Ce-am vrea să ne aducă anul

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Chiar dacă este doar rezultatul împărțirii convenționale a timpului (timp care, cum știm, nici măcar nu trece cu viteză constantă), fiecare an care se încheie ne face să credem că ne-am putea debarasa de un vechi „eu”, ca de o poveste care ne rămîne mică, și că vom începe o agendă nescrisă. Nimic mai potrivit pentru prima pagină din ea decît o listă a felurilor în care am vrea să fim, ca și cînd a le vedea sub ochii noștri e primul pas de pe drum. 

Aceste „rezoluții”, termen care s-a înrădăcinat și la noi, deși este o traducere forțată – decizii, hotărîri, promisiuni, asumări ar fi mers mai bine –, nu au apărut odată cu Internetul sau cu revistele glossy, ci mai degrabă cu jurnalul din sertar. Se pare că o însemnare din 2 ianuarie 1671 făcută de Anne Halkett, scriitoare din nobilimea scoțiană, purta chiar acest titlu, Resolutions, și conținea un fel de jurăminte către sine, în general luate din Biblie. Ceva mai tîrziu, la începutul secolului al XIX-lea, aceste promisiuni erau deja o practică ce ajunsese a fi satirizată, dată fiind rata lor mică de reușită, și considerate un fel de scuză pentru a păcătui fără rețineri cam toată luna decembrie (lucru care nu s-a schimbat prea mult pînă în zilele noastre). Formularea „New Year’s resolutions” / „Rezoluții de Anul Nou” a apărut prima dată într-un ziar din Boston, pe 1 ianuarie 1813. Obiceiul promisiunilor și al ofrandelor aduse zeilor la final de an poate fi găsit adînc în măruntaiele istoriei, la babilonieni, care jurau loialitate și plata datoriilor acum peste 4.000 de ani, și ulterior la romanii care, deși în anul 46 î.Hr. au introdus un nou calendar ce nu mai începea din martie, au mutat la 1 ianuarie sacrificiile și jurămintele de bună purtare. Iar printre creștini a devenit de timpuriu un obicei ca în prima zi a anului să se gîndească la greșelile trecute și să-și propună să fie mai buni.

Psihologic, există o explicație simplă pentru bucuria cu care ne fixăm un obiectiv și începem să-l urmărim – această acțiune duce la secreția de dopamină, „hormonul fericirii”, o substanță chimică eliberată în creier cînd desfășurăm activități plăcute, dar și cînd anticipăm o recompensă pentru ceea ce facem, un premiu, un cîștig. De regulă, la startul lungului drum al atingerii rezoluțiilor dintre ani nivelul dopaminei este ridicat, apoi, dacă nu găsim o motivație suficientă, comportamentul în care ne angajăm nu mai este susținut, iar nivelul de dopamină se prăbușește. Ne îndoim treptat de capacitățile noastre, mai ales dacă rezultatele nu sînt dintre cele care să apară imediat, și, în cele din urmă, chiar renunțăm să mai facem ceva. În general, oamenii care pornesc anul cu o listă de rezoluții pe care le abandonează constată că au avut țeluri nerealiste, ori prea multe, că nu și-au monitorizat corect reușitele ori că au uitat de aceste promisiuni, cu totul. S-au concentrat excesiv pe ce ar trebui să facă, pe ce se așteaptă de la ei, și mai puțin pe motivația lor intrinsecă și pe ce le-ar oferi cu adevărat acea schimbare. Schimbare pentru care, uneori, pur și simplu nu sînt suficient de pregătiți. 

© Sheila Sund / flickr
© Sheila Sund / flickr

Listele de rezoluții ale oamenilor, indiferent de țara în care locuiesc, se cam suprapun în cîteva puncte: exercițiile fizice regulate, pierderea în greutate, adoptarea unor obiceiuri alimentare și de somn sănătoase (și mai puțin alcool), învățarea de lucruri noi, călătoriile, strîngerea relațiilor cu prietenii și familia și cunoașterea de persoane noi, reducerea stresului, economiile, renunțarea la fumat sau la rețelele sociale. Dincolo de liste, există și nenumărate sfaturi pentru atingerea obiectivelor și păstrarea lor în viața ta: să începi cu cele simple și să le împarți pe restul în pași mai mici, să te concentrezi pe „cum” mai mult decît pe „ce” și pe un singur scop, nu pe toată lista, să le definești foarte clar, să păstrezi o evidență a progresului realizat, să creezi o rutină care să le aloce un timp bine definit. Și, în general, să le formulezi pozitiv (adică să încerci să ajungi undeva, nu să eviți un anumit lucru) și să găsești o motivație pentru fiecare – altfel spus, să legi obiectivele de valorile tale. 

Un studiu realizat în SUA de Forbes Health / OnePoll, în octombrie 2023, plasează țelul de îmbunătățire a condiției fizice pe primul loc în lista rezoluțiilor pentru anul care vine, o schimbare față de cea din acest an, cînd se pare că atenția pentru sănătatea mintală a dominat. Studiul mai arată și că dorința de a menține o astfel de rezoluție durează, în medie, de la două la patru luni (și doar la 1% din oameni întreg anul).

Lista cu lucruri de făcut în anul care vine este cam în aceeași categorie cu așa-numitabucket list”, cea cu puncte de atins neapărat înainte să mori. Ca și cînd perspectiva morții inevitabile sau a unui nou an te-ar putea motiva să devii altcineva. Nu zic că e greșit să-ți propui scopuri care crezi că ți se potrivesc și să te mobilizezi în direcția lor, chiar înșirate caligrafic într-o listă. Dar la fel de posibil este ca, pe parcurs, să ajungi la concluzia că nu sînt ce ai fi așteptat, că te-ai răzgîndit, că nu le mai dorești. Și să se mute toate pe o listă a „rezoluțiilor aproape întîmplate”. Mai mult decît niște rezoluții poate ar ajuta credința că lucrurile se așază pînă la urmă pentru tine, fără să fie nevoie să devii o altă persoană – bine sau mai puțin bine, asta afli cu timpul.

* * *

2024 New Year’s Resolutions (Forbes Health, Dec 19, 2023)

The Psychology Behind Why New Year’s Resolutions Fail (Verywell Mind, Dec 7, 2023)

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Gautam Adani X png
Un mare miliardar indian este acuzat de mită. Suma uriașă la care se ridică frauda grupului infracțional din care face parte
Gautam Adani, al doilea cel mai bogat om al Indiei, este acuzat de procurorii SUA că ar fi încercat să mituiască oficialii indieni.
banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.