Amintiri din istoria foarte recentă

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Au trecut deja cîteva luni de la faimosul lockdown, perioada în care cu toții am stat închiși în case și am ieșit la cumpărături doar cu declarații pe proprie răspundere... oare a meritat? Între timp a trecut și vara, oamenii au fost în vacanță, la munte, la mare, s-au vînturat dintr-o parte în alta ca și cum nu s-ar fi întîmplat nimic. Am regăsit cîteva fragmente de jurnal de la începutul anului, am rămas în continuare cu senzația că e vorba despre un timp pe care nu l-am trăit.

● 2 aprilie. Nu mă gîndesc că lumea asta se va duce de rîpă, nu, asta nu se va întîmpla, sînt unii, nu puțini, care se îmbogățesc deja din COVID-19, din producția de spirt, dezinfectanți, combinezoane... așa cum s-au îmbogățit alții de-a lungul timpului din producția de gloanțe, uniforme și gamele. Dar nici nu mă gîndesc că, după ce se va termina, toată lumea va da năvală la teatru, la cinematograf, va cumpăra cărți și reviste. Pentru că nu se va întîmpla asta... profesiile creative sînt în acest moment cele mai vulnerabile, nimeni nu va avea într-adevăr nevoie de noi pentru mult timp de acum înainte. Mai ales în România, unde viața culturală și așa era cum era, nu aveai un public disciplinat ca-n Germania care să-ți vină la o lectură publică și să dea cîte doi euro de căciulă ca să asculte un scriitor citind. Vor trece luni, poate ani pînă cînd lucrurile vor începe să funcționeze din nou măcar ca înainte.

● 17 aprilie. Vinerea mare. Toată lumea și-a luat deja mielul, drobul, cozonacul, le-a și postat pe Facebook, ca în fiecare an, de altfel. Am fost în Obor, pentru prima dată după ce s-a declarat starea de urgență, în fond oamenii ăștia care muncesc cu mîinile lor pămîntul (și nu e o muncă ușoară, nu e balet intelectual...) pentru o ceapă și-o ridiche trebuie să trăiască și ei din ceva. Dar... tristețe mare! Toate crîșmele sînt închise, desigur... où sont les mici d’antan? Lume puțină, pe la ora cinci, poliție, și bețivii satului Obor prezenți la datorie. Rămîne un mare mister unde se mai îmbată din moment ce cîrciumile cu rom la 3 lei sînt închise... or fi avînd la purtător? Oborul m-a revigorat, chiar și în aceste condiții. Apoi am comandat o pizza. A venit o „gloveriță” drăguță. Am ieșit la poartă. Mi-a zis, rîzînd: „Puteți să vă apropiați, că nu am coronavirus. Încă!”. Chiar așa speriată de bombe i-am părut? Chiar așa alienată social am devenit?!

● 21 aprilie. Mă întreabă mama, la telefon: „Să-ți bag niște drob în congelator? Pentru cînd o să vii pe la noi...?”. Mă gîndesc cîteva secunde. „Eu știu? Să nu-l scoți cumva de Crăciun...“

Între timp, mă împrietenesc cu gloverii și cu gloverițele (m-a întrebat cineva – ei sînt curierii care îți aduc mîncarea la nas de la firma Glovo). Pînă acum toți au fost foarte simpatici și, sincer, în condițiile de acum, devine o meserie tentantă, măcar te plimbi cît vrei prin orașul pustiu. Acum cîteva zile îl urmăream pe unul pe hartă cum venea spre mine ca Speedy Gonzales de prin Floreasca. Ăsta e sigur cu mașina – mi-am zis. Aiurea, era pe bicicletă. O superbicicletă, și-o luase acum două săptămîni, era tare mîndru de ea. Tipul, pe la 40, atletic, genul sporturi extreme... „Să știți că n-o fac pentru bani, ies ca să mă mișc, nu suport să stau în casă degeaba...”

