Carne și gem

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Mersul la restaurant, la mare, era mereu un eveniment. Era altceva, intrarea într-o lume în care, oricît de incredibil ar părea, se găsea mîncare. O lume, pentru vremea de atunci, a opulenței, mi se părea. Deși astăzi nu ar fi părut nicidecum așa. Mîncarea pe care o primeam chiar la restaurantul unui hotel de lux nu era cine știe ce, pentru noi, cei de azi. Era ceva obișnuit, standard, care s-ar putea rezuma la supremul fel: friptură cu cartofi prăjiți. 

Sigur, meniul mai putea varia, exista mereu și o supă/ciorbă ori un antreu, mai rar o salată și un desert. Dar felul principal conținea, într-o formă sau alta, carne. „Carnea” devenise o noțiune aproape tabu în anii ’80. Oamenii se sculau de dinainte de ivirea zorilor ca să ocupe un loc cît mai în față la coada la carne, doar-doar or mai prinde. Își puneau scăunelul acolo chiar cu o noapte înainte și mai țineau locul cîte unui vecin ori prieten. Se înghesuiau și-și dădeau coate, cînd se crea cîte o busculadă. Era o luptă, la propriu, pentru bucata de carne. 

Să gătești cu carne devenise un lux. Se cumpăra carne, se porționa și se punea în mîncare cînd și cînd, cu țîrîita. Nu că s-ar fi ținut post pe atunci, or fi fost cazuri, dar nu era un obicei generalizat. 

Lupta pentru carne era lupta pentru supraviețuire. Ne întorseserăm la o vînătoare mai umilitoare, în care nu venea cu prada neapărat cel mai tare. Ci cel mai perseverent, mai rezilient. Și, poate, mai dispus să-și accepte condiția de cetățean al Republicii Socialiste România. Mai dispus să-i accepte regulile inumane și umilitoare. 

Care era alternativa, vă întrebați, și pe bună dreptate. Să mănînci fără carne, doar legume, din piață. Pe vremea aceea regi erau cartofii. Se mai găseau și morcovi, ceapă. Nu degeaba mîncarea mea preferată, dar și a multora din jurul meu, au fost cartofii prăjiți. Sau în orice formă – fierți, copți, piure. Desigur, mai existau alternative. Unii aveau rude la țară și se mai ajutau așa. Alții practicau „corupția mică”: cu relații și șpăgi printre vînzătorii de la alimentara, luau peste rînd, li se opreau produse. Chiar și izbăvitoarea carne.

Exista și micul comerț underground, bursa neagră, sau cum mai vrem să-i spunem. Erau oameni de profesie stătători la cozi. Aveau și relații cu vînzătorii, se stabilise deja o rețea. Aceștia le dădeau mai multe produse decît în mod obișnuit, căci altfel erau raționalizate. Ei le vindeau, la rîndul lor, celor care nu voiau să stea la coadă. Cu suprapreț, însă. Unii dintre ei deveniseră chiar bogați așa, un fel de nouveaux riches. Cunoșteam și noi o asemenea doamnă care și-a construit, astfel, o vilă. Era o pensionară întreprinzătoare.

Alții, ca să ne întoarcem de unde am plecat, mergeau la restaurant. Acolo, de bine, de rău, se găsea o bucată de carne, în general de porc, cu cartofi sau legume. Ca să mănînci zilnic la restaurant trebuia să fii (mai) bogat, nu oricine își putea permite. Existau și locuri privilegiate, cu prețuri mai mici, precum Casa Universitarilor ori cantina de la Casa de Creație din Cumpătu. Dar acolo nu oricine avea acces. Funcționa același sistem al castelor și privilegiilor. Dublat de cel al relațiilor și al șpăgii. 

Așa că, la mare, la restaurant, era un fel de mic paradis. Modest, dar pe atunci nu ni se părea așa. Îmi aduc aminte cu duioșie, aș zice, de pasiunea mea și a altor copii din grup pentru gemul la caserole foarte mici care ni se dădea la micul dejun. De obicei, de piersici ori de căpșuni. Îmi plăcea să-l defac și să-l ung minuțios, atentă să nu pierd vreun colțișor din cutie, peste felia de pîine unsă cu untul dintr-un pachet la fel de mic. Care mi se părea tot atît de fermecător. Pe cele pe care nu le puteam mînca le aduceam în cameră, ajunsesem să am o colecție de mini-gemuri de care eram mîndră.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.