Bel Paese în restrişte: răni proaspete şi răni redeschise în Italia

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Bel Paese în restrişte: răni proaspete şi răni redeschise în Italia jpeg

Pe 20 mai, la 4,30 dimineaţa, o mînă invizibilă ne împinse patul: înainte, înapoi, iar înainte, iar şi iar, scuturîndu-ne vîrtos, un zgomot apocaliptic venind din străfunduri ne vîra încă mai multă groază în oase... A durat poate o jumătate de minut, lungă cît o eternitate; afară, urlete de cîini, ţipete de spaimă ale oamenilor treziţi, probabil ca noi, dintr-un somn adînc, pe o vreme rece şi ploioasă ca de toamnă tîrzie. Pămîntul Italiei s-a cutremurat înfricoşător, 6,1 pe scara Richter, într-o largă zonă din regiunea Emilia-Romagna cuprinsă între Modena, Bologna şi Ferrara, către coasta Adriaticei, dar şi către nord-vest, pînă în Mantua. Epicentrul a coincis, din fericire, cu mici localităţi precum Sant’Agostino, San Felice in Panaro, Cento, Carpi, Finale Emilia, Mirandola. Lista se poate încă lungi... În aprilie 2009, un cutremur de aceeaşi intensitate a distrus complet centrul istoric al oraşului L’Aquila, în Abruzzi, o minune a arhitecturii medievale, fundaţie a împăratului Frederic II, în secolul al XIII-lea. Nerefăcut pînă astăzi. Totuşi, mare noroc că urgia s-a petrecut înainte de zorii zilei! Cele mai afectate clădiri au fost bisericile şi palatele comunale istorice, multe datînd încă din secolul al XIV-lea. Năruite cu totul au fost însă şi nenumărate magazii ale întreprinderilor agricole ce împînzesc solul rodnic al acestei regiuni altminteri prospere. Afectate, dar nu grav, au fost Bologna şi Ferrara, la bella addormentata, unde numeroase case istorice au suferit daune reparabile, printre altele fiind decapitat turnul castelului d’Este.

În timpul unei zile de lucru sau duminica, ar fi fost îngropaţi în dărîmături sute şi sute de localnici. Or, la 4 dimineaţa au fost loviţi de moarte numai cîţiva muncitori din tura de noapte, bieţi oameni tineri, printre care un imigrant: de data aceasta din Maroc, şi nu din România sau Republica Moldova, de unde provin de regulă victimele accidentelor de muncă provocate mai cu seamă din vina neglijenţei patronilor faţă de normele de protecţie a muncii. Cutremurul s-a repetat în tot cursul zilelor de duminică şi de luni, la o scară Richter mai mică, între 2-3, în epicentru cutremurul revenind chiar de douăzeci de ori! Mii de oameni traumatizaţi nu s-au mai întors în case, chiar dacă acestea nu erau primejduite, preferînd să doarmă în maşini – cei care le aveau –, altminteri în corturi improvizate sau în hale, pe o ploaie rece şi necontenită. Numărul sinistraţilor se ridică la peste 5000, dintre care sute de români, în situaţii şi aşa precare, care au rămas acum şi fără adăpost.

Mă pot considera foarte norocos că m-am ales, în această urgie, numai cu spaima. Şi mai norocos am fost însă în martie 1977, cînd, afară fiind din ţară, n-am avut parte de prăpădul cutremurului din Bucureşti, unde mi-au murit colegi şi prieteni apropiaţi…

O nenorocire vine însă rareori singură, pretutindeni, ca şi acum în Italia. Cu o zi înainte, sîmbătă 19 mai, dimineaţa devreme, cînd copiii încep să vină la şcoală, o bombă artizanală telecomandată a fost detonată în curtea unei şcoli de fete din oraşul Brindisi, în Puglia, pe coasta Mării Ionice, ucigînd-o pe loc pe tînăra Melissa şi rănind grav alte cinci colege. Şcoala poartă numele dublu „Morvillo-Falcone“, în memoria judecătorului de instrucţie palermitan, Giovanni Falcone, şi a soţiei acestuia, Francesca Morvillo, şi dînsa magistrată, sfîrtecaţi, lîngă Palermo, pe data de 23 mai 1992, de o bombă de 500 kg. Au fost ucişi împreună cu dînşii trei poliţişti din escortă. Falcone nu se mulţumise numai să bage în închisoare mai mulţi ucigaşi ai Mafiei siciliene, inculpînd şi politicieni locali, precum primarul Palermo-ului. Ţintind încă mai sus, tocmai investiga conexiunea Mafiei cu personalităţi din ierarhia guvernamentală din Roma, pe cît se pare, chiar cu şeful serviciilor secrete italiene. Ancheta astfel zădărnicită a fost reluată de colegul său Paolo Borsellino, pe deplin conştient că va avea aceeaşi soartă. Ceea ce s-a şi petrecut, 53 de zile mai tîrziu, Borsellino fiind lichidat în mod similar. În cursul celor 20 de ani care au trecut, ancheta s-a împotmolit: în ciuda multor arestări făcute, mandanţii politici ai acestor atentate, cu care a culminat endemica teroare sîngeroasă a Mafiei, nu au putut sau nu s-a vrut să fie identificaţi. Capii mafioţi Provenzano şi Riina, reprezentînd braţul ucigaş, îşi ispăşesc, în linişte şi la o vîrstă „venerabilă“ – capturaţi fiind numai de cîţiva ani –, condamnarea pe viaţă pentru multe alte crime. Cei din spatele lor rămîn netulburaţi.

Alegerea datei atentatului, exact 20 de ani după asasinarea lui Falcone, şi amplasarea bombei într-o şcoală ce-i poartă numele comoţionează opinia publică italiană. Cu atît mai mult că noua baie de sînge s-a petrecut în momentul cînd cei pe atunci ucişi sînt intensiv comemoraţi, în întreaga Italie, prin filme documentare, prin numeroase interviuri şi mitinguri.

Se opinează că atentatul poartă semnătura Mafiei, ceea ce reînvie o spaimă motivată şi de crescînda infiltrare a acesteia în structurile economice, cu mult peste graniţele Italiei. Relativ slăbite în ultimul deceniu graţie unor masive arestări şi a confiscării multor bunuri, organizaţiile criminale (la malavita) se revigorează în contextul actualei crize, par să recurgă din nou la vărsări spectaculoase de sînge, pentru a intimida societatea civilă şi a şantaja sau dijmui lumea producţiei şi a afacerilor. O pistă privilegiată a anchetei în curs la Brindisi o constituie organizaţia criminală a regiunii Puglia, care se intitulează (cinism blasfematoriu?), Sacra Corona Unita, cu rădăcini, ca şi Mafia siciliană, ca şi Camorra napolitană şi ’Ndragheta calabreză, într-un întunecat Ev Mediu din care Sudul peninsulei nu iese decît cu greu. Organizaţia din Puglia are reputaţia de a fi deosebit de sîngeroasă, periculozitatea ei sporind şi graţie conexiunii cu organizaţiile criminale montenegrine şi albaneze. Ţinta atentatului, o şcoală de fete, constituie totuşi o sinistră premieră în bogata cronică a criminalităţii italiene; spre deosebire de Germania sau SUA, unde aproape în fiecare an se comit masacre în şcoli: numai că autorii lor sînt cazuri individuale de elevi paranoici, fără implicare în reţele criminale.
Anxietatea creşte însă în Italia şi pe fondul dublei crize, economică şi politică, în care se află această ţară, trebuind să se gereze nefasta moştenire a recentei ere berlusconiene. Pe de o parte, Italia este confruntată cu o stagnare de durată, care duce la creşterea şomajului şi la falimentul tot mai multor întreprinderi mici şi mijlocii, sinuciderile patronilor ţinîndu-se lanţ. Pe de altă parte, corupţia şi iresponsabilitatea încuibate în clasa politică ating recorduri; parlamentari de vază, atît din partide de dreapta (din Lega Nord) cît şi de stînga (din Margherita), nu pregetă să se autoservească din plin din avutul public. În aceste condiţii, se profilează deja o radicalizare crescîndă a celor nefavorizaţi – în primul rînd, a unui tineret lipsit de perspectivă. Recentele explozii din Genova, puse pe seama anarhiştilor, reînvie spectrul contestaţiilor din anii ’70, cînd extremismul de stînga şi de dreapta reuşise să aducă Italia pînă în pragul războiului civil.

Răni nevindecate, anevoie oblojite se redeschid, altele proaspete se adaugă pe chinuitul trup al Italiei.

Bologna, mai 2012 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.