Biroul meu de astăzi e același

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Dacă aș fi putut, aș fi introdus munca de acasă de cînd am început să lucrez, acum douăzeci de ani. De oriunde aș fi locuit în București (și am schimbat suficiente cartiere), făceam peste o oră pînă la serviciu. Două-trei ore pe zi pe drum, făcută praf în mijoacele de transport în comun, la trafic de vîrf, simțind la propriu cum pierd timpul și obosesc degeaba. Nu a fost așa în toți anii și nici prezența la ore fixe nu a fost mereu cerută, în presă mergi pe teren, montezi dacă ești în televiziune sau petreci timp în studiouri dacă ai emisiuni. Programul nu e regulat, dar îmi amintesc că preferam să scriu textele, să trimit mail-urile și să dau telefoanele de acasă, lucru care prelungea serviciul meu uneori pînă spre orele dimineții. Pare bizar, dar nu mă puteam concentra în redacție aproape deloc.

Ani de zile, în prima tinerețe, luam timpul petrecut pe drum ca pe un dat, nu stăteam să-l analizez prea mult. Mă trezeam fără probleme cînd suna alarma și consumam cel puțin o oră alegînd hainele și aranjîndu-mă. Drumul îl făceam pe tocuri mai mereu și, în timpul lui, jucam, în mintea mea, în filmul provincialului care ajunge în Capitală, visînd să aibă într-o zi o reclamă uriașă la emisiunea pe care o prezintă de-a dreptul pe magazinul Cocor. Alternativă la visare nu prea exista – nu aveam smartphone, nici Facebook, nici măcar muzică nu ascultam pe drum. Nu aveai unde să postezi o poză sau un text, așteptînd like-urile să curgă precum sîngele care țîșnește dintr-o tăietură precisă, făcută de un chirurg priceput. Într-un fel, era liniște. Cu cît iluzia magazinului Cocor se îndepărta, cu atît drumul devenea mai obositor, tocurile mai joase, gențile mai mari și tonurile de apel mai variate. 

Sînt meserii care presupun lucrul direct cu oamenii, așa cum sînt și șefi care, indiferent de domeniu, preferă să-și țină angajații sub ochi, la program. Unele persoane nu au cum să lucreze de acasă, nu au aparatura și spațiul necesare, au copii mici sau pur și simplu nu se pot organiza. Pentru generațiile mai noi însă, flexibilitatea și posibilitatea de a munci nu de la domiciliu, ci din altă țară, din călătorii, sînt vitale. Văd fotografii cu peisaje de calendar, căni dichisite de cafea și tradiționalul mesaj „Iată biroul meu de azi!” și nu prea înțeleg. Am lucrat în concedii doar nevoită și doar dacă ardea, cu oftat întotdeauna. Nu știu să îmbin distracția și relaxarea cu munca și concentrarea, nu am fost bună la asta niciodată. Nu m-am amuzat la filmări, cît am lucrat în TVR. Repetam întrebările în cap, dacă aveam vreun interviu. Mă rugam să nu se strice camera și să nu am probleme cu imaginea sau cu sunetul. Mă întrebam dacă va fi destulă lumină sau dacă nu cumva invitatul se va îmbrăca în ceva pepit, să lase telespectatorul agresat vizual. Nu mă bucuram nici cînd filmam la petreceri, printre vedete mereu în pas cu ultima modă, iar eu veneam după ore multe în TVR, deja obosită și mototolită. Nici nu mai menționez că de multe ori nu era loc de parcare și sfîrșeam prin a căra cabluri cu echipa cît e Magheru de lung spre locul cu pricina – o dată chiar pe tocuri și cu machiaj de scenă. Revenind, pentru mine nu a fost distractiv în televiziune, pe teren, niciodată.

În presa scrisă fiind acum, n-am rezolvat mare lucru în ce privește destinderea. Știu că sînt scriitori care lucrează în cafenele, jurnaliști care scriu articole pe o bancă în parc și oameni de afaceri care își concep răspunsurile la mail-uri în avion. A stat lîngă mine o doamnă în timpul unui zbor care a țăcănit tastatura pînă aproape am decolat, vorbind în același timp la telefon, eu fiind deja bine strînsă cu centura și încercînd să adorm. Îmi amintesc cu o oarecare rușine de o întîlnire relativ amoroasă în timpul căreia eu mă gîndeam încă la textul pe care îl trimisesem în grabă pentru Dilema veche, spunîndu-mi că, dacă rămîneam acasă, poate îl mai editam și era mai bun. Nu a ieșit nimic cu respectivul domn, din motive evidente.

© R. Morse / flickr
© R. Morse / flickr

A apărut de ceva vreme un nou termen, acela de „nomad digital”. Nu neapărat freelancer, poate fi și o persoană angajată undeva care își face meseria online, din orice colț al lumii dorește, poate alături de oameni din diverse țări care au ales să trăiască la fel. Am cîteva cunoștințe din categoria asta și le admir. Visul să devin așa ceva e, pentru mine, cam ca acela cu afișul de pe magazinul Cocor. Nici nomadă ne-digitală nu cred că am fost vreodată, așa că e posibil să fie o problemă de fire, și nu una de vîrstă. Pot să scriu la un singur tip de tastatură, e drept că și pe întuneric, la biroul meu, în casa mea. Oriunde în altă parte e un chin, durează mai mult și nu sînt mulțumită de ce iese.

Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit. Te mai amăgești din cînd în cînd că schimbi aerul lucrînd de la malul mării sau dintr-un sat „autentic”, mai pui o poză cu laptop-ul deschis în aeroport, le spui celorlalți foarte mîndru că ești plecat din țară toată vara, dar că „poți să fii căutat oricînd”, fără să realizezi că afirmația asta îți mai lustruiește un pic colivia, pe dinăuntru. Mi-ar plăcea să mă înșel, iar generațiile noi să fie într-adevăr multitasking, atente la limitele proprii, capabile de creativitate în orice mediu. Eu însă visez la concediul următor, unul cu multe fotografii adunate într-un album cu titlul „Nu am lucrat nimic și nici nu am răspuns la telefon, recomand”.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.