● 23 aprilie. Azi, de Ziua Internațională a Cărții și de Sfîntul Gheorghe, am învins balaurul numit Zoom și frica de întîlnirile virtuale cu cititori și am participat la un club de carte online organizat de Cărturești. A fost tare simpatic... mi-au intrat „în casă” cîțiva adolescenți care știu ce sînt alea oracole, dar nu știu cum e să asculți muzică la combină. Și un puști de 11 ani care a înființat un club de lectură la el la școală și în timpul izolării s-a apucat de grădinărit – are grijă de două flori. Casa noastră e mai veselă acum. În curte a aterizat de nu știu unde un balon, în urmă cu cîteva luni nici nu l-aș fi băgat în seamă. Acum mi se pare un semn de bun augur. Orice vine dinspre exteriorul luminos înspre viețile noastre cenușii din interior mă bucură. Ne îndreptăm spre o normalitate.

● 1 mai. Scurtă poveste din mahalaua mea – patru puști stau turcește pe trotuar și-și povestesc isprăvile din izolare. „Și ce a zis? Te iubește?” „Nu știu, că n-am văzut-o decît la geam... mama ei n-o lasă să iasă...” „Trebuia să te lași în jos, pe acoperiș... poate are nevoie și ea de o cola, ceva...” Eu n-am fost decît un trecător cu mască...

● 9 mai. Ultimul week-end cu declarații pe proprie răspundere. Mi-am dat seama că nu-mi doresc să fac nimic special după 15 mai. Absolut nimic. Aud pe stradă: Las’ că săptămîna viitoare cînd o să mergem la Constanța... Ce naiba să fac la Constanța? Să consum benzina pînă acolo doar pentru că ni s-a dat voie de la guvern să vedem marea? Mda, după 15 o să înceapă un du-te-vino haotic și fără scop. Se vor vizita toate mătușile nevizitate de zece ani, doar așa, ca să mișunăm, să ne „mișcăm”. Deocamdată, strada, așa pașnică cum e, rămîne o bucurie. Multe cupluri de toate vîrstele se țin de mînă. Mulți se prefac că fac sport sau chiar fac. Copiii se plimbă în familie, nu alături de bone. Îmi plac familiile pe biciclete, ca niște mici turme de elefanți citadini – tatăl, deschizător de drum, la mică distanță, mai precaută, mama, urmează înșirați unul după altul copiii – cel mai mic băiețel, pe cea mai mică bicicletă, rămîne mereu ultimul. Oamenii care-și plimbă în sfîrșit cățeii de trei ori pe zi, nu-i scot în grabă cîte cinci minute la pipi, dimineața și seara. Sper că sînteți de acord cu mine – una peste alta, a fost un timp tihnit din viața noastră.

● 12 mai. Azi am făcut o plimbare mai lungă prin cartier, trebuia să-mi limpezesc un pic gîndurile. Era vînt, ambalaje pluteau prin aer, bețivii notorii de la Obor beau triști pe borduri, în singurătate. În parcarea mare și goală, vreo trei chinezoaice făceau destoinic sport. Cu masca pe față. Eu nu pot merge pe stradă cu mască, transpir, mă sufoc... cum or reuși ele să sară coarda și să alerge, chiar nu pricep. Am stat cîteva secunde ca să le privesc – stoicul popor chinez mă surprinde întotdeauna... cîtă disciplină! Uneori mi se pare că sînt de pe o altă planetă. Am ajuns și la micul mall Veranda. Un spațiu comercial fără oameni devine chiar sinistru și inutil. Tot întunericul ăla pustiu dinăuntru părea să se reverse peste stradă, să acopere lumina soarelui, la apus. La Mc mișunau gloveri, am intrat și eu cu ei ca să-mi iau un burger. Nu mi-era neapărat foame, dar am simțit nevoia să-l iau ca să-mi regăsesc o senzație de normalitate – uite, pot cumpăra un burger! Deci exist. Am ajuns acasă, tot nu mi-am limpezit gîndurile... vremurile sînt complicate. Oare cînd voi mai merge la un tîrg de carte?

