Ce-am vrea să ne aducă anul

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Chiar dacă este doar rezultatul împărțirii convenționale a timpului (timp care, cum știm, nici măcar nu trece cu viteză constantă), fiecare an care se încheie ne face să credem că ne-am putea debarasa de un vechi „eu”, ca de o poveste care ne rămîne mică, și că vom începe o agendă nescrisă. Nimic mai potrivit pentru prima pagină din ea decît o listă a felurilor în care am vrea să fim, ca și cînd a le vedea sub ochii noștri e primul pas de pe drum. 

Aceste „rezoluții”, termen care s-a înrădăcinat și la noi, deși este o traducere forțată – decizii, hotărîri, promisiuni, asumări ar fi mers mai bine –, nu au apărut odată cu Internetul sau cu revistele glossy, ci mai degrabă cu jurnalul din sertar. Se pare că o însemnare din 2 ianuarie 1671 făcută de Anne Halkett, scriitoare din nobilimea scoțiană, purta chiar acest titlu, Resolutions, și conținea un fel de jurăminte către sine, în general luate din Biblie. Ceva mai tîrziu, la începutul secolului al XIX-lea, aceste promisiuni erau deja o practică ce ajunsese a fi satirizată, dată fiind rata lor mică de reușită, și considerate un fel de scuză pentru a păcătui fără rețineri cam toată luna decembrie (lucru care nu s-a schimbat prea mult pînă în zilele noastre). Formularea „New Year’s resolutions” / „Rezoluții de Anul Nou” a apărut prima dată într-un ziar din Boston, pe 1 ianuarie 1813. Obiceiul promisiunilor și al ofrandelor aduse zeilor la final de an poate fi găsit adînc în măruntaiele istoriei, la babilonieni, care jurau loialitate și plata datoriilor acum peste 4.000 de ani, și ulterior la romanii care, deși în anul 46 î.Hr. au introdus un nou calendar ce nu mai începea din martie, au mutat la 1 ianuarie sacrificiile și jurămintele de bună purtare. Iar printre creștini a devenit de timpuriu un obicei ca în prima zi a anului să se gîndească la greșelile trecute și să-și propună să fie mai buni.

Psihologic, există o explicație simplă pentru bucuria cu care ne fixăm un obiectiv și începem să-l urmărim – această acțiune duce la secreția de dopamină, „hormonul fericirii”, o substanță chimică eliberată în creier cînd desfășurăm activități plăcute, dar și cînd anticipăm o recompensă pentru ceea ce facem, un premiu, un cîștig. De regulă, la startul lungului drum al atingerii rezoluțiilor dintre ani nivelul dopaminei este ridicat, apoi, dacă nu găsim o motivație suficientă, comportamentul în care ne angajăm nu mai este susținut, iar nivelul de dopamină se prăbușește. Ne îndoim treptat de capacitățile noastre, mai ales dacă rezultatele nu sînt dintre cele care să apară imediat, și, în cele din urmă, chiar renunțăm să mai facem ceva. În general, oamenii care pornesc anul cu o listă de rezoluții pe care le abandonează constată că au avut țeluri nerealiste, ori prea multe, că nu și-au monitorizat corect reușitele ori că au uitat de aceste promisiuni, cu totul. S-au concentrat excesiv pe ce ar trebui să facă, pe ce se așteaptă de la ei, și mai puțin pe motivația lor intrinsecă și pe ce le-ar oferi cu adevărat acea schimbare. Schimbare pentru care, uneori, pur și simplu nu sînt suficient de pregătiți. 

© Sheila Sund / flickr
© Sheila Sund / flickr

Listele de rezoluții ale oamenilor, indiferent de țara în care locuiesc, se cam suprapun în cîteva puncte: exercițiile fizice regulate, pierderea în greutate, adoptarea unor obiceiuri alimentare și de somn sănătoase (și mai puțin alcool), învățarea de lucruri noi, călătoriile, strîngerea relațiilor cu prietenii și familia și cunoașterea de persoane noi, reducerea stresului, economiile, renunțarea la fumat sau la rețelele sociale. Dincolo de liste, există și nenumărate sfaturi pentru atingerea obiectivelor și păstrarea lor în viața ta: să începi cu cele simple și să le împarți pe restul în pași mai mici, să te concentrezi pe „cum” mai mult decît pe „ce” și pe un singur scop, nu pe toată lista, să le definești foarte clar, să păstrezi o evidență a progresului realizat, să creezi o rutină care să le aloce un timp bine definit. Și, în general, să le formulezi pozitiv (adică să încerci să ajungi undeva, nu să eviți un anumit lucru) și să găsești o motivație pentru fiecare – altfel spus, să legi obiectivele de valorile tale. 

Un studiu realizat în SUA de Forbes Health / OnePoll, în octombrie 2023, plasează țelul de îmbunătățire a condiției fizice pe primul loc în lista rezoluțiilor pentru anul care vine, o schimbare față de cea din acest an, cînd se pare că atenția pentru sănătatea mintală a dominat. Studiul mai arată și că dorința de a menține o astfel de rezoluție durează, în medie, de la două la patru luni (și doar la 1% din oameni întreg anul).

Lista cu lucruri de făcut în anul care vine este cam în aceeași categorie cu așa-numitabucket list”, cea cu puncte de atins neapărat înainte să mori. Ca și cînd perspectiva morții inevitabile sau a unui nou an te-ar putea motiva să devii altcineva. Nu zic că e greșit să-ți propui scopuri care crezi că ți se potrivesc și să te mobilizezi în direcția lor, chiar înșirate caligrafic într-o listă. Dar la fel de posibil este ca, pe parcurs, să ajungi la concluzia că nu sînt ce ai fi așteptat, că te-ai răzgîndit, că nu le mai dorești. Și să se mute toate pe o listă a „rezoluțiilor aproape întîmplate”. Mai mult decît niște rezoluții poate ar ajuta credința că lucrurile se așază pînă la urmă pentru tine, fără să fie nevoie să devii o altă persoană – bine sau mai puțin bine, asta afli cu timpul.

* * *

2024 New Year’s Resolutions (Forbes Health, Dec 19, 2023)

The Psychology Behind Why New Year’s Resolutions Fail (Verywell Mind, Dec 7, 2023)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.