Călătoria prin orașul-pădure

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Zizi și neantul jpeg

Am scris despre Scufița Roșie pentru că, de multe ori, drumul prin oraș mi se părea precum pădurea ei. Și eu mergeam mereu de la mama la bunici (ce-i drept, nu era doar bunica, ci erau amîndoi, și în ultimul timp era doar bunicul) și aveam tendința dacă nu să mă abat de la drum, măcar să găsesc, pe cel prevăzut, tergiversări. 

Cel mai mult făceam drumul ăsta în perioada liceului, adică în anii ’80, cînd se construia metroul. Construcția lui dăduse totul peste cap: nu mai mergeau nici autobuzele, nici troleibuzele pe ruta centrală, Romană-Tineretului, pe care mergeam eu. Mai circulau doar niște tramvaie răzlețe, de la Sf. Gheorghe de-abia, care mai mult te încurcau decît te ajutau. Așa că, deodată, se contura ca aproape singura variantă posibilă mersul pe jos. 

Pînă atunci, făceam traseul ăsta legănată de confortul troleibuzelor. Eram familiară cu ele de cînd locuisem la capătul lui 82 și 87 de la Șura Mare. Făceam parte dintre privilegiații care puteau nu numai să stea jos, ci să-și aleagă ce loc voiau și chiar ce troleibuz voiau, căci erau mai multe la capăt. Care puteau să schimbe cîte o privire subînțeleasă și imperceptibilă chiar cu misterioșii și temuții șoferi, stăpînii drumurilor noastre, întrezăriți pe după perdelele croșetate ale cabinelor lor, învăluiți în fumul țigărilor dintre oprire și pornire. 

© wikimedia commons
© wikimedia commons

În troleibuze nu era nevoie să ții drumul, o făceau ele pentru tine. Dacă prindeai un loc lîngă geamul care se întredeschidea discret, de la butonul-manetă din dreptul anumitor scaune, puteai privi și visa. Spun „discret“ pentru că discuțiile despre curent, care nici acum n-au încetat, erau mai vii decît oricînd. Exista, în general, o opinie publică vigilentă cu ochii pe tine mai mult decît acum. Gesturile tale erau ale tuturor, așa că nu puteai decît întredeschide, timid, geamul. Altfel, ai fi fost vinovat de durerile de gît și de urechi ale co-călătorilor tăi.  

Spun „privi și visa“ nu întîmplător, pentru că, în ceea ce mă privește, erau acțiuni simultane: te puteai uita pe geam ca la un tapet pentru propriile-ți gînduri. Da, observai, în același timp, și lumea care ți se succeda prin față. Dar îi observai întregul fără să-ți sară-n ochi detaliile. Doar dacă se întîmpla ceva ieșit din comun privirea îți rămînea fixată asupra vreunui amănunt. Altfel, gîndurile tale se derulau plăcut pe fondul unor contururi și lumini mișcătoare. Eu, una, îmi reluam, de mai multe ori, filmul întîmplărilor de la școală, al micilor și aproape realelor succese cu băieți care mi se părea că mă plac și cu ore la care prinsesem șpilul. Și gîndeam în engleză, așa am învățat cel mai mult limba asta. Mi-o decretasem limbă secretă.

Afară, tapetul lumii era, în general, colorat în cenușiu. Uitîndu-mă, în ultimii ani, la poze ori documentare ale anilor ’80, mi-am confirmat că cenușiul cam era culoarea noastră cotidiană. Că umblam înfășurați în ea ca-ntr-o pătură prea veche și prea uzată ca s-o mai observăm. Azi, cînd se reabilitează blocurile, unele dintre ele mai colorat, mi se pare ciudat. Nu-mi mai prea recunosc cenușiul în care m-am bălăcit, vrînd-nevrînd, o mare parte din viață.