14 mai. Mi-am zis să profit de ultima seară și să mă mai plimb încă o dată prin orașul pustiu... că cine știe cînd mai prind așa ceva în timpul vieții mele. Mereu am avut o relație amestecată cu Bucureștiul, cu bune și cu rele, dar mai mult cu rele. Recunosc că am avut multe momente în care l-am urît din toată inima. Însă în seara asta luminoasă de mai – luna care i se potrivește cel mai bine – m-a fermecat. Pe mici porțiuni, e adevărat. Explozie de vegetație crescută alandala, curți și case sufocate, năpădite, într-o tăcere aproape deplină, o mașină care trece o dată la zece minute, prezența locuitorilor discretă, neintruzivă, flori, păsări... un mic paradis pe „străduțele din spate”. Încă o dată mi se confirmă că bietul oraș nu are, de fapt, nici o vină.

featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.

Parteneri

Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viktor Orban cere să fie interzise în Ungaria ONG-urile şi mass-media finanţate de SUA în timpul administraţiei Biden
Premierul conservator ungar Viktor Orban a cerut adoptarea unor legi mai severe care să permită interzicerea acelor mass-media şi ONG-uri care au beneficiat de ajutor financiar american în timpul administraţiei preşedintelui Joe Biden, scrie miercuri presa locală citată de agenţiile EFE şi MTI.
accident feroviar isu OLT4 jpeg
Circulația feroviară rămâne întreruptă în zona accidentului grav din Olt. „Va fi o acțiune amplă, pe un interval de minimum 48 h”
Două vagoane dintr-un tren de marfă au deraiat, acroșând locomotiva unui alt tren de marfă. Se așteaptă finalizarea cercetărilor pentru a se putea interveni.
boghis jpg
O perlă balneo-climaterică din România se vinde cu 3 milioane de euro. Elena Udrea a investit aici
Stațiunea balneo-climaterică Băile Boghiș din județul Sălaj a fost scoasă la vânzare, după ce firma care administra complexul, Băi Boghiș SRL, a intrat în faliment. Următoarea licitație este stabilită pentru data de 21 februarie
Gabriel Andronache   lider de grup al PNL FOTO Facebook Grup PNL jpg
„Azi în Camera Deputaților s-au separat apele”. Liderul deputaților PNL îi acuză pe suveraniști că sunt „cu rușii”
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a declarat, miercuri, că la Camera Deputaților „s-au separat apele”. Acesta a menționat că formațiunile politice PNL, PSD, USR, UDMR, Minorități „cu NATO, Europa și americanii”, în timp ce AUR, S.O.S., POT sunt „cu rușii”.
avion pasageri toronto captura video jpg
Avionul s-a prăbușit, dar lor le ardea de bagaje: „E un miracol că au supraviețuit toți!”
Experții în aviație sunt de părere că doar o minune i-a salvat pe cei 80 de oameni aflați în avionul Delta Air Lines, care s-a răsturnat luni după o aterizare forțată pe Aeroportul Pearson, din Toronto.
nwaneri jpg
Puștiul pe care englezii îl anunță drept viitorul Messi: Este minunat să îl privești
Nwaneri, născut în 2007, este ultimul star lansat de managerul spaniol Mikel Arteta la Arsenal.
O persoană vârstnică citind o carte   pixabay jpg
De unde vine expresia „e atât de prost de zici că e făcut pe vapor”. Se fac sau nu produse pe vapoare?
Expresia „e făcut pe vapor” este des folosită în limbajul cotidian pentru a descrie un obiect sau un produs de proastă calitate.
dublin ploaie profimedia jpg
N-au mai văzut lumina soarelui de 11 zile! Localnicii din Dublin sunt disperați
Stația meteo Met Éireann de la Aeroportul Dublin nu a înregistrat nici o oră de soare în ultimele 11 zile. Mai multe regiuni din Irlanda au fost acoperite de nori gri, în special în est și în Dublin, timp de mai mult de o săptămână. Vremea rea i-a băgat pe localnici în depresie.
2447e4ead97878811db5067f21d0d893 webp
Profesor ucrainean, spion pentru ruși. Cum a fost recrutat și ce informații conținea „raportul” întocmit pentru Kremlin
Un profesor și un agent de securitate spionau soldați și instalații ale forțelor armate ucrainene la instrucțiunile Serviciului Federal de Securitate (FSB), la Harkov.