Anii ’80 spre ’89

Publicat în Dilema Veche nr. 826 din 19 decembrie 2019 - 2 ianuarie 2020
Zizi și neantul jpeg

Am mai spus-o și nu o s-o repet decît foarte în treacăt: nu mi-a fost rău în copilărie, deși se petrecea în România comunistă a anilor ’70, pentru că părinții mei au știut să-mi creeze o lume paralelă, ca-n La vita è bella (Roberto Benigni, 1997) în care să fiu ferită de mizeriile epocii. M-au învățat să mă dedublez într-un mod grațios și spumos, fără să fiu traumatizată. În timp ce bunicii mei au asigurat partea gospodărească, iar rudele plecate în străinătate, pe cea vestimentară, cît de cît, într-un sistem ce a părut funcțional și chiar fericit pînă la un punct.

Pînă-n punctul în care, în anii ’80, s-a dovedit deodată că nu mai puteam separa atît de ușor realitatea de lumea inventată; că și-n bula noastră se simțea vîntul rece care urma s-o spargă. Pentru că, de pe la începutul anilor ’80, siguranța noastră fizică a început să ne fie amenințată. Era frig în case, uneori îngrozitor de frig, și oricît am fi suplinit încălzirea centrală cu instalații fantasmagorice inventate și create la negru, tot nu era același lucru. Își făcea loc, prin crăpăturile sistemului nostru care se dovedea mai curînd însăilat decît sudat, disconfortul fizic care se înstăpînea asupra noastră.

Nu era doar cel termic, era și cel alimentar. Dacă nu sufeream chiar de foame, îi simțeam însă spectrul care ne sufla-n ceafă. Aveam ce mînca, de cele mai multe ori, dar nu mai puteam fi siguri că vom avea tot ce ne trebuie și-n ziua următoare. Magazinele erau goale, puteai lua mîncare doar stînd la cozi îngrozitoare ori cu suprapreț, la negru. Erau, desigur, oameni care se ocupau și cu așa ceva, ba chiar făcuseră averi din asta.

Și totuși, doar ideea că trebuia să recurgi la asemenea subterfugii ca să su-praviețuiești, pînă la urmă, era neliniștitoare și umilitoare. Siguranța zilei de mîine ți-era asigurată ori pierzîndu-ți tot timpul liber la cîte o coadă, dezumanizîndu-te, ori apelînd la mica și slinoasa corupție, dezumanizîndu-te iarăși. Sigur că existau și soluții cît de cît onorabile, dacă te ținea punga: să mănînci la restaurant sau să-ți iei mîncarea la pachet de acolo. Mama mai făcea asta, ne aducea, tatălui meu și mie, precum capra din poveste unei alte variante de iezi, cîte o friptură cu niscaiva legume de la Casa Universitarilor. Măcar așa aveam parte de carne, din cînd în cînd… Altfel, bunicii mei care stăteau la cozi îmi ofereau, în ultima perioadă, șnițele din faimosul salam cu soia. Mîncarea națională erau cartofii prăjiți, măcar ăștia se găseau în piață. Îmi aduc aminte piețele de atunci, pline de morcovi, ceapă, cartofi și, eventual, mere, în cenușiul care ne însoțea la tot pasul. 

Soluția mea de Maria Antoaneta era, de pildă, să mă alimentez cu prăjituri. Astea se găseau ușor la cofetăriile din jurul meu, la Scala, Casata ori Ambasador, erau bune la gust și accesibile: nu stăteai la coadă pentru  ele. Astăzi, dacă l-aș auzi pe copilul meu că și-a încropit o dietă aproape sută la sută din glucide, aș sări în sus și-aș lua măsuri urgente. Pe cînd atunci, ai mei, depășiți de situație, m-au lăsat în fericirea mea dulce la propriu. Am avut noroc, pe vremea aia aveam un metabolism bun, altfel regimul meu de cartofi prăjiți plus prăjituri zi după zi m‑ar fi dus pe culmile obezității. Așa, m‑a făcut să-mi pierd doar cîteva măsele, vreo patru, noroc că nu chiar la vedere.

Glumesc acum, dar nici măcar acum pînă la capăt. Nici măcar acum fără să simt și gustul acela de amar implicit pe sub dulcele explicit. Pentru că, deja adolescentă fiind, nu era numai disconfortul fizic care mă contraria. Încet-încet, începuse să i se alăture și unul psihic. Lucruri pe care le simțeam, dar nu eram în stare să le formulez cînd eram mai mică, își croiau acum o cale spre suprafață. De pildă, atunci cînd așteptam autobuzul în stație și, ca să ajung în interiorul lui și nu pe scară, trebuia nu doar să-mi calculez locul din stație în care să stau, ci și să știu cum să mă fofilez, cu mișcări agile, prin mulțimea de multe ori ostilă. Cu cantitatea necesară de determinare ca să înaintez, dar și de stăpînire a instinctelor tulburi ce-mi dădeau ghes să împing vreun semen care-mi stătea‑n cale. Mă deranja asta, mă deranja lipsa de solidaritate a oamenilor dacă se isca vreun conflict în aceleași mijloace de transport: cam întotdeauna se coalizau împotriva cetățeanului care avea ceva de obiectat și erau, mai toți, cu lașitate, din oficiu, de partea autorității (fie că era vorba doar de un șofer care n-avea chef să oprească-n stație). 

Mă deranjau regulile absurde de la liceu, unde fuseserăm făcuți UTC-iști, de pildă, căci așa mergea treaba: de la sine, așa cum fuseserăm pioneri pînă atunci, astea erau regulile jocului și te supuneai din mers, abulic, ca prin vis, fără ca măcar să-ți dai seama. Și totuși, observasem textul, tîmpit și fals, pe care trebuiserăm să-l citim cînd ne făcuseră UTC-iști și cu care nu aveam nici o legătură.

Spre ’89, și chiar în ’89, toate astea și multe altele asemenea lor se-nmulțiseră îngrijorător și cu greu mai puteau fi ignorate. Despre asta, într-un articol viitor.

relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.

Parteneri

protest soros
Cum a readus Călin Georgescu teoriile conspirației în spațiul public pentru a obține sprijinul alegătorilor
Ultimele discuții din spațiul public readuc în atenție un tip de teorii ale conspirației despre care analiștii afirmă că reprezintă un discurs „mutat dintr-o parte în alta” de-a lungul anilor de către reprezentanții Puterii pentru a obține sprijinul oamenilor.
rascoala 1907 (6) jfif
Adevărul despre răscoala de la 1907. Cum a început revolta și cât de antisemită a fost de fapt
Răscoala de la 1907 a izbucnit, în luna februarie, pe moșiile arendașilor din Flămânzi. În scurt timp, a cuprins întreaga țară. A fost un eveniment major al istoriei românilor, dar care a născut controverse. Mai ales din cauza transpunerii ideologice a evenimentelor în perioada comunistă.
soldat american foto pixabay jpg
Pericolul din umbră. Soluția care ar garanta că România va fi apărată de aliați, ignorată. Expert: „Ăsta-i semnalul că până la urmă cheia e la ei”
Experții consultați de „Adevărul” avertizează că România va trebui să ia de urgență câteva măsuri pentru a stabili o comunicare normală cu SUA. Americanii sunt, așa cum au recunoscut și reprezentanții statelor europene, singurii care pot asigura securitatea Europei.
Cetatea Poienari fotografiata din drona FOTO CJ Arges (6) png
Când se redeschide adevărata cetate a lui Vlad Țepeș
În această primăvară se va redeschide cetatea lui Vlad Țepeș de la Poienari-Argeș, iar autoritățile se așteaptă la un aflux mare de turiști din țară și de peste hotare.
shutterstock_gripa_raceala_temperatura.jpg
La ce trebuie să fim atenți după câteva episoade de răceală. „De foarte multe ori a fost momentul de debut al unui astm”
În sezonul rece puține persoane reușesc să se ferească de cel puțin un episod de răceală supărătoare. Dacă răcelile se țin însă lanț, e nevoie de ceva mai mult decât medicamente simptomatice și ceaiuri. O vizită la medicul specialist va lămuri lucrurile.
GettyImages 515298948 jpg
Locul unde s-a decis viitorul lumii. Cum s-au jucat „cei trei mari” cu destinele popoarelor lângă tone de șampanie și caviar
În februarie 1945, cei trei lideri ai lumii care au pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial s-au întâlnit, pe un ger năprasnic, și au împărțit lumea după bunul plac
priza electrica murdara foto shutterstock jpg
Trucul genial care redă albul prizelor îngălbenite fără frecare și fără efort
Prizele electrice tind să se îngălbenească în timp, dar un truc vechi și simplu le poate reda aspectul impecabil fără efort.
Social Media  Sursa Freepik com jpg
De ce renunță mulți români la rețelele sociale: „Pur și simplu îmi era dor să îmi las creierul să se odihnească”
Peste 17 milioane de români sunt activi pe cel puțin una din rețelele de socializare. Mulți susțin că au găsit suficiente motive de a renunța la ele.
camil ressu autoportret jpg
Camil Ressu, artistul care a șocat „clica liberal-takistă“ cu o singură pictură: „toate gurile creionate cu roşu au întâmpinat-o cu rânjet umed de impertinenţă“
Scriitorii l-au zugrăvit mai frumos pe Camil Ressu decât au făcut-o criticii de artă de-a lungul timpului. În picturile lui, ogorul reavăn miroase a ploaie, se simt răcoarea pădurilor neumblate și adierea apelor. La el, țăranul rămâne autentic: „trudit, prost hrănit, osos, temător“.