Am cîntat Go West la Moscova

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Prima persoană vorbitoare de engleză pe care am întîlnit-o în excursia mea la Moscova, acum zece ani, a fost plasatoarea de la Teatrul Bolșoi. Cînd spectacolul de balet ­Giselle era gata să înceapă, mi-a spus că este un loc liber în rîndul doi pe care îl pot ocupa, dacă doresc. M-am mutat, înainte să termine propoziția, din zona în care aveam eu bilet (undeva la a patra categorie, ca preț) și am încremenit pe noul meu loc, atît de aproape de scenă încît simțeam în capul pieptului forța și fragilitatea balerinilor. La ieșire, m-a oprit o fată blondă, subțire, deloc înaltă, care m-a rugat să-i fac niște fotografii. Într-o engleză aproximativă, mi-a zis că este din Ucraina, în vizită, ca și mine, că a studiat baletul din copilărie și că visează să danseze toată viața. Nu-mi amintesc cum o chema și nu am ținut legătura, nu aveam nici smartphone la vremea respectivă, dar încă mai am pozele pe care mi le-a făcut în holul teatrului, în timp ce-mi arăta poziții de balet.

Venisem la Moscova să-l vizitez pe vărul meu, care lucra acolo în acea vreme, să-mi împlinesc visul de a vedea un spectacol de balet la Bolșoi (teatrul fusese în renovare mulți ani și tocmai se redeschisese) și să ajung la Afisha Picnic, un mare festival cu concerte în aer liber cum, pînă la acea dată, la noi nu exista. Capete de afiș, în vara lui 2012, erau Pet Shop Boys, Mika și Lauryn Hill.

Afisha era un eveniment de o zi, ținut în fiecare vară, la zeci de stații de metrou depărtare de centru, cu rock alternativ, indie, pop, pe mai multe scene amplasate pe malul rîului Moscova. Era, practic, un întreg oraș construit acolo, cu alei, bancomate, terase cu mîncare și diverse distracții. Pet Shop Boys erau cel mai important nume și foarte iubiți de ruși. Publicul a cîntat și a dansat cu ei, mii de voci tinere scandau Go West, tineri despre care vărul meu îmi spunea că, spre stupoarea lui, în mare parte, îl susțin pe Putin. Vedeau în el conducătorul care-i poate aduce Rusiei „gloria de altădată“, orice ar fi înțeles ei prin asta.

© A. Docea
© A. Docea

Moscova a fost, pentru mine, locul contrastelor. Mi se părea, cumva, că m-am întors în România din primii ani de după Revoluție, cînd femeile purtau toate zorzoanele pe care și le puteau cumpăra, în sfîrșit. Strada arăta ca o discotecă, mai lipsea globul de oglinzi, și numai turistele nu aveau tocuri înalte și subțiri. Am pierdut o grămadă de timp rătăcindu-mă la metrou, pentru că aceeași stație putea avea ieșiri cu nume diferite, la mare depărtare una de alta. M-a trezit noaptea zgomotul copitelor care treceau tacticoase pe sub fereastră, în plin centrul Moscovei. Era poliția călare. Am luat taxiuri nemarcate – „rechini“, cum li se spunea –, care semănau toate cu celebra „Volga neagră“, fără aparat de taxat, fără să știu boabă de rusă sau cît costă cursa, pînă la final. Am mîncat sandviciuri cu somon, care era foarte ieftin la ei, în fiecare zi. De fapt, am mîncat atunci somon cît pentru o viață. Am stat la o coadă uriașă să-l văd pe Lenin perfect îmbălsămat, în mausoleul lui din Piața Roșie. Am ajuns în parcul Gorki pe jos, pe lîngă rîul Moscova, exact ca-n cîntecul Wind of Change. Am căutat atmosfera lui Bulgakov la pas, prin iazurile Patriarhului. Mi-am propus să fotografiez toate cele „șapte surori“ ale lui Stalin, clădirile-reper ale Moscovei, un fel de Casa Presei de la noi, dar de zece ori mai mari. Cam tot ce faci cînd ești încă foarte tînăr, ți se pare că poți ajunge pe jos oriunde și o altă lume cu o altă limbă nu reprezintă un obstacol.

© A. Docea
© A. Docea

Printre locurile mele preferate a fost Casa Fotografiei, acum muzeu de artă multimedia. Am descoperit-o pe Viktoria Sorochinski, o fotografă de vîrsta mea născută la Mariupol, în Ucraina, formată în Israel, SUA și Canada. Anna & Eve, seria de fotografii mamă-fiică pentru care a și obținut în 2012 premiul internațional Lucie „Descoperirea anului“, era un amestec de fantezie, realitate și mister, un basm fără vîrstă care se desfășura de la o imagine la alta, la fel ca ghemul roșu pe care fata îl ține într-una dintre fotografii, în timp ce mama ei îi împletește capătul în păr. După întoarcerea în țară, am schimbat cîteva vorbe cu Viktoria pe Facebook și am continuat să o urmăresc pînă astăzi. Stabilită acum la Berlin, a reacționat imediat după izbucnirea războiului, părinții ei fiind la acea dată în Kiev, organizînd expoziții caritabile în întreaga lume și donînd banii Ucrainei. De altfel, între proiectele ei fotografice se află și Lands of No-Return, prin care a documentat cele mai vechi sate ucrainene și viața locuitorilor în vîrstă, rămași în ele.

A trecut de la vizita mea în Moscova mai bine de un deceniu. Mi-am schimbat locul de muncă, cîțiva oameni din suflet și o mare parte dintre obiceiuri. Cu o pandemie și un război în desfășurare, plecarea în Rusia mi se pare acum, la vîrsta de mijloc, ca o poveste în care apar o Volga și un motan, ambii negri. Nu m-am mai întors, deși vărul meu m-a sfătuit să prind și o iarnă rusească, adevărată, dacă nu pentru peisaj, măcar pentru spectacolul femeilor cu tocuri înalte, care își țin perfect echilibrul pe gheață.

Cînd îmi amintesc de Moscova nu mă mai gîndesc aproape deloc la cele șapte surori, la coada de la mausoleul lui Lenin, unde în spatele meu era un băiat venit tocmai din Munții Ural, cu un bagaj uriaș, nici la sandviciurile cu somon mîncate la ieșirile de metrou care mă scoteau mereu în altă parte. În ultima vreme, îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.