Au fost odată un bărbat și o femeie

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
E cool să postești jpeg

În editorialul său din Le Point, „Parle woke, ou tais-toi!”, Peggy Sastre comentează un episod recent din sfera cancel culture, petrecut în urmă cu cîteva săptămîni la facultatea Sciences Po din Paris, care a dus la concedierea unei profesoare. 

Valérie Plazenet, o recunoscută instructoare de dans, ținea cursuri, pentru activități extracurriculare, studenților prestigioasei instituții, pînă cînd aceștia au acuzat-o de discriminare și incorectitudine politică, din cauză că aceasta s-a încăpățînat să folosească niște termeni „jignitori” pentru sensibilitatea cursanților. Cuvintele incriminate au fost „bărbat” și „femeie”, pe care profesoara a refuzat să-i înlocuiască, în timpul indicațiilor coregrafice, cu leader, adică cel care conduce dansul, și follower, cel care urmează mișcările, deși studenții au insistat. În plus, au susținut aceștia, profesoara ar fi refuzat și să alcătuiască cupluri de dans de același sex, încă un cui pe care și l-a bătut singură într-o lume avidă să îngroape orice ar putea fi interpretat drept discriminare. 

„Recunosc că insist să spun «bărbați» și «femei» la cursurile mele”, a declarat Plazenet, adăugînd că „în dans, există noțiunea de farmec între cuplurile de bărbați și femei. Sincer, două femei care dansează împreună mi se par dizgrațioase. Întotdeauna bărbatul este cel care poartă femeia. M-au cenzurat, însă eu nu primesc ordine de la dictatori. Și ar trebui s-o lase mai moale cu corectitudinea politică.”

Nici ușor de zis, nici de făcut, mai ales că, tot recent, vizînd aceleași cuvinte, Cambridge Dictionary a simțit nevoia să completeze definițiile standard ale „femeii” și „bărbatului” cu cîte un adendo pe placul corectitudinii politice, astfel încît aceștia sînt definiți de acum și ca „Persoane adulte care trăiesc identificîndu-se ca femeie sau bărbat, deși li s-ar fi putut spune, la naștere, că au alt sex”.

Lăsînd la o parte că această idee, cum că sexul este, de fapt, un construct social, drept care și înclinațiile sexuale la fel, nu face decît să dea apă la moară pornirilor homofobe care condamnă homosexualitate ca fiind un derapaj moral provocat de o „alegere greșită”, nu o însușire înnăscută, delirul cuvintelor incriminate și reinventate amenință să consolideze acea realitate absurdă, prin care deja bîntuie vînătorii de „vrăjitoare”. 

Revenind la episodul de la Sciences Po, studenții care și-au denunțat profesoara au declarat că încăpățînarea cu care aceasta insista să spună acele cuvinte barbare, bărbat și femeie, le provoca anxietăți și angoase, și că-i făcea să se simtă extrem de prost. 

„Dacă s-au spus și s-au încercat multe pentru a caracteriza wokismul, este greu să găsești o anecdotă mai semnificativă decît această poveste a orelor de dans care au «angoasat» elevii, pentru că în timpul lor s-a vorbit despre bărbați, femei și despre codurile estetice care se leagă între ei. Nici măcar nu mai vorbim despre elevi care, fiind prea răsfățați, au devenit atît de fragili încît mîrîie înainte de a fi răniți. Azi am trecut de mult de stadiul prințesei care simte bobul de mazăre prin zeci de saltele. Pentru că azi tinerii țipă tocmai pentru că nu sînt răniți”, susține Sastre, argumentînd că, deși acest carusel al cuvintelor grele, precum sexism, rasism, discriminare, a fost conceput inițial pentru un scop nobil, acel scop a fost de mult atins.

image

Pe de altă parte, argumentează cei antrenați în eterna luptă pentru corectitudine politică, dacă lași hățurile jos, metehnele mai sus menționate pot reapărea. Lupta contra sexismului, rasismului și discriminării este, potrivit crezului lor, asemănătoare cu lupta pentru apărarea democrației, care nu se termină niciodată. Doar o continuă atenționare asupra potențialelor nedreptăți ar putea face lumea să devină un loc mai bun, în care oamenii marginalizați sînt incluși, în care n-ar mai exista umilințe, complexe și toți ar putea să respire fără teamă. Să nu-și dea seama oare adepții wokismului că tocmai asta creează: marginalizare, umilințe, complexe și foarte multă teamă?

