Anularea gîndirii

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
E cool să postești jpeg

„Simt că astăzi avem de-a face cu o acută lipsă de înțelegere a valorii ficțiunii. Cărțile cu Winnetou sînt romane de ficțiune. Să le iei la puricat, pentru a vedea dacă reflectă adevărul evenimentelor istorice, denotă imaturitatea unora care n-au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă ficțiunea” – a declarat recent Ijoma Mangold, unul dintre cei mai cunoscuți critici literari din Germania, despre scandalul iscat la sfîrșitul lunii august, cu privire la corectitudinea politică a romanelor western ale lui Karl May.

Scînteia de la care a pornit totul a fost decizia editurii Ravensburger de a retrage două cărți pentru copii din seria „Karl May für Kids”, cărți care aveau să însoțească premiera filmului Der junge Häuptling Winnetou, al cărui scenariu se bazează pe scrierile lui May. Invocînd mesajele negative pe care le-a primit, mesaje care acuzau „discriminare”, „rasism” și „apropriere culturală”, editura a decis să retragă de pe piață aceste cărți, punîndu-și, totodată, cenușă în cap, într-un mesaj pe Instagram: „Am urmărit numeroasele feedback-uri negative la cartea noastră Der junge Häuptling Winnetou și am decis să oprim livrarea cărților și să le eliminăm din programul nostru editorial. Vă mulțumim pentru critici. Feedback-ul dumneavoastră ne-a arătat clar că am rănit sentimentele oamenilor cu titlurile Winnetou. Aceasta nu a fost niciodată intenția noastră și nici nu este un crez compatibil cu valorile editurii Ravensburger. Ne cerem sincer scuze pentru acest lucru. Editorii și editoarele se ocupă intens de subiecte precum diversitatea și aproprierea culturală. Colegii și colegele discută consecințele pentru viitorul program și revizuiesc gama noastră existentă, titlu cu titlu. Consultăm, de asemenea, consilieri specialiști externi și folosim serviciile unui Sensitivity Reader, care examinează critic titlurile noastre pentru tratarea corectă a subiectelor sensibile. Din păcate, nu am reușit să facem asta la timp cu titlurile Winnetou. Astăzi nu am mai lua decizia de a le publica, în felul în care am făcut-o. Am făcut o greșeală la momentul respectiv, dar vă putem asigura: Învățăm din asta!”.

Fără a comenta tonul mesajului (care, pentru cei care au trăit cenzura comunistă și au fost martori celebrelor autocritici de partid, face să pulseze vechi cicatrici), trebuie să menționez, pentru neinițiații în corectitudine politică, că Sensitivity Reader înseamnă un editor-consultant extern, angajat de edituri pentru a superviza manuscrisele, dibuind în ele conținut cu potențial ofensator, de incorectitudine politică precum aluzii discriminatorii sau „apropriere culturală”.

Karl May © wikimedia commons
Karl May © wikimedia commons

Pentru că, de data asta, Karl May este acuzat, printre altele, și de acel departament al Corectitudinii Politice care se ocupă cu „apropriere culturală” – cum să scrii despre indienii din America dacă n-ai fost acolo? Dacă n-ai stat cu nativii americani de vorbă, n-ai fumat cu ei o pipă a păcii, nu le-ai ascultat ofurile și nu le-ai studiat cultura, cum îți permiți să scrii asemenea baliverne despre ei? 

Însă acuzele de acest fel nu sînt noi – cărbunii recentului scandal mocnind de cîțiva ani buni.

În 2020, Red Haicrow, poet, scriitor, educator, psiholog și regizor premiat, născut în Germania, a regizat un film documentar, Forget Winnetou. Loving in the Wrong Way, în care denunță atît stereotipurile folosite de Karl May în romanele sale western, cît și insensibilitatea germanilor care, din ignoranță, perpetuează stereotipurile și, colac peste pupăză, mai organizează și acele Festivaluri Karl May, atît de toxice pentru gîndirea copiilor. Nu contează, susține regizorul, că indienii erau prezentați în cărți în mod pozitiv, de vreme ce May a scris o ficțiune, acei copii nu vor ajunge niciodată să înțeleagă reala cultură a nativilor americani. 

