Ce făceați acum treizeci de ani?

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

Adresată așa, întrebarea din titlu poate suna ușor intimidant, ca și cînd te-ar obliga să pleci într-o călătorie neașteptată, pentru care nu ți-ai pregătit bagajul, cu o destinație la care e greu de ajuns fără să schimbi multe mijloace de transport. Dacă aș reformula întrebarea în „Cine erați la sfîrșitul anului 1993?“, deja s-ar produce aproape o teleportare, cu imagini care se succedă repede și sunet de chitară acustică.

Înainte de Crăciunul lui 1993, pe 16 decembrie, mai exact, MTV transmitea ceea ce avea să rămînă în istoria muzicii drept unul dintre cele mai apreciate concerte din toate timpurile: Nirvana Unplugged in New York. MTV Unplugged era un show care fusese creat în 1989 cu scopul de a invita cei mai importanți artiști să cînte versiuni acustice ale pieselor lor, în fața unui public restrîns. Concertaseră pînă la momentul respectiv, pentru MTV, muzicieni cum sînt Eric Clapton sau Paul McCartney, Mariah Carey sau Elton John, ori trupele The Cure, Aerosmith, Pearl Jam. Nirvana era ultimul nume invitat în acel an, iar înregistrarea concertului s-a făcut într-o zi foarte friguroasă de 18 noiembrie.

La momentul respectiv, Nirvana era, așa cum visase Cobain în vremea în care vorbele lui au stîrnit rîsul, „cea mai mare trupă din lume”. In Utero apăruse pe 21 septembrie 1993, după doi ani de la Nevermind, și, în ciuda previziunilor celor care credeau că Nirvana nu mai poate veni cu ceva mai bun, a intrat direct pe locul întîi în topul vînzărilor și a cîștigat aprecierea unanimă a criticilor. Primul single, Heart-Shaped Box“, a fost interpretat la sfîrșitul lui septembrie la Saturday Night Live, una dintre cele mai longevive și apreciate emisiuni ale americanilor, care cumva certifica faptul că artistul invitat a ajuns pe acoperișul lumii. De Crăciun, MTV avea să difuzeze un interviu amplu cu Kurt Cobain, iar de Revelion concertul Live and Loud înregistrat tot cu Nirvana, în Seattle. În 1994 continua seria concertelor din SUA și, din februarie, trupa se muta în Europa, unde totul avea să se încheie precipitat și nefast pe 1 martie la München, ultima dată cînd Nirvana a putut fi ascultată live. Revenind, la sfîrșitul lui 1993, popularitatea ei era una greu de imaginat chiar și în zilele noastre, cu atît mai mult în vremuri fără telefoane mobile și rețele sociale.

Știind că Kurt Cobain nu avea să mai fie în viață în mai puțin de o jumătate de an, este foarte greu să privești acum concertul fără să-i atribui, cumva, o notă tragică. Fără să chestionezi alegerea pieselor, să te cutremuri un pic din pricina aerului funebru al decorului sau să încerci să scoți din context niște versuri și felul în care au fost rostite ele. „I never lost control” din cover-ul după cîntecul lui David Bowie, The Man Who Sold the World“, e oarecum reprezentativ pentru maniera obsesivă în care Cobain se implica în fiecare detaliu – de la modul în care trebuia să sune fiecare piesă pînă la aranjarea scenei, care să nu semene cu nimic din ce se mai făcuse la Unplugged, pînă la invitații care să cînte cu ei, nu unii celebri așa cum dorea MTV, și la lista melodiilor, dintre care doar Come as You Are“ era foarte cunoscută.  

„Nu uita să-ți notezi asta, pe lista ta”, îi repetă inginerului de sunet, legat de un anumit nivel pe care îl dorea la o interpretare din concert. Privirea și tonul lui Cobain de dinaintea înregistrării trădează tensiunea palpabilă din platou. Repetițiile aproape nu existaseră, playlist-ul final nu era clar stabilit, Dave Grohl încerca să se adapteze din mers la niște bețe care păreau de jucărie, nicidecum pentru rock, iar Cobain se afla într-un punct critic al dependenței lui de heroină și al problemelor cu stomacul. Cert este că, de la primele acorduri din About a Girl“, una dintre melodiile lor de la început, de pe Bleach, s-a produs ceva aproape miraculos, care i-a făcut să se sincronizeze perfect, fără reluări și fără pauze, de-a lungul celor paisprezece piese ale concertului – ultima fiind Where Did You Sleep Last Night“, un cover după In the Pines“, un vechi cîntec folk american, cu o interpretare uluitoare a lui Cobain, care nu a mai lăsat loc altor melodii. Nimic nu mai putea fi pe măsură. 

Foto: YouTube
Foto: YouTube

În toamna lui 1993 începeam liceul. La fel ca mulți adolescenți de vîrsta mea, mă simțeam neînțeleasă, neadaptată, dornică să-mi fie validate propriile opinii și opțiuni și, în unele zile, deznădăjduită cum numai la început de viață adevărată poți fi. Vocea noastră de atunci s-a numit Nirvana. Iar primul lor videoclip, Smells Like Teen Spirit“, inspirat de Over the Edge, filmul lui Jonathan Kaplan din 1979, cu un grup de elevi de liceu scăpați de sub control, a făcut trecerea de la felul în care apăruseră pînă atunci starurile rock – arătînd ca niște fotomodele, ostentative, intangibile, însoțite de femei frumoase și cu mașini puternice – la o imagine cumva neglijentă, nepreocupată de aparențe, cu care te puteai identifica. 

Într-unul dintre interviuri, membrii trupei au declarat că, în loc să li se spună că Nirvana a schimbat viața fanilor, ar prefera ca oamenii doar să îi asculte și să se bucure de experiența asta. Treizeci de ani mai tîrziu, muzica lor încă îi însoțește pe cei cărora le-a schimbat viețile, în întoarcerile lor în timp și în traiul de fiecare zi.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.