Alte mituri marine

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
Zizi și neantul jpeg

Senzația de libertate, la mare, se manifesta în multe feluri. Nu era doar cea legată de linia orizontului și de nevoia de depășire a granițelor.

La mare era și o lume mai liberă. Chiar la Mangalia, la Hotelul Siemens (Hotel Mangalia, oficial), la care stăteam, veneau oameni din toată lumea. Pentru că hotelul avea și o bază de tratament, internațională. Așa că, ieșind dintr-o lume închisă, în care mai toți oamenii erau după același calapod, ajungeai, la mare, să vezi că pot exista și semeni de-ai tăi diferiți. Care arată altfel, vorbesc o altă limbă, au alte obiceiuri. Erai pur și simplu uimit să descoperi dacă nu nemărginirea lumii, măcar diversitatea ei. 

În contact cu o asemenea diversitate și libertate, și tu însuți deveneai mai altfel și mai liber. Începînd cu, s-ar zice, banalele obiceiuri de pe plajă. Dar acum, dacă mă gîndesc bine, nu erau deloc banale. Căci, de cînd îți puneai piciorul desculț pe nisip, aveai o serie de opțiuni și posibile libertăți. Și aici nu mă refer la miturile liniei orizontului, și nici la cele ale Zînei Mării, cu care am crescut (despre care am mai povestit și voi mai povesti). Ci la unele mai terre-à-terre.

Puteai opta, de pildă, dacă să faci plajă în costum de baie sau dezbrăcat. Existau țarcurile de nudiști, segregați pe sexe, ori chiar zone întregi unde puteai face plajă așa. Pe vremea aceea eram oripilată de ideea de nudism, dar asta doar pentru că eram o fată de cam 13 ani, care urma să devină adolescentă și care tindea să facă totul invers decît mama ei. Iar respectiva mamă mergea, în mod regulat, la nudism. Unde, de altfel, încercase să mă ia și pe mine. Dar, pentru mine, șocul fusese prea mare: îngrămădeala de trupuri feminine dezbrăcate mă dezgustase, în loc să mă atragă. Căci pînă atunci, practic, nu mai văzusem corpuri omenești. Și avusesem o reacție precum la Trilogia della vita a lui Pasolini. Mă speriasem ca de o lume dodes’ka-denică atunci cînd le văzusem pe doamnele de acolo, cele mai multe rubensiene, alergînd să intre în mare ori adunîndu-se ciopor în jurul polonezelor care aduceau genți uriașe cu te miri ce, în general cu produse cosmetice. 

Acum, însă, cînd mi-au mai trecut pudorile și spaimele vîrstei, pot vedea și dincolo de prejudecățile mele de adolescentă ce se străduia să fie rebelă. Pot înțelege doza de libertate din țarcul de la Mangalia. Deși pare un paradox, ea exista. Așa cum simțeam aceeași libertate, poate chiar mai acut, cînd dădeam cîte o fugă pînă la 2 Mai. Acolo chiar descopeream o lume mult mai liberă, departe de convențiile nu doar ale orașului, ci și ale civilizației de stațiune. De la părul lăsat liber, în toate variantele lui, pînă la trupul expus mult mai neîngrădit. Dar și la conversațiile mult mai libere și mai îndrăznețe, într-un context care permitea această sfidare a cotidianului mărginit și cenușiu. Nu degeaba, ca să ajungi la 2 Mai, din Mangalia, trebuia, din cîte îmi amintesc, să treci peste un pod care se ridica. Era ca o trecere spre altă lume. Dacă nu greșesc, noaptea trebuia să nu depășești o anumită oră, nu mai știu, poate 22, ca să te mai poți întoarce. Nu din Infern, precum Orfeu, ci dintr-un paradis  păstrînd proporțiile  terestru și marin. 

Vor mai urma povești. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.