Capoate și feminități

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Tot împotriva frigului, pe vremuri, ne apăram cu tot soiul de obiecte. Rezistența despre care am scris, da, ne ferea, la propriu, de frig. Dar nu era singura care ne ajuta să supraviețuim în „anotimpul rece”. 

În casă trebuia să ai o ținută vestimentară de supraviețuire. Nu se prea punea vreo problemă de estetică aici, nu prea era loc de așa ceva. Trebuia să te îmbraci în așa fel încît să reziști lipsei cronice de căldură. În acest sens, o piesă vestimentară la mare preț era capotul. Mai bine zis, halatul. De fapt, capotul devenit, în timp, halat. 

Evoluția termenului a marcat evoluția vremurilor. Capotul, pe care-l purtam prin casă în anii 1970, era mai delicat. Deși departe de cele pe care le vedeam prin filme, nu avea nimic sexy ori vaporos. Erau „tradiționalele” capoate de finet, de cele mai multe ori bleu sau roz, groase, dar nu foarte, care se purtau de obicei peste pijamale. 

Erau lungi, cam pînă la glezne, și uneori cu motive florale. Otova, fără formă de sus pînă jos. Nu veneau pe talie, nu subliniau feminitatea. Acopereau corpul ca un scut, într-un mod pudic și asexuat. 

Da, erau, într-un fel, simboluri ale feminității. Adică știai că ființele pe care le vedeai drapate într-un asemenea veșmînt erau femei. În aceste uniforme ele-și îndeplineau, conștiincioase și vioaie, sarcinile domestice. Cele pe care femeia, în vremurile „de tristă amintire”, chiar le avea. 

Se făcea chiar tapaj de ele, pe atunci: de cîte ori nu am auzit că femeia avea două slujbe, una la serviciu și alta acasă... Și chiar așa era. Treburile casnice de atunci erau mult mai grele, se știe, pentru că device-urile de azi, cele mai multe dintre ele, nu existau. Nici aspiratorul, nici mașina de spălat, ca să nu mai vorbim de cea de spălat vase ori de cuptorul cu microunde. Nici chiar fierul de călcat electric, rîșnița de cafea electrică ori mixerul. (Desigur, multe dintre ele au apărut la un moment dat, cel puțin niște variante ale lor departe de cele ultraperfecționate din ziua de azi, niște strămoașe neîndemînatice ale lor.)

În capoatele astea se făceau cam toate aceste operațiuni, muncă fizică, pînă la urmă. Ele se puneau, de obicei, peste pijmalele groase, de finet. Bluzele aveau nasturi pe mijloc, iar pantalonii erau, din cîte îmi amintesc, spre evazați. Lărguți, oricum. 

Respectivele pijamale prezentau, și ele, mărci ale feminității: în general, imprimeurile lor erau cu floricele, în delicatul – cu tentă kitsch – imaginar feminin al epocii, pe care-l știm și din melodiile de muzică ușoară ale momentului. Gulerul avea un suitaș pe margine, ușor vălurit, care-l făcea mai jucăuș și, dac-ar fi să exagerăm, mai predispus spre posibile nebunii. 

Sugestia de feminitate era, însă, cam aruncată în aer de partea de jos a vestimentației. Frigul din case cerea, incontestabil, șosete. Care nu erau dintre cele fine și delicate, de nylon, ci dintre cele de bumbac, adesea albe. Care trebuiau să intre într-o pereche de papuci. De preferință, de blană și, dacă se putea, botoși. Existau și unii maronii, cu imprimeu în carouri și fermoar pe mijloc, parcă, asemenea galoșilor, unisex și ei. Aceștia completau ținuta feminină de supraviețuire. Deși uneori se mai adăuga o vestă de blană, cojoc sau tricotată peste capot. Să nu te tragă la șale. Uneori chiar și-un fular. Și, de destule ori, o cipilică pe cap: o căciulă, o bască sau chiar o basma. 

Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite. Spațiul care ar fi trebuit să fie al intimității era, mai curînd, unul al supraviețurii. Și un fel de cîmp de bătălie...

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Cum încearcă Jennifer Lopez să uite de Ben Affleck. „E ceva complet nou!”
În timp ce se află la al patrulea divorț al ei, Jlo își face o promisiune solemnă – să nu facă aceeași greșeală pe care o face de obicei pe plan sentimental. Despre ce e vorba?
WhatsApp Image 2024 11 18 at 18 13 32 jpeg
Cristian Terheș, candidat la președinția României, la Adevărul Live: „Sunt și membru al Partidului Republican”
Cristian Terheș, candidat la Președinția României, a fost luni la Adevărul Live unde a vorbit despre proiectul său de țară, dar și despre politicianul pe care îl va susține în turul 2 al alegerilor. Terheș este europarlamentar și președinte al Partidului Național Conservator Român.
Schengen FOTO Shutterstock
Ciolacu spune că România va intra pe deplin spațiului Schengen din ianuarie 2025
România și Bulgaria se vor alătura pe deplin spațiului Schengen terestru din ianuarie 2025, după o întâlnire crucială, vineri, în Ungaria, a declarat luni premierul român Marcel Ciolacu.
sorina pintea png
Percheziții la domicilul fostei ministre a Sănătății, Sorina Pintea. Care este motivul
Locuința din localitatea Băița, Hunedoara, a fostei ministre a Sănătății, Sorina Pintea a fost precheziționată marți dimineață de polițiști, scrie VasileDale.
poiana brasov jpg
Cât trebuie să plătească turiștii pentru un sejur de Revelion la Poiana Brașov? Prețurile sunt mai mici la Londra și New York
Nenumărați români încep deja să își facă planuri pentru noaptea de Revelion, însă prețurile din țara noastră îi surprind într-un mod cu totul neplăcut.
image png
Numele unui oraș din România, schimbat pentru că era „prea țărănesc". Situat într-una dintre cele mai avantajoase regiuni ale țării
România este o țară cu o istorie fascinantă și locuri deosebite, dar există și orașe care ascund povești ce nu sunt foarte cunoscute. Unul dintre ele este Zalău, un oraș situat în vestul țării, în județul Sălaj, care astăzi este locuit de zeci de mii de oameni.
467556184 1123270866470090 5916949240155545130 n jpg
Microbuz şcolar implicat într-un accident rutier. Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi
Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi după ce un microbuz şcolar implicat într-un accident rutier marţi dimineaţă, pe DJ 582, între localităţile Secu şi Cuptoare, din judeţul Caraş Severin.
International mensday foto png
19 noiembrie, Ziua Internațională a bărbaților. Cum se sărbătorește
În ziua de 19 noiembrie a fiecărui an, bărbații din toată lumea sunt sărbătoriți.
Trump s-a întors în locul tentativei de asasinat cu Elon Musk FOTO @aldrin12354 / X
Elon Musk este președintele din umbră, cumpărând influența în America lui Trump. De ce nu poate candida la funcția supremă
Miliardarul încheie cea mai mare afacere din viața sa; deoarece nu s-a născut în SUA, nu a putut candida la președinție, dar a avut suficienți bani pentru a cumpăra funcția, scrie Tzippy Shmilovitz pentru ynetnews.com.