Cenușii erau și securiștii care asigurau deplasarea „în condiții de siguranță“ a lui Ceaușescu prin oraș. După ce m-am mutat aproape de Piața Lahovari, băieții în costume cenușii nu mai erau un mit, ci o realitate. Pe care aș fi considerat-o comică, prin suprarealismul ei, dacă nu ar fi fost, de fapt, tragică. Prima reacție, instinctivă, era să mă apuce rîsul văzîndu-i pe acei indivizi agitîndu-se în costumele lor de culoarea șoarecilor, vorbind mereu ceva „important“ în ceea ce păreau a fi niște walkie-talkie-uri prin fața geamlîcului meu de la baie. Cea de-a doua reacție însă, viscerală, era să-i detest: pentru că, oricît de aparent comic ar fi fost jocul lor de-a v-ați ascunselea prin gangul nostru din spatele bulevardului, știam exact ce reprezentau: ochiul oprimant al regimului asupra noastră, supravegherea și controlul, îngrădirea libertăților noastre pe care, din fericire, le consideram tot firești. 

Cenușii, cel puțin în lunile de toamnă tîrzie și de iarnă, ajunseserăm să arătăm și noi. Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță. 

Despre asta, într-un număr viitor. Ca și despre continuarea periplului Scufiței Roșii în orașul-pădure al anilor ’80.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Somn - Shutterstock
Cum poate să ne îmbolnăvească lumina artificială în timpul nopții. Rezultatele suprinzătoare ale unor studii
Studii realizate de specialiști din Statele Unite indică faptul că expunerea la orice fel de sursă de lumină artificială în timpul nopții crește riscul de diabet de tip II. S-a constatat că până și banală lumină ambientală de poate afecta, în mod serios, metabolismul.
woman 4246954 1280 jpg
Sextingul ia amploare și modifică statisticile. „Se observă o creștere a infracțiunilor de natură sexuală”
Consilierii de probațiune atrag atenția asupra unei tendințe care se observă deja în statistici. Din ce în ce mai mulți tineri ajung să fie cercetați și judecați pentru deținere, stocare și transmitere de imagini care reprezintă un minor în ipostaze cu tentă sexulă.
Muscaturi de tantari  jpg
8 remedii eficiente și naturale pentru mușcăturile de țânțari și mâncărimile date de acestea
Serile petrecute în aer liber sunt adesea întrerupte de mușcăturile iritante ale țânțarilor, care provoacă roșeață, umflare și mâncărime.
26 martie   tomate fermier dolj   foto DAJ dolj jpg
Prețul de producător al roșiilor românești, de două ori mai mic decât în piețe. „Dacă intermediarii ar lua un profit mai mic, ar fi un rulaj mai mare”
Roșiile care ajung în marile piețe la prețuri ce depășesc până și prețul cărnii de vită nu-i îmbogățesc tocmai pe cei care trudesc și care și-au asumat riscuri uriașe. I-am întrebat pe producători care este prețul la poarta fermei și cum de românii ajung să plătească atât de mult.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cum se pot promova cei 11 candidați
Odată cu debutul campaniei, cei 11 candidați la prezidențiale trebuie să respecte mai multe reguli în încercarea de a convinge electoratul să le acorde votul. Campania a început vineri, 4 aprilie, la 00.00, și se încheie pe 3 mai, la 7:00.
bombardament masiv al aviației anglo-americane asupra Bucureștiului
4 aprilie, ziua în care americanii au bombardat Bucureștiul
În urmă cu 81 de ani avea loc cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului: aproximativ 3.000 de români au murit și ați 2.500 au fost răniți după ce aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor.
apa, hidratare jpg
5 mituri despre hidratarea adecvată. Chiar trebuie să bem opt pahare de apă pe zi?
Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, având un rol crucial în reglarea temperaturii, eliminarea toxinelor și menținerea tensiunii arteriale optime.
Donald Trump FOTO AFP
Trump, despre reacția pieței după anunțul privind tarifele vamale: „Au profitat de noi timp de mulți ani”
Președintele Donald Trump a părut nepăsător la reacţia pieţei după anunţul său de miercuri privind tarifele reciproce. Acesta s-a declarat mai degrabă pozitiv, susținând că „pieţele vor exploda”.
Accident vascular cerebral, shutterstock jpg
O fostă asistentă medicală spune care sunt cele cinci obiceiuri care pot să prevină un accident vascular cerebral. Dieta sănătoasă pe care o recomandă
Accidentul vascular cerebral (AVC) poate avea consecințe devastatoare, dar există măsuri de prevenire. O fostă asistentă medicală a spus care sunt, din experiența ei, cele cinci obiceiuri esențiale benefice în reducerea riscului de AVC.