Ce mai zice gura lumii?

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Cînd am terminat Jurnalismul la Cluj-Napoca, am ținut un discurs din partea absolvenților. L-am pregătit vreme îndelungată, am alunecat, pe alocuri, într-un ușor patetism caracteristic vîrstei, l-am învățat pe de rost și l-am rostit cît am putut eu de cursiv. A ieșit bine, ne-am bucurat cu toții, am schimbat îmbrățișări și flori și, cînd să plecăm de pe scenă, cineva mi-a zis: „Mi-a plăcut discursul. Cine ți l-a scris?”.

În TVR am deprins meseria de jurnalist de televiziune destul de repede, probabil pentru că în viața mea nu era loc de altceva. Nu cred că mi se potrivea neapărat, mai mult a fost dorința de a face asta, mirajul sticlei. Am auzit, de-a lungul timpului, tot felul de afirmații, directe și indirecte, la adresa mea: „ce bine a ieșit materialul ăsta, sigur a fost ideea editorului să-l monteze așa, nu a ta”, „pe tine te plac cameramanii și de asta îți filmează bine”, „poate n-am fusta destul de scurtă, ca tine, ca să mă angajez mai repede”, „se vede că te-ai zgîrcit cînd ți-ai cumpărat pantalonii ăștia”, „are o engleză cumplită, cine a lăsat-o pe post?”, „nu e în stare să facă un interviu”, „stă de parcă ar fi înghițit un par”, „prea dolofană”, „prea slabă”, „te-ai îngrășat”, „la vîrsta ta, arăți rău la față, dacă ai slăbit atît”, „cam ce trebuie să faci în instituția asta ca să ajungi pe sticlă?” etc.  

Cînd mi-am creat primul blog, în 2007, am fost întrebată de ce afișez lucrurile acelea public acolo, de ce nu le scriu doar pentru mine, închise într-un sertar. Mai mult ca sigur că e pentru că vreau atenție, laude, expunere, mă cred cineva. De ce descriu chestii atît de personale, nu mi-e rușine, chiar cred că interesează pe cineva? Dar nimic nu s-a comparat cu valul de revoltă pe care l-a stîrnit pe blog-urile mamelor din România un text al meu în care am îndrăznit să scriu, la cei nici 30 de ani ai mei, că în tramvaiul 41 cu care merg la serviciu mă deranjează cel mai tare „mîrîitul” copiilor.

Cînd am scos cartea de proză scurtă Camere de hotel, a primit nota 1 pe diverse site-uri înainte să apuc să o lansez. „O colecție banală de texte de blog”, „această bloggeriță care se visează scriitoare”, „o carte foarte, foarte proastă” – pe ultima mi-a trimis-o cineva exact înainte de lansarea de la Cluj-Napoca.

„Și tu, ce mai faci, tot reportaje pentru TVR-ul ăla la care nu se uită nimeni?”, „Tot cu filmele, tot cu Untold-ul, la vîrsta asta?”, „Ah, nu știam că ai scos o carte, dar nu pot să cred că nu te-ai măritat!”, „Cum, stai tot într-o garsonieră? Fă un credit pentru ceva măcar cu două camere!”, „E inadmisibil să te întîlnești cu un bărbat însurat!”, „Dragostea oricum trece repede, nu mai visa, trebuie să te gîndești la copii!”, „Un bebe chiar nu vrei și tu? E tîrziu!”, „Mai citește cineva Dilema?”, „Să fim serioși, ce faci tu nu e cu adevărat jurnalism!”. 

Cînd eram mai tînără cred că ar fi contat că niște băieți de la o pizzerie mi-ar fi dat notă mică, în văzul lumii, cînd aș fi trecut prin fața lor, că cineva se simte insultat de felul în care arăt pe plajă sau că se dezbate iar eterna problemă a femeilor care nu-și doresc copii. Aș fi luat poziție, aș fi fost vehementă. Admir femeile care au un discurs public articulat pe temele care ne dor, la nivel de societate. Pentru mine, însă, vîrsta de mijloc a venit cu o formă de detașare, diferită de resemnare, poate din pricină că fac jocul ăsta de prea mult timp, sînt la categoria profesioniști deja, aleg eu în ce meciuri să mă implic și cît să stau pe banca de rezerve. A trebuit să parez atîtea lovituri încît mă simt aproape din titan. Chiar și așa, la jumătatea vieții, cînd ai înțeles perfect lecția conform căreia nu poți controla ce fac alții, doar atitudinea ta, și, bonus, ai deprins pilda lăsării unui timp între stimul și răspuns, tot se mai poate deschide o fereastră virtuală în miez de noapte să te acuze de ceva care, la început, pare doar o glumă bună. Și atunci uiți complet ce zice Frankl și mai aluneci în cîte o reacție demnă de prima ligă a maidanului. Apoi îi asculți pe cei ceva mai înțelepți, dacă ai norocul să îi ai în preajmă, respiri și mergi înainte – dacă se poate, fără să răspunzi în aceeași noapte, nu e aproape niciodată o idee bună.

