Așteptați, reconfigurăm traseul

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Prima facultate la care am fost admisă, Informatica, s-a dovedit a fi mai mult decît nepotrivită. O alesesem pentru că îmi plăcea matematica, printre multe alte materii, probabil că nici una complet, cu adevărat. M-am mutat la Cluj dintr-un oraș mic, unde la orele de informatică aveam două calculatoare pentru toată clasa și, pe măsură ce zilele de toamnă se scurtau, iar temele de la seminarii deveneau tot mai numeroase, mi-am dat seama că făcusem o greșeală. Erau încă anii ’90 și răzgîndirea nu era la modă. Le spusesem apropiaților, într-o vreme, că aș vrea să devin ziaristă, dar examenul de admitere la Jurnalism era practic incompatibil cu profilul liceului meu și nimeni nu mă lua în serios.

Eu nu am renunțat la idee și, în timp ce primeam la examene note mari la matematică și ratam în fiecare sesiune limbajele de programare, am început să colind, pe rînd, cele patru cinematografe care existau atunci în Cluj, uneori de două ori fiecare (aveau proiecții și de la ora 9 dimineața) și să scriu despre filme. Cînd, după cîteva luni, un fragment dintr-o cronică a mea (de-a dreptul la Titanic) a apărut în revista ProCinema, cea mai citită din vremea respectivă, am luat-o ca pe un semn divin. Am mai rămas la Informatică încă un an, timp în care am cunoscut online (în vremea aceea, puteai intra pe Internet doar de la facultate, seara, după ore, dacă te plăceau seminariștii suficient încît să-ți lase cheia) un student la Politehnică în București, care, în discuțiile noastre, m-a încurajat mult să aleg scrisul. „Viața e lungă, nu contează că ai pierdut doi ani, o să fie timp pentru toate”, îmi spunea. Mai rămăsese o singură problemă: cum să le zic părinților că renunț la facultate, după doi ani în care suportaseră chiria și toate cheltuielile mele din Cluj.

1999 a fost anul eclipsei de soare și al înființării postului Atomic TV, iar la începutul lunii mai Papa Ioan Paul al II-lea avea să facă o vizită istorică în România. Prietenul meu bucureștean s-a aflat în mulțimea care l-a întîmpinat și mi-a vorbit foarte înfocat despre acel eveniment. Am decis atunci că, dacă nu intru la Jurnalism în Cluj, planul B va fi să ajung în București. Acolo se întîmplau toate evenimentele importante, acolo rulau prima dată în cinematografe filmele și acolo era sediul Atomic TV.

Pînă la urmă, le-am spus alor mei despre planuri în iunie, în plină sesiune, strategic: în ziua în care împlineam 20 de ani. Caruselul s-a învîrtit nebunește, am terminat Jurnalismul la Cluj (cu o lucrare de licență la Filmologie) și am venit în București la patru ani după eclipsa de soare.

Titanic
Titanic

Urma să fac 40 de ani într-o lună cînd, în biroul unde lucram în TVR, se făceau pregătirile pentru vizita Papei Francisc, care avea să fie transmisă pas cu pas. După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit. Nu știam ce ar putea urma după ce n-aș mai fi fost trecută în telefoanele cunoscuților „Anda TVR”, dar încă îmi mai aminteam că prima piesă difuzată de Atomic TV fusese „Independent“, de la Vank, și-mi era tare dor de un început.

Papa Francisc m-a mai prins în TVR, dar la aniversarea de 40 de ani deja îmi dădusem demisia. Scriitoarea Elizabeth Gilbert a descris cu multă precizie, într-un interviu, starea pe care o ai cînd toată viața ta, așa cum o planificasei, se prăbușește și nu știi nimic din ce va mai fi: întîi îți trage cineva covorul de sub picioare, apoi dispare podeaua, apoi fuge pămîntul și abia atunci începi să te trezești și să realizezi că, de fapt, nici nu era pămînt sub picioare. Era doar iluzia că ai deține controlul. 

Reconfigurarea traseului, găsirea celui potrivit, a devenit acum mai mult decît o modă, e un stil de viață. Pentru ca pămîntul să nu fugă total de sub picioare, ar fi de preferat să ai o oarecare susținere materială pentru cel puțin șase luni. În primele trei, nu vei face mai nimic. Nu știi cum să procedezi cînd trece timpul și telefoanele nu mai vin, iar mesajele s-au oprit de tot. A te obișnui cu a nu face nimic e aproape dureros, iar ideea că poți decide ce vrei, ce crezi că ți-ar plăcea, e una nefamiliară. Prima lecție pe care o înveți e că nimeni nu e de neînlocuit. În funcție de intonație, propoziția asta îți poate aduce amar sau eliberare.

Apoi, începi să cauți oameni asemeni ție, din zodia nehotărîților. Îți dai seama că înțelegi repede cum a nu avea o oră liberă pentru înot dimineața te poate face să pleci dintr-o corporație sau cum, după ce lucrezi ca psiholog cu victimele traficului de ființe umane, tot ce vrei este să croiești niște kimonouri. Week-end-urile în care muncești pentru propriile planuri nu mai par timp care ți se fură fără să poți reacționa. Începuturile te mobilizează și îți dau iluzia, după care alergi la 40+, că ești iar tînăr. Pînă și faptul că banii vor fi, de regulă, mai puțini te face mai ferm în urmărirea unui vis.

Băiatul de pe Internet avea dreptate, viața e lungă. Doar că, ajuns la jumătatea ei, simți că nu mai ai timp de pierdut. Eu, una, aștept acum cu mare curiozitate sosirea următorului Papă în România.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Huiduieli la concertul Coldplay de pe Arena Naţională. Un manelist a cântat in mijlocul concertului. „Mi s-a dus tot cheful” | VIDEO
O apariţie pe cât de neaşteptată, pe atât de neplăcută în timpul concertului trupei britanice de rock Coldplay la primul concert susţinut în România în cadrul turneului „Music of the spheres”.
image
Cine e Babasha și ce spune după momentul de la concertul Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază” VIDEO
Babasha, pe numele său real Vlad Babașa, este originar din Bacău și la ora actuală este foarte popular pe mai multe platforme de streaming audio. Acesta a stârnit controverse după ce a cântat la mult așteptaul concert Coldplay în România, în fața a 50.000 de spectatori.
image
Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de război de către ucraineni: „Cu banii ăștia aș trăi regește în Somalia”
Recruți din țări africane și din Asia de Sud care au fost luați prizonieri de război de trupele ucrainene au oferit mărturii despre cum au ajuns să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, relatează portalul RBC Ucraina.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.