Alte stradale

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
Zizi și neantul jpeg

Tot în anii ’80, pe stradă te mai întîlneai cu cerșetorii. Ei au cam rămas o constantă a străzilor noastre. În anii ’90 a fost perioada lor de înflorire, dacă se poate spune așa. 

Oamenii îi tratau întotdeauna diferențiat. De multe ori cu suspiciune, uitîndu-se la ei chiar cu ură. Mai ales în vremea comunismului, în care, teoretic, toată lumea muncea, erau arătați cu degetul. Erau întrebați de ce nu se duc la muncă, dacă nu erau chiar foarte bătrîni ori copii. Și atunci chiar li se punea celebra întrebare: cine îi trimite să cerșească? FilmulFilantropica încă nu exista, dar discuțiile despre rețele interlope, da. Și despre sumele uriașe pe care le făceau cerșetorii stînd acolo zilnic. Despre cum unii dintre ei ajungeau la Ilicit, turnați de binevoitori, în această lume aproape ca-n Fahrenheit 451

În raport cu ei, aveam (și am, încă) atitudinea tatălui meu, care spunea: atîta timp cît sînt în postura să cerșească, să întindă mîna, le poți da bani. Postura în sine e una nefericită, nenorocită, îngrozitoare. Sigur, își are locul și morala creștină aici. Dar nu așa cum o interpretează unii, ca așteptînd – desigur, mai pe ocolite – o răsplată, aici sau în cer. Dai și ți se va da... Nici gînd. Ar fi o prea simplă și nelalocul ei interpretare. Ideea de răsplată, indirectă, a oricărui gest de genul ăsta, în general. Tot varianta tatălui meu mi se pare mai omenească. 

Dar asta n-a fost decît o paranteză, prea lungă. Ideea e că cerșetorii, pe lîngă oamenii cu probleme psihice lăsați de izbeliște, erau printre puținii ocupanți permanenți ai străzilor. Într-un fel, prezența lor era binevenită: mai diminuau din sentimentul de pustiu, strada părea mai populată datorită lor. În anumite zone, ei erau niște repere vii. Știai că, dacă vei trece prin zona cutare, te vei întîlni cu cerșetorul cutare sau cu „nebunul” cutare (îi spun așa citînd din vocabularul epocii). Poate că îți adresau două-trei cuvinte, poate că uneori îți și strigau cîte una, cîte alta, nu dintre cele mai pașnice și cu floricele. Dar, în general, nu erau agresivi. 

Era un domn cu barbă, pe la Universitate, care-și căra cu el toate ale lui, Omnia mea mecum porto, la propriu. Nu mai țin minte exact, decît că avea o boccea uriașă cu care se fîțîia de colo pînă colo. În imaginarul meu, bocceaua lui aducea cu bolovanul lui Sisif. Doar că domnul respectiv nu trebuia să-l urce niciunde, doar să-l care după el. Pînă la urmă, nu așa facem, cu toții, cu ale noastre? 

Doamna care era balerină vorbea, de obicei, singură. Se lupta cu propriii ei demoni sau se bucura de amintirile și năzăririle ei. Nu era diferită de cei mai mulți dintre noi care, astăzi, vorbim aparent singuri, avînd căștile în urechi. Poate doar că doamna respectivă ridica mai mult vocea. Și, uneori, se întorcea spre trecători ca spre un public de care-și mai aducea aminte în monologul ei în general autoreferențial. 

Cerșetorii din anii ’80 făceau conversație cu tine, dacă voiai, dar nu in extenso. Îți mai spuneau cîte ceva despre viețile lor, dar mai cu fereală. Știau că pot fi dați în gît. Nu precum cei din anii ’90, mai liberi. Și, în orice caz, mai mulți. Atunci strada devenise un fel de paradis al lor. Apăruseră și celebrele plăcuțe. Dar și fără ele, te întîlneai cu ei în general la punct fix. Te împrieteneai cu ei, vrînd-nevrînd, dacă și tu străbăteai zilnic aceleași zone, așa cum făceam eu. Nu aveai cum să nu-i saluți și să-i mai întrebi de-ale lor. Cerșetoarea „mea”, despre care am tot scris, de la McDonald’s Romană, îmi recomanda mereu cele mai nou deschise localuri și cele mai noi produse de acolo.

Despre cei din anii ’90 și de la începutul anilor 2000 mai e mult de scris. În orice caz, nici unii dintre ei nu făceau ca o parte din cei de acum: nu se țineau după tine scai pe stradă. Cel puțin mie nu mi s-a întîmplat. Acum, însă, a apărut o nouă categorie: de cerșetori, să zicem, ambulanți. În anumite zone mai pustii, deși centrale, deși chiar ziua-n amiaza mare, se țin după tine insistînd să le dai ceva. Felul în care o fac nu mai e chiar precum cel despre care spunea tatăl meu: să-ntindă mîna pur și simplu. E unul mai insistent, mai persuasiv, chiar agresiv. Motivele pentru care au devenit așa există, și sînt chiar întemeiate. Dar în anumite momente pot fi chiar înspăimîntători. Îți trebuie destulă prezență de spirit ca să-i convingi să te lase în pace. 

Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod. Despre asta, în numărul viitor.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.