Filmul este „o explorare a problemelor psiho-sociale din spatele infatuării rasiste a Germaniei” – după cum titrează un articol din Deutsche Welle, apărut în siajul documentarului, care de la bun început vizează Festivalul Karl May la care participă anual zeci de mii de germani, incriminîndu-l ca fiind o formă de „hobby cu teme indiene”, o apropriere culturală care se perpetuează, doar pentru că „vocile nativilor sînt reduse sistematic la tăcere”.

image

„Efortul intens al germanilor de a dovedi că nu sînt rasiști și antisemiți a dus la o ștergere a diferențelor, care pînă la urmă creează o enormă diviziune între oamenii de culoare și europeni. O întreagă generație crede că azi nu mai există rase” – a declarat  Haircrow, adăugînd că, în Germania, „Există o reacție aproape isterică la critică, pentru că au fost criticați atît de mult timp și supuși stereotipurilor, acuzați fiind de nazism, încît cred că, pentru că au fost traumatizați atît de mult timp, azi au voie să spună ce vor. (...) Există atît de mulți oameni minunați, însă au fost învățați atît de multe lucruri greșite, încît azi nu știu cum să mai fie oameni buni. Aceștia sînt oameni care trebuie vizați, ca să poată învăța că este posibil și necesar să se poată reeduca.”

Recunosc că, pe de o parte, declarația regizorului m-a debusolat, cum se întîmplă de multe ori cu paradoxurile corectitudinii politice care ba susține că rasa nu contează și că nu există diferențe (căci oameni sîntem cu toții), ba că rasele diferă și trebuie, în consecință, să ne purtăm diferit cu oameni din rase diferite. Pe de altă parte, concluzia sa – reeducarea oamenilor – are un iz de distopie. 

Pentru că în ce fel își dorește această ideologie să ne reeduce? În spiritul toleranței sau al urii? Încurajează ea dezbaterea, relaxarea și înțelegerea unor nedreptăți, asigurînd libertatea de gîndire și nuanțele, sau impune cenzura, făcîndu-și adepți pentru uniformizarea mentalităților?

Reeducarea prin corectitudine politică

Ar trebui să ne dea de gîndit scandalul din Germania și faptul că asupra scriitorului Karl May s-au năpustit toate stihiile nebănuite ale corectitudinii politice? Mai avem energie și are sens ca, în turbionul realități pline de probleme „reale”, concrete, care ne afectează într-un mod direct și imediat, precum războiul din Ucraina și întregul context economic și politic care ne bate la ușă, să acordăm atenție acestor subiecte „abstracte” sau ar trebui să le trecem la capitolul bagatele învîrtite în taclale intelectuale?

Bineînțeles, la răstimpuri știri despre cum Dior a trebuit să-și retragă reclama celebrului parfum „Sauvage”, din cauză că a lezat sensibilitatea nativilor americani (căci „sălbatic” alăturat imaginii de apaș nu dă bine), sau că L’Oréal a renunțat la cuvîntul „înălbire” în descrierile produselor destinate înălbirii pielii, ca să nu supere comunitatea oamenilor de culoare, prin promovarea „tenului alb”, par triviale în comparație cu problemele stringente ale omenirii, însă, dacă e să luăm la bani mărunți toate aceste știri, sînt indicii despre cum va arăta lumea de mîine – care taman pașnică și serenă nu pare că va fi.

În primul rînd, aceste aparent ridicole izbînzi ale corectitudinii politice încep să construiască mozaicul unei societăți cu o mentalitate rigidă, fără umor, fără poezie, pusă pe căutarea nodului în papură, pe anihilarea culturii occidentale și, mai mult, pe anihilarea gîndirii și alfabetizării funcționale ale tinerilor – viitorii noștri adulți. Căci acești tineri nu mai sînt învățați să învețe, să gîndească cu capul lor, ci sînt hrăniți în permanență cu lozinci, tipare și teste-grilă.

Ei cresc deja într-o lume care vehiculează intoleranța – căci, contrar a ceea ce susțin ideologii corectitudinii politice, cum că ei își doresc o lume „justă”, „egală” și „liberă”, corectitudinea politică nu face decît să învrăjbească, să antreneze vînători de vrăjitoare imaginare, pregătindu-le tinerilor Patul lui Procust în care aceștia să se instaleze comod, fără a fi siliți, ci chiar cu un soi de firesc. 

Nivelul de perversitate la care a ajuns astăzi ideologia corectitudinii politice depășește cu mult ideologia comunistă, pentru că îndoctrinarea de tip totalitarist s-a răspîndit în întreaga lume, seducînd naivii pe care îi transformă din idealiști în călăi, în numele mult invocatei corectitudini.

Azi, tinerii învață mai degrabă intransigența decît politețea. Nu sînt educați în spiritul toleranței, nu sînt educați să gîndească, ci mai ales să-și însușească slogane pe care să le reproducă mecanic. Primesc, pentru a-și construi viitorul, nu cuburi colorate, de diferite mărimi, pe care să învețe singuri cum să le așeze, pentru a-și forma o personalitate solidă, ci cuburi perfect egale, doar în alb și negru, cu schema atașată. În plus, primesc și o puternică cîrjă ideologică pe care corectitudinea politică o oferă gratuit adepților, autovictimizarea, care îi face să uite că au propriile picioare pentru a merge. 

Nu pot să nu amintesc cazul de acum un an, cînd o profesoară din Toronto, Nadine Couvreux, a fost denunțată de un elev (care a ales s-o acuze la televiziunea locală, cu fața și vocea blurate), că i-ar fi „silit” să studieze o poezie „rasistă” – fiind vorba de poezia lui Jacques Prévert „Pour toi, mon amour”. Elevul care și-a denunțat anonim profesorul nu a făcut-o pe baze reale, ci pe stereotipuri înfulecate fără a fi digerate – rasismul invocat referindu-se la cuvintele „lanțuri” și „sclav”, iar adolescentul nefăcînd nici o legătură cu contextul poeziei de dragoste. Ceea ce te face să te gîndești dacă nu cumva această corectitudine politică, sub pretextul reeducării, nu răspîndește, de fapt, un virus al analfabetismului funcțional.

Bineînțeles, la momentul respectiv, privind din Europa înspre ce se întîmplă în Canada sau în Statele Unite, puteam spune că toate astea se petreceau undeva departe. Atîta doar că azi aceste anulări ale culturii sau, mai bine zis, anulări ale gîndirii au ajuns și în Europa. 

Bineînțeles, există încă posibilitatea unei alegeri – putem trăi în lumea absurdă, prinsă în declarația profesorului de studii coloniale Jürgen Zimmerer, la Televiziunea Regională Bavareză  – „Nu este o coincidență că Adolf Hitler și Heinrich Himmler au fost cititori ai lui Karl May” –, sau în cea a bunului-simț, conturată de observația Hellei Brice (fosta soție a actorului Pierre Brice), consemnată de German Press Agency: „Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Donald Trump învestit preşedinte al Statelor Unite Foto Captură Video Youtube jpg
Donald Trump a semnat un decret pentru retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății: „Ne-a escrocat"
După ce a fost învestit preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat luni un decret pentru a retrage SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS),
David Popovici (Facebook) jpg
Răspunsul prompt al lui David Popovici după criticile lui CTP. Campionul nu și-a mai ascultat inima și a decis cu mintea
Criticat de unii și apărat de ceilalți, înotătorul David Popovici a făcut o investiție pentru viitor.
bărbat încarcerat într un accident produs în județul Satu Mare Foto ISU jpg
Șofer rămas blocat timp de două ore între fiarele contorsionate ale unui autoturism, după ce s-a izbit de un copac
Un bărbat a rămas încarcerat, luni, în urma unui accident produs în județul Satu Mare, după ce a intrat cu mașina într-un copac. Acesta a fost extras de pompieri în urma unei intervenţii care a durat mai bine de două ore.
Harta Europa cu lupa pe Romania FOTO Shutterstock
Care este originea numelui „România”. Când a fost menționat pentru prima dată și cum se autodenumeau vechii români
Când a fost menționat pentru prima dată și cum se autodenumeau vechii români.
stejarul holm (1) jpg
Ținutul secret al codrilor și al haiducilor. Zonele turistice incredibile din nordul Moldovei dominate de codrii seculari, podgorii și natură sălbatică
România încă ascunde locuri de o frumusețe greu de imaginat. Sălbatice și nedescoperite, mărturii ale unui trecut îndepărtat, încărcat de povești și legende fabuloase. Un astfel de loc este Holmul Botoșaniului, un deal uriaș pe care se întind păduri, arbori seculari și o istorie nespusă.
romania mare harta
Cum s-a prăbușit România Mare în numai 22 de ani. Care a fost atitudinea clasei politice românești
În luna septembrie a anului 1940 România Mare înceta să mai existe. Acest vis românesc obținut cu mari sacrificii s-a spulberat în doar 22 de ani. Motivele sunt multiple și țin atât de contextul extern dar și de proasta administrare a țării, bântuită de o camarilă dictatorială ineficientă.
image png
Sucul bogat în antioxidanți, vitamine esențiale și minerale care te menține tânără chiar și la 50 de ani. Întârzie îmbătrânirea pielii în timp record suc
Un suc cu proprietăți uimitoare a captat atenția datorită capacității sale de a acționa ca un „botox natural”. Acest amestec delicios de ingrediente este plin de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale care întârzie îmbătrânirea pielii
1 ceai cu lapte jpg jpeg
De ce este bine să punem lapte în ceai. Dr. Mihaela Bilic: „Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real”
Tradiția de a bea ceai cu lapte este bine înrădăcinată în Marea Britanie. Unele obiceiuri par curioase, însă în spatele acestora se ascunde un argument nutrițional real, susține Mihaela Bilic.
Nicole scherzinger plaja instagram jpg
Nicole Scherzinger și-a bronzat talia de viespe în Hawaii!
Nicole Scherzinger (46 de ani) a arătat senzațional în timp ce s-a bucurat de soare în Hawaii, statul său natal, duminică, în timpul unei pauze de la Broadway.