„Fiecare mișcare ideologică are potențialul de a deveni exact ceea ce susține că disprețuiește, poziționîndu-se contra ideii pentru care presupune că luptă”, afirmă Michael Karson, doctor în psihologie și profesor la Universitatea din Denver, într-un articol publicat pe psychologytoday.com, citîndu-l pe Nietzsche: „Cine se luptă cu monștri ar trebui să aibă grijă ca, în această bătălie, să nu devină el însuși un monstru”. 

Potrivit teoriilor balanței de putere, argumentează Karson, „fiecare sistem, care se întemeiază inițial prin reguli bune, dezvoltă subsisteme care ajung să facă reguli bune doar pentru sistemul în sine” – o metaforă bună fiind finalul cărții lui George Orwell, Ferma animalelor, în care porcii ajung să își imite asupritorii umani.

Cînd și cum se petrece această transformare? În primul rînd, cînd ideologia este preluată politic și e transformată, dintr-un instrument defensiv, într-o armă ofensivă, ea își pierde scopul principal, prin care a reușit să adune capital uman, devenind o demagogie, mascînd nevoia de putere, mult mai dezirabilă decît ideile nobile susținute inițial, care sînt astfel anulate.

Vorbind despre mișcarea woke, deși aceasta susține de la amvon egalitatea și empatia, nu o face pentru toată lumea, ci doar pentru grupurile considerate a fi marginalizate pe care le activează inoculîndu-le ură față de grupurile majoritare. Cum inoculezi, totuși, această ură unor oameni care sînt, de altfel, pașnici și care n-au tendințe extremiste și violente? Cum faci oamenii să urască alți oameni?

„Psihologii legiști cunosc faptul că violența – forma supremă de ură – are la bază dezumanizarea victimei și desensibilizarea călăului. Ura este deviată atunci cînd obiectul său este umanizat, drept care wokismul, care de fapt nu sprijină ideea că toată lumea merită empatie și respect (...), generalizează expresii ale urii, cum ar fi umilirea grupului bărbaților albi, desensibilizînd grupul adepților, încurajați de slogane care dezumanizează întregul grup.”

Decontextualizarea este o altă metodă de a genera ura, la fel cu imprimarea șabloanelor născute din lozinci. Karson dă exemplul unui coleg care, la un seminar, a prezentat studenților cazul unei paciente. Aceasta a apelat la terapie din cauză că avea probleme în căsnicie, legate de viața intimă, terapeutul încercînd să descopere dacă în viața ei a existat o traumă care ar fi cauzat imposibilitatea de a avea relații sexuale cu soțul ei. Ignorînd contextul și ideea în care le era prezentat acest caz, studenții s-au repezit să-l blameze pe terapeut, tragînd concluzia că acesta încerca nu s-o ajute, ci s-o determine să devină obiectul sexual al soțului. 

Cu siguranță, unui om cu toate țiglele pe cap acest caz i se pare absurd, însă vorbind despre ideologia woke să nu uităm că aceasta se bazează în special pe slogane, cea mai bună manipulare prin care determini oamenii să se urască între ei. E greu să faci un om să urască un alt om, însă îl poți face să demonizeze cuvîntul prin care semenul său este caracterizat.

Iar ideologia woke a ajuns suficient de puternică pentru schimba în mintea oamenilor sensul cuvintelor. „Alb” a devenit un cuvînt cu potențial periculos, deci mai bine să-l evităm – după cum au făcut-o, acum cîțiva ani, marile companii de cosmetice care au înlocuit etichetele cremelor pentru „albire” cu creme pentru „luminozitate”. „Egalitate” (principiul potrivit căruia toți oamenii au aceleași drepturi, dar și aceleași îndatoriri) a devenit „echitate” (care definește, de fapt, dreptatea – însă dreptatea cui?). O altă găselniță, recentă, amuzantă și interesantă: Associated Press a recomandat reporterilor să înlocuiască în relatările lor cuvîntul „amantă” cu sinonime mai prietenoase precum „însoțitoare”, „prietenă” sau „iubită”.

Există însă, de azi, și cuvinte cu potențial de-a dreptul violent, precum „bărbat” și „femeie”, căci, dacă îndrăznești să-i spui unei persoane transgender „bărbat” sau „femeie” (deși ei se consideră a fi tocmai pe dos), te faci vinovat, nici mai mult, nici mai puțin, de „un act de violență”, după cum a susținut actrița transgender Laverne Cox. 

