut dureros și neînchis, care trebuie asumat, ca un prim pas spre vindecarea lui.

Mi-am dat seama că, de cele mai multe ori, trec cu vederea faptul că părinții noștri au trăit aproape o jumătate din viețile lor în vremuri fără acces la informația nemăsluită sau la cultura autentică, de întuneric la propriu, în care principala preocupare rămînea obținerea mesei zilnice. În colțul unei încăperi, un televizor cu un macrameu și o vază ornamentală deasupra, la care se vedeau fără sonor imagini de la Congresul al XIV-lea al PCR, din noiembrie 1989, m-a aruncat rapid cu peste trei decenii în urmă. Vizionam cuvîntarea lui Ceaușescu în cadru organizat, la școală, împreună cu ceilalți pionieri purtători ai șnurului galben de comandant de detașament. A durat ore în șir, prea mult pentru un copil de 10 ani, așa că am șușotit în stînga și-n dreapta, e posibil să fi și rîs – cert este că am primit drept pedeapsă să fac un rezumat pe puncte al întregului discurs, pe care ar fi urmat să îl predau și să îl prezint după vacanța de iarnă. Însă istoria avea să facă din acea vacanță lungă o poartă spre o altă lume.

Foto: A. Docea
Foto: A. Docea

Nostalgia, stare care are legătură, de regulă, cu o perioadă anume, cu un context care a însemnat ceva pentru noi (spre deosebire de dor, care vizează pe cineva sau ceva și e mai clar definit, țintit), poate fi extrem de periculoasă cînd nu am procesat părțile negative din trecut. Cînd nu ne-am oprit un pic să le regretăm, ba chiar să le jelim, și ne bazăm pe o memorie selectivă în a-și aminti lucruri, care încearcă să ne protejeze. Probabil, așa se explică regretul unora după închisoarea care a fost comunismul, sub pretextul că atunci aveai un loc de muncă și o casă asigurate, deci era mai bine.

Cercetătoarea și scriitoarea americană Brené Brown, cunoscută îndeosebi pentru lucrările sale despre rușine și vulnerabilitate, spunea în podcast-ul Unlocking Us că „pentru a putea să-ți amintești lucrurile bune, trebuie să-ți dai voie să le jelești pe cele rele”. Nostalgia, să-i spunem așa, rămasă după o perioadă cu atîtea greutăți cum a fost comunismul (și departe de a o confunda cu regretul) merge, mai degrabă, spre lucruri mărunte – felul în care ieșeam afară cînd se lua curentul, pentru că nu mai vedeam să ne facem temele, aproape toți cei 33 de copii care erau în scara de bloc unde locuiam. Spre felul în care ne falsificam rapoartele de la munca patriotică la cules de struguri sau ne împrumutam între noi, la nesfîrșit, o curea care avea niște aplicații aurii. Spre cît de tare ne-am amuzat, plictisiți la culme de ce se vorbea la televizor, cu niște bancuri pe care ni le spuneam la ureche în timpul ultimului Congres PCR. Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: