Avoidant sau secure? Mai există limba română?

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image png

Am nimerit întîmplător pe un grup de pe Facebook unde tinerii din zilele noastre își împărtășesc aventurile amoroase și cer sfaturi sentimentale, un soi de „curierul inimii”, o rubrică ce exista, în diferite forme, în tot soiul de reviste „de pe vremea mea”. Poveștile nu sînt cu nimic spectaculoase sau diferite, doar că ei se cunosc pe Tinder și pe alte aplicații, noi ne cunoșteam „pe viu” pe la bairamuri și cafenele. Altceva mi-a atras atenția.

Iată cum arată o postare (și probabil că genul ăsta de text ar trebui să se dea la examenul de evaluare națională, pentru ca puștimea să fie mulțumită): „Bună! Vreau să încep prin a menționa că am un ataşament anxious, sînt într-o relație de un an cu un băiat care îmi pare că e secure, dar mai are tendințe de avoidant sau aşa pare. Nu a pus un label pe relația noastră, dar i-am cunoscut toți prietenii şi familia, dar niciodată nu m-a întrebat dacă vreau să fiu iubita lui oficial. Mi-a zis că nu mă iubeşte şi că nu iubeşte pe nimeni, dar îi place foarte mult în special compania mea, dar el nu simte cum a văzut el la majoritatea lumii iubirea. Dar cu mențiunea că simte ceva față de mine, dar nu ştie dacă e iubire, el nu îşi bate capul prea mult şi doar se bucură de compania mea. Eu mi-am luat iar trigger. El foloseşte în continuare Tinder-ul(acolo ne-am cunoscut), dar mi-a zis că pentru ego boost, el îşi ocupă timpul cu hobby-urile lui, deci nu ar avea cînd să mă înşele, dar mă gîndeam că dacă dă de o fată mai pe stilul lui, m-ar lăsa. Mai iese cu tipe de acolo, dar doar de socializat, mi-a zis că pentru el nu are sens să sară în altă relație că mereu e la fel, pentru o lună de excitement nu vede rostul. Nu îi plac discuțile de genul mutatului împreună că îi pare un commitment mare. Eu chiar mă consider anxious şi am o minte destul de tulbure şi mă gîndesc că sînt needy, over-analizez, dar nu am un tipar de healthy love să îmi dau seama dacă eu exagerez simțindu-mă astfel (avînd o traumă din trecut) sau el e evitant? Mă gîndesc că poate sînt eu prea anxioasă şi e el secure, dar eu nu văd asta cum sînt la o extremitate. El nu fuge de conflict, îi place şi în relație, dar şi singur. Deci voi ce credeți? E secure sau avoidant? Mulțumesc că ați citit atît”.

Ei, ați priceput ceva? Toate postările de pe grup sînt la fel și nu vorbim despre adolescenți, media de vîrstă este în jur de 25 de ani, nativi digitali, desigur, pentru care limba engleză este o a doua limbă (dacă nu chiar prima), unii dintre ei au crescut cu Cartoon Network, în vreme ce generația noastră lua contact cu limba engleză doar din versurilor puținelor cîntece occidentale care ajungeau la noi, precum „I just call to say I love you!”. Sînt tineri care „cîștigă peste 10 k pe lună” sau cel puțin așa susțin ei, deci deduc că sînt oameni cu o facultate. (Și ăsta a fost un șoc pentru mine... cum naiba să cîștigi peste 10.000 de lei pe lună la 25 de ani? În ce țară?)

Fără să fiu filolog, am de-a face într-un mod hai să-i zicem profesionist cu limba română de mai bine de douăzeci de ani, sînt conștientă că limba e un organism viu care se schimbă odată cu trecerea timpului, că primește „implanturi”, infuzii, împrumuturi. Nu poți opri acest fenomen. Totuși, această nouă limbă română mi se pare de pe altă planetă. Mă întreb, dacă aș scrie un roman pentru adolescenți sau dacă aș crea un serial TV pentru acest tip de public, cum ar trebui să construiesc replicile ca să aibă succes? Mai e cazul să folosesc „vechea” limbă română sau e deja inutil? Vom ajunge într-un punct în care generațiile nu se vor mai înțelege între ele, vor vorbi limbi diferite? Oare se întîmplă același fenomen și cu tinerii din Olanda, de exemplu? Din Germania? Sau acolo limba nativă rămîne cît de cît curată? 