Ceea ce pare o simplă imbecilitate, acest „joc” de-a cuvintele, poate ascunde o adîncă perversitate; de vreme ce ființele umane relaționează între ele prin limbaj, le poți face să se depărteze prin demonizarea acestuia. Dacă de-a lungul istoriei au existat cuvinte care desemnau peiorativ anumite grupuri, astăzi ne vedem în situația demonizării cuvintelor care caracterizează întreaga rasă umană, alcătuită, spre groaza wokiștilor, din femei și bărbați.

Și, dacă literatura n-a reușit, pînă acum, să schimbe prea multe în viața reală, poate ar fi momentul să mai aruncăm o privire la paginile din cartea lui George Orwell, 1984, să dăm această carte și generațiilor viitoare, pentru a-și face măcar o părere despre ce înseamnă o societate în care guvernul  ajunge să controleze gîndirea oamenilor, prin crearea unui nou limbaj.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

petrolier
Industria petrolieră arctică rusească în criză. Navele sancţionate de SUA lasă milioane de barili nevânduţi
Industria petrolieră arctică a Rusiei trece printr-o perioadă de criză severă, din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite asupra tancurilor petroliere şi a infrastructurii de depozitare, care au dus la blocarea stocurilor de ţiţei destinate pieţei asiatice.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Înalt oficial al SUA, după ce Călin Georgescu a spus că NATO va folosi baza Kogălniceanu să lovească Rusia: „Propagandă a fricii, nu își are locul”
James O’Brien, secretarul adjunct american al Biroului pentru afaceri europene si eurasiatice, s-a aflat la București, marți, 14 ianuarie, unde a vorbit printre altele desrpe ingerințele străine în alegerile din România.
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
Calvarul prin care trec angajații asiatici care lucrează în România. „Lucrăm 12-13 ore pe zi și, dacă suntem norocoși, ne dă mâncare. Altfel, nu avem ce să mâncăm”
Străinii care ajung să muncească în România, în special cei din țările asiatice, trăiesc adesea adevărate coșmaruri. Acești muncitori sunt adesea exploatați, supuși unor condiții de muncă inumane și lipsiți de protecție.
comisia europeana Carl Court/Getty Images
Uniunea Europeană reconsideră investigațiile asupra gigantilor tehnologici după victoria lui Trump
Comisia Europeană se află în fața unei posibile revizuiri a investigațiilor în desfășurare care vizează gigantii tehnologici Apple, Meta și Google
160329473 webp
Cum prepari omleta perfectă, în doar trei pași. Jamie Oliver dezvăluie că se mănâncă fierbinte, cu ketchup și pâine prăjită
Omleta poate părea un fel de mâncare banal, însă pentru a obține preparatul perfect, trebuie să urmăm câteva pași extrem de simpli. Celebrul bucătar Jamie Oliver a împărtășit secretul pentru a găti omleta într-un timp foarte scurt.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziţii la Casa de Pensii Sibiu într-un dosar în care 38 de persoane au calitatea de complici sau cumpărători de influenţă
Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie fac, miercuri, şapte percheziţii în localităţi din Judeţele Sibiu şi Vâlcea, dar şi la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, într-un dosar privind emiterea unor decizii de pensionare.
ciorba pasare adobestock jpg
Ciorba pe care o poți ține cel mai mult la frigider. E bună și proaspătă chiar și după 3 zile
Ciorba, indiferent de ce fel ar fi, este un preparat delicios, pe care îl putem pregăti destul de ușor. Însă, nu foarte mulți dintre noi știm cât de rezistentă este, de fapt, această mâncare!
ambulanta Fb jpg
O bucureșteancă a născut în ger, la - 5 grade, într-un parc din Capitală. Bebelușul a murit
O tânără din București a născut în noaptea de marți spre miercuri în Parcul Tei, la o temperatură extrem de scăzută de -5 grade Celsius.
image00016 jpeg
Bella Santiago & Nicu Grigore: „Power Couple ne-a trecut prin toate stările. Stați să vedeți!‟
Bella Santiago și Nicu Grigore, doi dintre cei mai carismatici concurenți ai sezonului 2 al emisiunii Power Couple România, care a debutat luni, 13 ianuarie, au oferit în exclusivitate pentru revista „Click! pentru femei‟ un interviu captivant.