Au fost odată un bărbat și o femeie

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
E cool să postești jpeg

În editorialul său din Le Point, „Parle woke, ou tais-toi!”, Peggy Sastre comentează un episod recent din sfera cancel culture, petrecut în urmă cu cîteva săptămîni la facultatea Sciences Po din Paris, care a dus la concedierea unei profesoare. 

Valérie Plazenet, o recunoscută instructoare de dans, ținea cursuri, pentru activități extracurriculare, studenților prestigioasei instituții, pînă cînd aceștia au acuzat-o de discriminare și incorectitudine politică, din cauză că aceasta s-a încăpățînat să folosească niște termeni „jignitori” pentru sensibilitatea cursanților. Cuvintele incriminate au fost „bărbat” și „femeie”, pe care profesoara a refuzat să-i înlocuiască, în timpul indicațiilor coregrafice, cu leader, adică cel care conduce dansul, și follower, cel care urmează mișcările, deși studenții au insistat. În plus, au susținut aceștia, profesoara ar fi refuzat și să alcătuiască cupluri de dans de același sex, încă un cui pe care și l-a bătut singură într-o lume avidă să îngroape orice ar putea fi interpretat drept discriminare. 

„Recunosc că insist să spun «bărbați» și «femei» la cursurile mele”, a declarat Plazenet, adăugînd că „în dans, există noțiunea de farmec între cuplurile de bărbați și femei. Sincer, două femei care dansează împreună mi se par dizgrațioase. Întotdeauna bărbatul este cel care poartă femeia. M-au cenzurat, însă eu nu primesc ordine de la dictatori. Și ar trebui s-o lase mai moale cu corectitudinea politică.”

Nici ușor de zis, nici de făcut, mai ales că, tot recent, vizînd aceleași cuvinte, Cambridge Dictionary a simțit nevoia să completeze definițiile standard ale „femeii” și „bărbatului” cu cîte un adendo pe placul corectitudinii politice, astfel încît aceștia sînt definiți de acum și ca „Persoane adulte care trăiesc identificîndu-se ca femeie sau bărbat, deși li s-ar fi putut spune, la naștere, că au alt sex”.

Lăsînd la o parte că această idee, cum că sexul este, de fapt, un construct social, drept care și înclinațiile sexuale la fel, nu face decît să dea apă la moară pornirilor homofobe care condamnă homosexualitate ca fiind un derapaj moral provocat de o „alegere greșită”, nu o însușire înnăscută, delirul cuvintelor incriminate și reinventate amenință să consolideze acea realitate absurdă, prin care deja bîntuie vînătorii de „vrăjitoare”. 

Revenind la episodul de la Sciences Po, studenții care și-au denunțat profesoara au declarat că încăpățînarea cu care aceasta insista să spună acele cuvinte barbare, bărbat și femeie, le provoca anxietăți și angoase, și că-i făcea să se simtă extrem de prost. 

„Dacă s-au spus și s-au încercat multe pentru a caracteriza wokismul, este greu să găsești o anecdotă mai semnificativă decît această poveste a orelor de dans care au «angoasat» elevii, pentru că în timpul lor s-a vorbit despre bărbați, femei și despre codurile estetice care se leagă între ei. Nici măcar nu mai vorbim despre elevi care, fiind prea răsfățați, au devenit atît de fragili încît mîrîie înainte de a fi răniți. Azi am trecut de mult de stadiul prințesei care simte bobul de mazăre prin zeci de saltele. Pentru că azi tinerii țipă tocmai pentru că nu sînt răniți”, susține Sastre, argumentînd că, deși acest carusel al cuvintelor grele, precum sexism, rasism, discriminare, a fost conceput inițial pentru un scop nobil, acel scop a fost de mult atins.

image

Pe de altă parte, argumentează cei antrenați în eterna luptă pentru corectitudine politică, dacă lași hățurile jos, metehnele mai sus menționate pot reapărea. Lupta contra sexismului, rasismului și discriminării este, potrivit crezului lor, asemănătoare cu lupta pentru apărarea democrației, care nu se termină niciodată. Doar o continuă atenționare asupra potențialelor nedreptăți ar putea face lumea să devină un loc mai bun, în care oamenii marginalizați sînt incluși, în care n-ar mai exista umilințe, complexe și toți ar putea să respire fără teamă. Să nu-și dea seama oare adepții wokismului că tocmai asta creează: marginalizare, umilințe, complexe și foarte multă teamă?

„Fiecare mișcare ideologică are potențialul de a deveni exact ceea ce susține că disprețuiește, poziționîndu-se contra ideii pentru care presupune că luptă”, afirmă Michael Karson, doctor în psihologie și profesor la Universitatea din Denver, într-un articol publicat pe psychologytoday.com, citîndu-l pe Nietzsche: „Cine se luptă cu monștri ar trebui să aibă grijă ca, în această bătălie, să nu devină el însuși un monstru”. 

