Carne și gem

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Mersul la restaurant, la mare, era mereu un eveniment. Era altceva, intrarea într-o lume în care, oricît de incredibil ar părea, se găsea mîncare. O lume, pentru vremea de atunci, a opulenței, mi se părea. Deși astăzi nu ar fi părut nicidecum așa. Mîncarea pe care o primeam chiar la restaurantul unui hotel de lux nu era cine știe ce, pentru noi, cei de azi. Era ceva obișnuit, standard, care s-ar putea rezuma la supremul fel: friptură cu cartofi prăjiți. 

Sigur, meniul mai putea varia, exista mereu și o supă/ciorbă ori un antreu, mai rar o salată și un desert. Dar felul principal conținea, într-o formă sau alta, carne. „Carnea” devenise o noțiune aproape tabu în anii ’80. Oamenii se sculau de dinainte de ivirea zorilor ca să ocupe un loc cît mai în față la coada la carne, doar-doar or mai prinde. Își puneau scăunelul acolo chiar cu o noapte înainte și mai țineau locul cîte unui vecin ori prieten. Se înghesuiau și-și dădeau coate, cînd se crea cîte o busculadă. Era o luptă, la propriu, pentru bucata de carne. 

Să gătești cu carne devenise un lux. Se cumpăra carne, se porționa și se punea în mîncare cînd și cînd, cu țîrîita. Nu că s-ar fi ținut post pe atunci, or fi fost cazuri, dar nu era un obicei generalizat. 

Lupta pentru carne era lupta pentru supraviețuire. Ne întorseserăm la o vînătoare mai umilitoare, în care nu venea cu prada neapărat cel mai tare. Ci cel mai perseverent, mai rezilient. Și, poate, mai dispus să-și accepte condiția de cetățean al Republicii Socialiste România. Mai dispus să-i accepte regulile inumane și umilitoare. 

Care era alternativa, vă întrebați, și pe bună dreptate. Să mănînci fără carne, doar legume, din piață. Pe vremea aceea regi erau cartofii. Se mai găseau și morcovi, ceapă. Nu degeaba mîncarea mea preferată, dar și a multora din jurul meu, au fost cartofii prăjiți. Sau în orice formă – fierți, copți, piure. Desigur, mai existau alternative. Unii aveau rude la țară și se mai ajutau așa. Alții practicau „corupția mică”: cu relații și șpăgi printre vînzătorii de la alimentara, luau peste rînd, li se opreau produse. Chiar și izbăvitoarea carne.

Exista și micul comerț underground, bursa neagră, sau cum mai vrem să-i spunem. Erau oameni de profesie stătători la cozi. Aveau și relații cu vînzătorii, se stabilise deja o rețea. Aceștia le dădeau mai multe produse decît în mod obișnuit, căci altfel erau raționalizate. Ei le vindeau, la rîndul lor, celor care nu voiau să stea la coadă. Cu suprapreț, însă. Unii dintre ei deveniseră chiar bogați așa, un fel de nouveaux riches. Cunoșteam și noi o asemenea doamnă care și-a construit, astfel, o vilă. Era o pensionară întreprinzătoare.

Alții, ca să ne întoarcem de unde am plecat, mergeau la restaurant. Acolo, de bine, de rău, se găsea o bucată de carne, în general de porc, cu cartofi sau legume. Ca să mănînci zilnic la restaurant trebuia să fii (mai) bogat, nu oricine își putea permite. Existau și locuri privilegiate, cu prețuri mai mici, precum Casa Universitarilor ori cantina de la Casa de Creație din Cumpătu. Dar acolo nu oricine avea acces. Funcționa același sistem al castelor și privilegiilor. Dublat de cel al relațiilor și al șpăgii. 

Așa că, la mare, la restaurant, era un fel de mic paradis. Modest, dar pe atunci nu ni se părea așa. Îmi aduc aminte cu duioșie, aș zice, de pasiunea mea și a altor copii din grup pentru gemul la caserole foarte mici care ni se dădea la micul dejun. De obicei, de piersici ori de căpșuni. Îmi plăcea să-l defac și să-l ung minuțios, atentă să nu pierd vreun colțișor din cutie, peste felia de pîine unsă cu untul dintr-un pachet la fel de mic. Care mi se părea tot atît de fermecător. Pe cele pe care nu le puteam mînca le aduceam în cameră, ajunsesem să am o colecție de mini-gemuri de care eram mîndră.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Cât de bine trăiesc românii în comparație cu ungurii și bulgarii. Argumentele incontestabile ale unor economiști
România a înregistrat în ultimii ani o creștere economică importantă, cel puțin pe hârtie, iar politicienii se laudă că ne-am depășit vecinii. Economiștii contactați de „Adevărul” nu susțin această variantă, la fel cum nu o fac nici cifrele Băncii Mondiale și Eurostat

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.