Ce mai zice gura lumii?

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Cînd am terminat Jurnalismul la Cluj-Napoca, am ținut un discurs din partea absolvenților. L-am pregătit vreme îndelungată, am alunecat, pe alocuri, într-un ușor patetism caracteristic vîrstei, l-am învățat pe de rost și l-am rostit cît am putut eu de cursiv. A ieșit bine, ne-am bucurat cu toții, am schimbat îmbrățișări și flori și, cînd să plecăm de pe scenă, cineva mi-a zis: „Mi-a plăcut discursul. Cine ți l-a scris?”.

În TVR am deprins meseria de jurnalist de televiziune destul de repede, probabil pentru că în viața mea nu era loc de altceva. Nu cred că mi se potrivea neapărat, mai mult a fost dorința de a face asta, mirajul sticlei. Am auzit, de-a lungul timpului, tot felul de afirmații, directe și indirecte, la adresa mea: „ce bine a ieșit materialul ăsta, sigur a fost ideea editorului să-l monteze așa, nu a ta”, „pe tine te plac cameramanii și de asta îți filmează bine”, „poate n-am fusta destul de scurtă, ca tine, ca să mă angajez mai repede”, „se vede că te-ai zgîrcit cînd ți-ai cumpărat pantalonii ăștia”, „are o engleză cumplită, cine a lăsat-o pe post?”, „nu e în stare să facă un interviu”, „stă de parcă ar fi înghițit un par”, „prea dolofană”, „prea slabă”, „te-ai îngrășat”, „la vîrsta ta, arăți rău la față, dacă ai slăbit atît”, „cam ce trebuie să faci în instituția asta ca să ajungi pe sticlă?” etc.  

Cînd mi-am creat primul blog, în 2007, am fost întrebată de ce afișez lucrurile acelea public acolo, de ce nu le scriu doar pentru mine, închise într-un sertar. Mai mult ca sigur că e pentru că vreau atenție, laude, expunere, mă cred cineva. De ce descriu chestii atît de personale, nu mi-e rușine, chiar cred că interesează pe cineva? Dar nimic nu s-a comparat cu valul de revoltă pe care l-a stîrnit pe blog-urile mamelor din România un text al meu în care am îndrăznit să scriu, la cei nici 30 de ani ai mei, că în tramvaiul 41 cu care merg la serviciu mă deranjează cel mai tare „mîrîitul” copiilor.

Cînd am scos cartea de proză scurtă Camere de hotel, a primit nota 1 pe diverse site-uri înainte să apuc să o lansez. „O colecție banală de texte de blog”, „această bloggeriță care se visează scriitoare”, „o carte foarte, foarte proastă” – pe ultima mi-a trimis-o cineva exact înainte de lansarea de la Cluj-Napoca.

„Și tu, ce mai faci, tot reportaje pentru TVR-ul ăla la care nu se uită nimeni?”, „Tot cu filmele, tot cu Untold-ul, la vîrsta asta?”, „Ah, nu știam că ai scos o carte, dar nu pot să cred că nu te-ai măritat!”, „Cum, stai tot într-o garsonieră? Fă un credit pentru ceva măcar cu două camere!”, „E inadmisibil să te întîlnești cu un bărbat însurat!”, „Dragostea oricum trece repede, nu mai visa, trebuie să te gîndești la copii!”, „Un bebe chiar nu vrei și tu? E tîrziu!”, „Mai citește cineva Dilema?”, „Să fim serioși, ce faci tu nu e cu adevărat jurnalism!”. 

Cînd eram mai tînără cred că ar fi contat că niște băieți de la o pizzerie mi-ar fi dat notă mică, în văzul lumii, cînd aș fi trecut prin fața lor, că cineva se simte insultat de felul în care arăt pe plajă sau că se dezbate iar eterna problemă a femeilor care nu-și doresc copii. Aș fi luat poziție, aș fi fost vehementă. Admir femeile care au un discurs public articulat pe temele care ne dor, la nivel de societate. Pentru mine, însă, vîrsta de mijloc a venit cu o formă de detașare, diferită de resemnare, poate din pricină că fac jocul ăsta de prea mult timp, sînt la categoria profesioniști deja, aleg eu în ce meciuri să mă implic și cît să stau pe banca de rezerve. A trebuit să parez atîtea lovituri încît mă simt aproape din titan. Chiar și așa, la jumătatea vieții, cînd ai înțeles perfect lecția conform căreia nu poți controla ce fac alții, doar atitudinea ta, și, bonus, ai deprins pilda lăsării unui timp între stimul și răspuns, tot se mai poate deschide o fereastră virtuală în miez de noapte să te acuze de ceva care, la început, pare doar o glumă bună. Și atunci uiți complet ce zice Frankl și mai aluneci în cîte o reacție demnă de prima ligă a maidanului. Apoi îi asculți pe cei ceva mai înțelepți, dacă ai norocul să îi ai în preajmă, respiri și mergi înainte – dacă se poate, fără să răspunzi în aceeași noapte, nu e aproape niciodată o idee bună.

© R. Fernandes / flickr
© R. Fernandes / flickr

Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură. Toți oamenii din care am citat mai sus m-au rănit, mai mult sau mai puțin, și mare parte dintre ei au fost apropiați. E nevoie ca cineva să te cunoască extrem de bine ca să te lovească rău. Chiar și acum, la 40+, doar mă educ să nu-i mai bag în seamă și am zile în care unele replici încă îmi dau o stare proastă, e drept că scurtă. Și atunci mai scot cîte un text din sertar și îl trimit către public, că asta știu să fac cel mai bine.

Site-urile își schimbă adresele, like-urile se pierd, story-urile țin doar 24 de ore, casetele se degradează în arhive, în fiecare zi apare un alt articol, o altă postare de Facebook care intrigă, iar mîine nici nu vom mai ști de ce ne contrăm atît de aprig azi. Din cînd în cînd, după o perioadă în care apele par a se fi liniștit, mai răsare cineva care să susțină că discursul tău e prost scris sau că îți chemi prietenii să te aplaude în primul rînd. Împotriva atacurilor care au început prin a te ciurui ți-ai format în timp o vestă antiglonț care, deși mai alunecă sau se mai răsucește, te ajută încă să supraviețuiești. Pentru gura lumii, sîntem deja știrea zilei de ieri.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.