Potrivit teoriilor balanței de putere, argumentează Karson, „fiecare sistem, care se întemeiază inițial prin reguli bune, dezvoltă subsisteme care ajung să facă reguli bune doar pentru sistemul în sine” – o metaforă bună fiind finalul cărții lui George Orwell, Ferma animalelor, în care porcii ajung să își imite asupritorii umani.

Cînd și cum se petrece această transformare? În primul rînd, cînd ideologia este preluată politic și e transformată, dintr-un instrument defensiv, într-o armă ofensivă, ea își pierde scopul principal, prin care a reușit să adune capital uman, devenind o demagogie, mascînd nevoia de putere, mult mai dezirabilă decît ideile nobile susținute inițial, care sînt astfel anulate.

Vorbind despre mișcarea woke, deși aceasta susține de la amvon egalitatea și empatia, nu o face pentru toată lumea, ci doar pentru grupurile considerate a fi marginalizate pe care le activează inoculîndu-le ură față de grupurile majoritare. Cum inoculezi, totuși, această ură unor oameni care sînt, de altfel, pașnici și care n-au tendințe extremiste și violente? Cum faci oamenii să urască alți oameni?

„Psihologii legiști cunosc faptul că violența – forma supremă de ură – are la bază dezumanizarea victimei și desensibilizarea călăului. Ura este deviată atunci cînd obiectul său este umanizat, drept care wokismul, care de fapt nu sprijină ideea că toată lumea merită empatie și respect (...), generalizează expresii ale urii, cum ar fi umilirea grupului bărbaților albi, desensibilizînd grupul adepților, încurajați de slogane care dezumanizează întregul grup.”

Decontextualizarea este o altă metodă de a genera ura, la fel cu imprimarea șabloanelor născute din lozinci. Karson dă exemplul unui coleg care, la un seminar, a prezentat studenților cazul unei paciente. Aceasta a apelat la terapie din cauză că avea probleme în căsnicie, legate de viața intimă, terapeutul încercînd să descopere dacă în viața ei a existat o traumă care ar fi cauzat imposibilitatea de a avea relații sexuale cu soțul ei. Ignorînd contextul și ideea în care le era prezentat acest caz, studenții s-au repezit să-l blameze pe terapeut, tragînd concluzia că acesta încerca nu s-o ajute, ci s-o determine să devină obiectul sexual al soțului. 

Cu siguranță, unui om cu toate țiglele pe cap acest caz i se pare absurd, însă vorbind despre ideologia woke să nu uităm că aceasta se bazează în special pe slogane, cea mai bună manipulare prin care determini oamenii să se urască între ei. E greu să faci un om să urască un alt om, însă îl poți face să demonizeze cuvîntul prin care semenul său este caracterizat.

Iar ideologia woke a ajuns suficient de puternică pentru schimba în mintea oamenilor sensul cuvintelor. „Alb” a devenit un cuvînt cu potențial periculos, deci mai bine să-l evităm – după cum au făcut-o, acum cîțiva ani, marile companii de cosmetice care au înlocuit etichetele cremelor pentru „albire” cu creme pentru „luminozitate”. „Egalitate” (principiul potrivit căruia toți oamenii au aceleași drepturi, dar și aceleași îndatoriri) a devenit „echitate” (care definește, de fapt, dreptatea – însă dreptatea cui?). O altă găselniță, recentă, amuzantă și interesantă: Associated Press a recomandat reporterilor să înlocuiască în relatările lor cuvîntul „amantă” cu sinonime mai prietenoase precum „însoțitoare”, „prietenă” sau „iubită”.

Există însă, de azi, și cuvinte cu potențial de-a dreptul violent, precum „bărbat” și „femeie”, căci, dacă îndrăznești să-i spui unei persoane transgender „bărbat” sau „femeie” (deși ei se consideră a fi tocmai pe dos), te faci vinovat, nici mai mult, nici mai puțin, de „un act de violență”, după cum a susținut actrița transgender Laverne Cox. 

Ceea ce pare o simplă imbecilitate, acest „joc” de-a cuvintele, poate ascunde o adîncă perversitate; de vreme ce ființele umane relaționează între ele prin limbaj, le poți face să se depărteze prin demonizarea acestuia. Dacă de-a lungul istoriei au existat cuvinte care desemnau peiorativ anumite grupuri, astăzi ne vedem în situația demonizării cuvintelor care caracterizează întreaga rasă umană, alcătuită, spre groaza wokiștilor, din femei și bărbați.

Și, dacă literatura n-a reușit, pînă acum, să schimbe prea multe în viața reală, poate ar fi momentul să mai aruncăm o privire la paginile din cartea lui George Orwell, 1984, să dăm această carte și generațiilor viitoare, pentru a-și face măcar o părere despre ce înseamnă o societate în care guvernul  ajunge să controleze gîndirea oamenilor, prin crearea unui nou limbaj.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.