© R. Fernandes / flickr
© R. Fernandes / flickr

Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură. Toți oamenii din care am citat mai sus m-au rănit, mai mult sau mai puțin, și mare parte dintre ei au fost apropiați. E nevoie ca cineva să te cunoască extrem de bine ca să te lovească rău. Chiar și acum, la 40+, doar mă educ să nu-i mai bag în seamă și am zile în care unele replici încă îmi dau o stare proastă, e drept că scurtă. Și atunci mai scot cîte un text din sertar și îl trimit către public, că asta știu să fac cel mai bine.

Site-urile își schimbă adresele, like-urile se pierd, story-urile țin doar 24 de ore, casetele se degradează în arhive, în fiecare zi apare un alt articol, o altă postare de Facebook care intrigă, iar mîine nici nu vom mai ști de ce ne contrăm atît de aprig azi. Din cînd în cînd, după o perioadă în care apele par a se fi liniștit, mai răsare cineva care să susțină că discursul tău e prost scris sau că îți chemi prietenii să te aplaude în primul rînd. Împotriva atacurilor care au început prin a te ciurui ți-ai format în timp o vestă antiglonț care, deși mai alunecă sau se mai răsucește, te ajută încă să supraviețuiești. Pentru gura lumii, sîntem deja știrea zilei de ieri.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

babe lumanari jpg
Când se aprind, de fapt, lumânări la mormintele celor dragi. Puțini știu ce semnifică cu adevărat această tradiție
Creștinii obișnuiesc să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, însă puțini știu ce semnifică cu adevărat acest obicei. Tradiția nu simbolizează doar respectul față de cei trecuți în neființă, ci și un act spiritual care provine din cele mai vechi și religioase credințe.
lake 4166302 1280 jpg
Trei locuri exotice de pe glob pe care le poți vizita fără să dai mulți bani. Sunt luxoase, mai puțin cunoscute și oferă experiențe de neuitat
Să-ți petreci concediul într-o destinație exotică, cu facilități de lux, nu trebuie să fie un vis inaccesibil.
Castelul corvinilor  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL jpg
Castelul Corvinilor, șase secole de transformări uimitoare. Cum i s-a redat farmecul unei bijuterii arhitecturale
Castelul Corvinilor din Hunedoara trece prin ample lucrări de restaurare, menite să-i redea strălucirea pierdută în deceniile în care fusese „sufocat” de combinatul siderurgic. De-a lungul timpului, a trecut prin mai multe etape de refacere, care și-au pus amprenta asupra arhitecturii sale.
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
De ce nu se poate supăra Elena Lasconi pe Marcel Ciolacu: „Are fața aia de ursuleț Cocolino”
Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, a explicat de ce nu se poate supăra pe Marcel Ciolacu, deși îl acuză de impostură.
adunare liceu jpg
Ce carieră și-ar putea alege elevii care urmează un liceu cu profil Uman
Inspectoratele județene au elaborat o broșură de admitere dedicată elevilor de clasa a VIII-a, care să îi ajute în deciderea viitoarei lor cariere.
boy 6680407 1280 jpg
Motivul pentru care copiii se confruntă tot mai des cu tulburări de alimentație. Psihologii trag un semnal de alarmă: „Vor să semene cât mai mult cu...”
Un psihoterapeut trage un semnal de alarmă asupra tulburărilor de alimentație cu care se confruntă tot mai des copiii care petrec mult timp pe internet.
Sindromul ochiului uscat o consecință a stilului modern de viață Colaj optometrists org
Nu doar ecranele usucă ochii. Cauzele surprinzătoare și cele mai eficiente soluții pentru boala care afectează milioane de oameni
Ochii uscați sunt o problemă din ce în ce mai frecventă, afectând milioane de oameni la nivel global. Această afecțiune, cunoscută sub numele de sindromul ochiului uscat, apare atunci când producția de lacrimi nu este suficientă sau când compoziția acestora este dezechilibrată.
farulcupa jpg
Farul se salvează în Cupa României, după dezastrul din campionat. Hagi a calificat echipa în semifinale
Farul Constanța s-a calificat azi în semifinalele Cupei României la fotbal.
5cc92556 1c88 4174 a278 12e88077937b jpg
Wizz Air și-a prezentat noul avion în noua casă, Aeroportul Băneasa. Planurile companiei pe 2025
Aeroportul Băneasa revine la gloria de odinioară și o nouă dovadă o reprezintă anunțurile făcute marți de compania aeriană Wizz Air. Aceasta a ales să deschidă o a doua bază în București, chiar pe Băneasa, oferind opţiuni de călătorie din Capitală către şapte destinaţii.