Capoate și feminități

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Tot împotriva frigului, pe vremuri, ne apăram cu tot soiul de obiecte. Rezistența despre care am scris, da, ne ferea, la propriu, de frig. Dar nu era singura care ne ajuta să supraviețuim în „anotimpul rece”. 

În casă trebuia să ai o ținută vestimentară de supraviețuire. Nu se prea punea vreo problemă de estetică aici, nu prea era loc de așa ceva. Trebuia să te îmbraci în așa fel încît să reziști lipsei cronice de căldură. În acest sens, o piesă vestimentară la mare preț era capotul. Mai bine zis, halatul. De fapt, capotul devenit, în timp, halat. 

Evoluția termenului a marcat evoluția vremurilor. Capotul, pe care-l purtam prin casă în anii 1970, era mai delicat. Deși departe de cele pe care le vedeam prin filme, nu avea nimic sexy ori vaporos. Erau „tradiționalele” capoate de finet, de cele mai multe ori bleu sau roz, groase, dar nu foarte, care se purtau de obicei peste pijamale. 

Erau lungi, cam pînă la glezne, și uneori cu motive florale. Otova, fără formă de sus pînă jos. Nu veneau pe talie, nu subliniau feminitatea. Acopereau corpul ca un scut, într-un mod pudic și asexuat. 

Da, erau, într-un fel, simboluri ale feminității. Adică știai că ființele pe care le vedeai drapate într-un asemenea veșmînt erau femei. În aceste uniforme ele-și îndeplineau, conștiincioase și vioaie, sarcinile domestice. Cele pe care femeia, în vremurile „de tristă amintire”, chiar le avea. 

Se făcea chiar tapaj de ele, pe atunci: de cîte ori nu am auzit că femeia avea două slujbe, una la serviciu și alta acasă... Și chiar așa era. Treburile casnice de atunci erau mult mai grele, se știe, pentru că device-urile de azi, cele mai multe dintre ele, nu existau. Nici aspiratorul, nici mașina de spălat, ca să nu mai vorbim de cea de spălat vase ori de cuptorul cu microunde. Nici chiar fierul de călcat electric, rîșnița de cafea electrică ori mixerul. (Desigur, multe dintre ele au apărut la un moment dat, cel puțin niște variante ale lor departe de cele ultraperfecționate din ziua de azi, niște strămoașe neîndemînatice ale lor.)

În capoatele astea se făceau cam toate aceste operațiuni, muncă fizică, pînă la urmă. Ele se puneau, de obicei, peste pijmalele groase, de finet. Bluzele aveau nasturi pe mijloc, iar pantalonii erau, din cîte îmi amintesc, spre evazați. Lărguți, oricum. 

Respectivele pijamale prezentau, și ele, mărci ale feminității: în general, imprimeurile lor erau cu floricele, în delicatul – cu tentă kitsch – imaginar feminin al epocii, pe care-l știm și din melodiile de muzică ușoară ale momentului. Gulerul avea un suitaș pe margine, ușor vălurit, care-l făcea mai jucăuș și, dac-ar fi să exagerăm, mai predispus spre posibile nebunii. 

Sugestia de feminitate era, însă, cam aruncată în aer de partea de jos a vestimentației. Frigul din case cerea, incontestabil, șosete. Care nu erau dintre cele fine și delicate, de nylon, ci dintre cele de bumbac, adesea albe. Care trebuiau să intre într-o pereche de papuci. De preferință, de blană și, dacă se putea, botoși. Existau și unii maronii, cu imprimeu în carouri și fermoar pe mijloc, parcă, asemenea galoșilor, unisex și ei. Aceștia completau ținuta feminină de supraviețuire. Deși uneori se mai adăuga o vestă de blană, cojoc sau tricotată peste capot. Să nu te tragă la șale. Uneori chiar și-un fular. Și, de destule ori, o cipilică pe cap: o căciulă, o bască sau chiar o basma. 

Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite. Spațiul care ar fi trebuit să fie al intimității era, mai curînd, unul al supraviețurii. Și un fel de cîmp de bătălie...

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.