Îmi dau seama, fără nici o urmă de nostalgie, că cea mai curată limbă română din ultimul secol probabil că s-a vorbit în timpul regimului comunist. E justificat – eram atunci atît de izolați din toate punctele de vedere încît nu aveam de unde să primim împrumuturi (limba rusă, introdusă de nevoie, nu a fost niciodată la modă), în plus trăiam într-un regim mai degrabă naționalist decît socialist, învățam la școală că „limba noastră e o comoară”. Ba chiar, din cîte îmi amintesc, pentru că nici argoul nu era atît de luxuriant ca acum, căci nu prea existau subcategorii sociale, mulți dintre noi vorbeam, de fapt, prețios sau livresc. Îmi amintesc copii care vorbeau ca din cărți sau profesorii cu frazele lor sforăitoare, identice cu cele din comentariile literare. Și poeziile patriotice pline de arhaisme poetice, de „patos”, „propășire”, „izbîndă”, cuvinte pe care tinerii de pe grupul meu sentimental probabil că nu le-au folosit în viața lor.

M-am îndrăgostit tîrziu de limba engleză, atunci cînd nu mai era cazul să mai influențeze în vreun fel limba română pe care o stăpîneam deja destul de corect și de expresiv. După ce taică-miu, care absolvise și Filologia, s-a străduit toată copilăria mea să mă învețe cîte ceva dintr-un manual remarcabil de conversație în limba engleză pe care noi îl numeam Tony and Lavinia, în liceu, deci în anii ’90, am avut o profesoară excelentă care m-a apropiat mai degrabă de literatura engleză decît de limbă. Îmi dau seama că, față de generațiile mai tinere care trec cu atîta ușurință de la o limba la alta, sufăr de un handicap. Cînd ajung într-un mediu din ăsta multi-culti unde se vorbește engleză, mă urnesc greoi și scrîșnit, îmi caut cuvintele, îmi trebuie un timp ca să mă acomodez, e clar că de fapt gîndesc în limba mea nativă. 

Ce se întîmplă însă cu generațiile și mai tinere decît cei de pe grupul de Facebook? Am nimerit, în cadrul unui proiect, într-o clasă de adolescenți de la un liceu tehnologic din Pipera. Inițial, întîlnirea mă îngrozea – cum o să mă înțeleg eu cu copiii ăștia? În clasă era haos – însă datorită nouă, celor cu proiectul, tocmai scăpaseră de o oră de română la care profa urma „să-i asculte”, așa că erau dispuși să ne acorde cît de cît atenție. În astfel de situații, cel mai dificil este să găsești un limbaj comun. De cele mai multe ori, el chiar nu există – te vezi prin ochii lor și îți dai seama că te consideră o babă expirată și că nu-i interesezi de nici o culoare (adevărul este că și mie, la 17 ani, un om de 30 mi se părea bătrîn). Ce naiba faci? Îi întrebi ce cărți au citit. Pauză. Și atunci realizezi că sînt copii pe lumea asta care chiar nu au citit nici o carte. OK, dar citiți ceva? Ce citiți? „Comentariile de pe TikTok, doamnă!” Deci au cît de cît un minimum de contact cu un text. E un început. Dintre scriitorii „de manual” l-au citit pe vreunul? Au încercat, de nevoie, dar îi urăsc pe toți, în egală măsură și pe Eminescu, dar și pe Caragiale. Am senzația că nu e vorba de faptul că nu înțeleg „opera”, nu înțeleg de fapt limba. De acolo lipsesc cuvinte uzuale pentru ei, cum ar fi „bombardier”. E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.

Pornind de la viața de cartier, eu și istoricul cu care împart atelierul – un tip tînăr și smart (ca să folosesc de new limbaj) începem să improvizăm și facem o analiză pe text pornind de la niște versuri B.U.G. Mafia – în ce fel descriu băieții ăștia viața din Pantelimon? Brusc, privirile copiilor parcă nu mai sînt atît de opace, înțeleg niște termeni, înțeleg ce încearcă să le comunice versurile. Compun pe loc cîteva versuri pentru un posibil hit hip-hop din cartierul Pipera, folosesc termeni corporatiști – de tipul teambuilding, reminder, HR, meeting. Versurile nu sînt grozave, dar copiii reacționează și participă, plecăm din clasă în aplauzele lor sincere. Satisfacția este că am găsit o cale de comunicare și nu m-am făcut de rîs, însă sînt convinsă că întîlnirea noastră nu a schimbat nimic, vorbim în continuare limbi diferite.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
banner Titi Aur png
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.