Auriu și umbră

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

De obicei, cam pe la începutul lui octombrie, ne bucurăm de toamna aurie. Știm, cred, cu toții cam la ce mă refer: atunci cînd aerul nu mai e înăbușitor, ci respirabil și pomii își schimbă culorile nu în bejuri și marouri, ci în galben și portocaliu. 

Atunci e o strălucire blîndă în aer care face mai totul posibil. Lumea se aurește într-un fel domol, deloc agresiv. Chiar dacă e ultima poleire de dinaintea sfîrșitului (din anul respectiv), oricum ne bucurăm de ea. Așa pare în firea lucrurilor. 

Tot în perioada asta se așterne, de obicei, o pace. Nespusă, subînțeleasă. Anul ăsta, însă, pomii și-au văzut la fel ca întotdeauna de treaba lor, ne-au furnizat auriul. Doar că oamenii au ieșit din ritmurile naturii și au luat-o razna. Au transformat auriul în măcel. Ne-au arătat cum totul se poate tulbura și-nroși într-o clipă. Ne-au făcut să ne îndoim, poate pentru totdeauna, de posibilitatea auriului pur. 

S-a mai întîmplat, acum opt ani, altfel, dar nu mai puțin îngrozitor, la Colectiv. S-a întîmplat, anul acesta, pe 7 octombrie, dincolo de orice umanitate. Și continuă să se întîmple, în războiul care pare să fie abia la început, din nefericire, în Fîșia Gaza. Și despre care nu știm și ne ferim să ne imaginăm încotro se va mai întinde.

Protecția auriului domol nu mai pare la fel de puternică în condițiile astea. Cînd au murit barbar oameni și continuă să moară alții, inclusiv copii, în fiecare zi. Cînd lumea se învrăjbește și se polarizează și alege, de multe ori, soluțiile crude și violente. Cînd ura devine sentimentul pe care-l trăiesc mulți din semenii noștri, care nici măcar nu sînt de blamat: tragediile prin care au trecut și trec sînt dincolo de orice rețete am putea aplica.

E un moment deloc auriu, de fapt. E unul al umbrei și al întunericului. Al roșului aprins, dacă ar fi să căutăm cu tot dinadinsul o culoare. Violența atrage violență și pare greu să ne mai păstrăm umanitatea. Valorile civilizației noastre, care păreau de la sine înțelese, legile și confortul ei, empatia și mila, înțelegerea pentru celălalt și acceptarea diferențelor sînt, cu toatele, grav zguduite. Războiul, despre care, înainte de a se declanșa cel din Ucraina, știam doar din depărtare și din istorie, pare să fi devenit o realitate. Moartea violentă a devenit o realitate de care nu mai putem facem abstracție. Luarea vieții altuia, într-un mod subuman. 

Faptul că se întîmplă de destul timp și atît de acut într-o parte a lumii, la o aruncătură de băț de noi, pînă la urmă, nu ne poate lăsa indiferenți. Nu ne putem cufunda la loc în auriul nostru fără să ne pese: nu numai pentru că războiul se poate extinde, poate veni și peste noi, ci pentru că nu ne-am pierdut, sperăm, sentimentele definitorii pentru umanitatea noastră. Mila și empatia. 

Ce putem face ca să ne păstrăm umanitatea e, cred, să nu lăsăm războiul să ne prindă în iureșul lui criminal și irațional. Să nu lăsăm ura să ne cuprindă și să devenim fanatici. Să vedem și dincolo de asta. Așa cum sînt și acum voci care încearcă să găsească soluții umane într-o lume sfîrtecată de tragedii barbare. 

Să continuăm să ne privim semenii, de oriunde ar fi, pur și simplu ca semeni. Indiferent ce s-ar întîmpla și ce ni s-ar întîmpla, să ne păstrăm umanitatea. Da, nu mai putem fi aurii. Nu putem să nu vedem și să nu simțim răul din jur, nu putem să nu ne revoltăm și să nu luptăm împotriva lui. Dar s-o facem neabandonîndu-ne valorile, nu lăsîndu-ne în voia lui. Nu exagerînd și permițîndu-i să ne ia sub aripă. Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.
p 20 Andr‚ Scrima jpg
André Scrima despre simbolism
Părintele Scrima fixa astfel o idee, un poem, o rugă, o expresie reuşită, un eveniment interior.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane