Andrei Manolescu de vorbă cu dr. Florin Tudose

Publicat în Dilema Veche nr. 666 din 24-30 noiembrie 2016
Andrei Manolescu de vorbă cu dr  Florin Tudose jpeg

Puterea dizarmonicilor 

Cum se explică totuși că istoria e plină de oameni dezechilibrați, care cad ușor pradă proslăvirilor de tot felul?

Am fost de multe ori întrebat de ce puterea poate fi luată de niște personalități dizarmonice și cum nu se vede asta de la început. Trebuie spus că, în afară de cei denumiți normali și de bolnavii psihic propriu-ziși, mai există unii care nu sînt nici sănătoși, nici bolnavi. Ei au fost totdeauna o problemă formidabilă pentru psihiatri. Un psihopatolog german de la începutul secolului (al secolului trecut – n. red.) i-a definit foarte frumos ca fiind „oameni care nu suferă datorită bolii lor, dar îi fac pe alții să sufere“. Acești oameni, într-o fază inițială, fascinează publicul. Nefiind normali, ies din rînd cum se spune, se evidențiază și provoacă curiozitate. Așa se explică succesul pe care-l au uneori sau ajungerea lor în politică și-n funcții de comandă.

Să privim acum și în cealaltă parte. Există mulți oameni care cred în personalitățile în jurul cărora s a creat un cult și foarte greu renunță la credința lor, chiar atunci cînd ar avea motive serioase.

Iată ce se întîmplă. În momentul în care investești afectiv, începi să ascunzi adevărul. Îți pare rău să pierzi această investiție. Este exact ca în dragoste. Și îți este greu să recunoști că n-ai făcut bine. La fel se întîmplă la jocurile de noroc sau la Caritas, de pildă. Cîți mai recunosc acum că au depus bani acolo? Lucrul acesta este valabil chiar și în politică, la noi, fiind că există persoane cărora le este rușine că au votat de două ori cu actualul președinte (Ion Iliescu, pe atunci – n. red.), dar tocmai de aceea și ca să fie consecvenți cu ei înșiși, îl mai votează o dată. Însă, departe de mine să spun că lui Iliescu i s a construit un cult al personalității. E adevărat, de vreo trei ani încoace, au existat persoane iresponsabile care au încercat să facă așa ceva…

Credeți că există tehnicieni care planifică și realizează cu cinism cultul personalității unor politicieni, pentru a-și satisface unele interese?

Nu, eu ca psihiatru nu cred în asemenea mesageri ai diavolului. Cunosc destul de bine lumea tehnicienilor psihologiei și sociologiei românești și mă îndoiesc de asta. Nu existau nici în vremea lui Ceaușescu. Dar, pe de altă parte, unele persoane au o abilitate natuală de a deveni astfel de unelte. Și exemplele cioplitorilor de idoli sînt binecunoscute. În afară de ei, pe lîngă orice președinte există și o pătură de yesmeni. În democrații, de obicei, sînt mai puțini, deși în Franța lui Mitterrand mi aduc aminte că au fost unii care l-au proslăvit. Am citit articole în care se prezentau hărțile cerebrale ale lui Mitterrand explicîndu-se că e unul dintre cei mai mari comunicatori ai tuturor timuprilor. După ce n-a mai fost președinte, studiile au fost uitate, nimeni nu le-a mai scos la iveală. 

(apărut în Dilema, nr. 201, 15 noiembrie 1996)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

foto1 catuse badalau INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpeg
Povestea lui Niculae Bădălău: mână lungă, obraz gros. Cum a ajuns fostul ministru PSD la Curtea de Conturi
Niculae Bădălău, politician înscăunat la șefia Curții de Conturi, a fost arestat 30 de zile. Ex- PSD-istul are un lung istoric al problemelor cu legea, dar și o poveste despre cum a legiferat în propriul interes.
Un alt tanc T-90M, „mândria” lui Putin, distrus în coloană  Foto: Captură video
Un alt tanc T-90M, „mândria” lui Putin, distrus de ucrainenii care au spulberat o coloană de blindate VIDEO
Armata rusă a pierdut încă un tanc T-90M „Prorîv”, considerat „mândria” armatei lui Vladimir Putin, care a fost distrus chiar în coloană împreună cu alte vehicule blindate.
Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos  Ilona Andrei jpg
Sondaj. PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. Ce diferențe sunt față de ultimul studiu sociologic
Ultimul sondaj al CURS, realizat zilele trecute, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.