Bogăție/sărăcie

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Bogăție/sărăcie jpeg

Cred că doar în cazul celor care provin din familii – să nu zic aristocratice –, dar cu moşteniri serioase în spate, statutul financiar al membrilor ei rămîne, în cadrul unei (biete) vieţi (omeneşti), acelaşi. În cazul majorităţii oamenilor, acesta fluctuează, evident, între anumite limite, în funcţie de vîrste, locuri de muncă, „lovituri“ fabuloase etc. Mai toţi trecem prin momente de confort mediu, relativă penurie şi bunăstare (cu nuanţele şi gradele de rigoare). Mai dramatic (sau mai senzaţional) e cînd ajungem în fazele extreme: sărăcie şi/sau bogăţie maximă (desigur, iarăşi, rămîne de văzut ce înţelegem prin „maximă“ – să dormi pe stradă sau să deţii un zgîrie-nori în Manhattan...). 

Ni s-a întîmplat, cred, multora dintre noi să rămînem, măcar o dată, fără mai nimic de mîncare în casă. De cele mai multe ori, asta se petrece cînd ai mult de lucru, un examen, ori ceva urgent de predat. Din varii motive: din lipsă de timp şi disponibilitate de a ieşi, dar şi de bani, evident. Îmi aduc aminte ce improvizam cînd ajungeam în astfel de situaţii pe vremea lui Ceauşescu: pîine cu ketchup şi, eventual, cu ceapă. Ketchup-ul bulgăresc era, într-o perioadă, ingredientul „inutil“ – sau, dimpotrivă, bun la toate – prezent în frigiderul neaoş; urmat apoi, la sfîrşit de ani ’80, în vremea foametei acerbe, de creveţii vietnamezi: îmi amintesc cum am făcut odată, în studenţie, şi i-am mîncat însoţiţi de un lichior de caise dulce-leşin... 

În studenţie am trecut printr-o sărăcie lucie (deşi aveam bursă şi mai dădeam meditaţii...). Au fost, totuşi, momente, pe vremea cînd locuiam la o gazdă, cînd am... furat de foame. Nu ne-au osîndit, ca pe Jean Valjean, dar cred  că cineva s-a prins – aşa, cel puţin, deduceam din anumite priviri mai piezişe ale colocatarilor... Era o cămară comună, la subsol, unde se depozitau, printre altele, cartofi – tone de cartofi şi butoaie cu brînză. Cred că, într-o seară, suferind de foame acută, am tăiat din brînza altcuiva din butoi – o bucată, ce-i drept, nici prea mare, nici prea mică. Şi am luat cîţiva cartofi, ca să-i facem pe reşoul din baia comună, unde, de altfel, se mai afla un duş cu stropitoare. Furt în toată regula, ce mai... S-a întîmplat doar o dată (ba nu, mint, mai participasem cîndva la unul colectiv, la Cumpătu, în Vila Cineaştilor, unde încercaserăm să tăiem din salamul de Sibiu al nu ştiu cui, din frigiderul comun, dar tot ce reuşisem fusese să lăsăm o urmă de cuţit vizibilă pe salam). 

În fine, am scăpat nepedepsiţi, studenţia a trecut, şi la fel vremea gazdei. Am început să ne mai încropim, cum se zice – în orice caz, să avem ce mînca. Panica penuriei ceauşiste a fost înlocuită cu excesul fantezist imediat postrevoluţionar, cînd era greu să ţii pasul cu multele şi inventivele produse neaşteptate – de genul hamburgeri neaoşi sau peşti la gramaj (datorită unui asemenea şalău ne-am întors noi cu două zile mai devreme de la munte). 

Treptat, odată cu înflorirea societăţii autohtone de consum, am dat din penurie în exces. Apăreau restaurante, bistrouri şi cafenele; posedînd nişte venituri medii, de aspiranţi la încă inexistenta clasă mijlocie, ne întreceam să le experimentăm. Mîncatul în oraş era un sport deloc extrem, dar comod şi cu consecinţe vădit mic-burgheze (rotunjimi, colesterol etc.). Erau epoci şi zile în care ieşeam zilnic, ca un ritual, pentru că, în boom-ul consumist al începutului spre mijloc de ani 2000, aveam senzaţia că aşa trebuie. Ăsta era trendul (impus de cine?) – să mîncăm şi să cumpărăm. 

A venit, apoi, celebra criză, şi ne-a întors spre anii studenţiei, ca nivel al consumului. Ca foamete, să nu dramatizăm, dar poate pe undeva pe-aproape. Noroc că acum, produsele de... restrişte sînt mult mai diversificate. Există biscuiţii crocanţi, bananele, supele la pachet, covrigii. Şi oricînd, îngrozitorii, dar şi înălţătorii cartofi prăjiţi. S-a produs, în ce mă priveşte, o reevaluare a situaţiei: brusc, am început să preţuiesc o oală cu mîncare. Să nu mai arunc nimic, să dau ce rămîne, măcar şi cîinelui Costică, din spatele blocului, ori ciorilor. (Şi să emit truisme despre înălţarea şi decăderea oricui, oricînd posibile.)   

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.