Aceleaşi şi mereu altele

Publicat în Dilema Veche nr. 502 din 26 septembrie-2 octombrie 2013
Aceleaşi şi mereu altele jpeg

Iarăşi a venit toamna, voi spune de astă dată. Iarăşi s-a mai terminat o vacanţă de vară, şi iarăşi va urma Crăciunul. Sentimentul ciclicităţii devine sensibil mai acut, odată cu trecerea timpului: nu ştiu cum se întîmplă, dar începi să ţii minte mai mult repetiţia în sine, decît evenimentele şi întîmplările luate separat.  

În vacanţa de vară, există mereu senzaţia perspectivei şi a lipsei de hotar al timpului. Odată cu schimbarea aerului şi a luminii, ceva din vioiciunea lor înţepătoare te trezeşte, măcar parţial, la un fel de realitate: trebuie să înceapă ceva nou, e toamnă... Pînă şi păsările se agită – întîi domol, apoi frenetic.

Odată cu înaintarea în vîrstă, se mai întîmplă ceva, vrînd-nevrînd, oricît de 20 ar fi noul 40: într-o oarecare măsură, şi dacă eşti măcar parţial conştient de trecerea timpului, începi să simţi nevoia să delegi. Să realizezi că, oricît de tare zmeu ori zmeoaică ai fi tu, în anumite chestiuni, ştafeta e preluată de generaţia următoare.  

Evident, nu în toate, dar proporţia de cedare aproape – deocamdată – imperceptibilă e suficientă pentru a-ţi da altă măsură a lucrurilor. Dacă ai copii, poţi recunoaşte în ei – ca spectator, desigur, implicat – intensitatea cu care tu însuţi trăiai anumite situaţii, precum iubirile sau luptele. Cu vîrsta, există tendinţa ca cele dintîi să ajungă precum cea dintre personajele interpretate de Meryl Streep şi Clint Eastwood în Podurile din Madison County; iar în ce le priveşte pe celelalte – şi anume luptele –, tinzi ca locul tău de avangardă de altădată să fie înlocuit cu unul de ariergardă, în cel mai bun caz, sau de rezervă, în cel mai puţin fericit.  

Încep să apară amintiri ale situaţiilor asemănătoare cu unele prezente, din propria-ţi tinereţe (nu că acum ai fi la bătrîneţe, ci – aşa cum a scris şi Sever Voinescu în articolul său – eşti mai curînd la o vîrstă incertă, pe care nu ştii cum s-o defineşti). De pildă, mitingul pro-Roşia Montană îţi aduce aminte de vremea în care stăteai toată ziua, bună ziua în Piaţa Universităţii – practic, acolo trăiai, cel puţin timp de un an. O replică auzită de la o femeie de afaceri – de top, a momentului – şi anume că demonstranţii din Piaţă sînt plătiţi de... agenturi străine, mi se pare un déjà-vu evident al nenumăratelor afirmaţii de acest gen despre Piaţa Universităţii, făcute inclusiv (sau mai ales...) de Televiziunea Română de atunci...

Desigur, mitingurile sînt diferite, pentru că, evident, nici vremurile nu mai sînt deloc la fel – în Piaţa Universităţii exista, cred, mai mult dramatism, sau chiar tragism: erau acolo oameni care-şi pierduseră ani buni sub comunism şi nu-şi mai puteau permite să mai piardă şi alţii; erau cei din generaţia noastră, studenţi pe-atunci, care-şi puneau toate speranţele în ce se întîmpla acolo, mizau pe o schimbare radicală de mentalităţi (pentru care unii şi-au riscat, dacă nu chiar viaţa, măcar integritatea fizică, fiind bătuţi crunt de mineri, în zilele de 13-15 iunie 1990...).

Tinerii de acum, pe care i-am însoţit, mărturisesc că, din păcate, nu destul, la mitinguri sînt altfel: mai puţin disperaţi, din fericire, ca noi, cei de atunci; mai hotărîţi, mai organizaţi, mai eficienţi. Am toată admiraţia pentru felul civilizat şi la obiect în care se desfăşoară manifestaţiile. Şi sper s-o ţină tot aşa. Pînă la urmă, nemulţumirile şi revendicările lor, chiar dacă îmbracă o formă parţial ecologică, sînt tot politice, şi tot atît de grave şi importante ca cele ale noastre, din anii ’90. Doar că se desfăşoară într-o lume mai liberă, în care ştii că, dacă nu-ţi convine ceva, poţi protesta, sau poţi pleca oriunde ai chef. 

Între timp, ieşind din actualitate, membrele generaţiei noastre – celei nici aşa, nici altminteri – nu e neapărat nevoie să se tranforme în doamne Stone, asemenea celei din romanul lui Tennessee Williams şi din celebrul film cu Vivien Leigh; ci măcar în doamne Dalloway, precum cea din romanul Virginiei Woolf (sau a lui Michael Cunningham din Orele, personaj magistral interpretat de Meryl Streep în filmul făcut după roman) – care, în ciuda vîrstei, se putea bucura în continuare de lucrurile aparent mici, de orice...  

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image png
Iulia Albu a luat la control ținutele candidaților la prezidențiale! Ce a spus despre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu
Candidații care se luptă pentru scaunul de președinte al României au ieșit la vot, iar Iulia Albu le-a analizat ținutele. Și-a exprimat părerea sinceră despre fiecare în parte și a expus-o fără nicio reținere.
sectie de votare jpeg
După ce a votat în Belgia, un cetățean român a pus ștampila și la Bacău. Dosar penal pentru fraudă
Noi incidente în secțiile de votare. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru fraudă în cazul unei persoane care a votat atât în Belgia, cât și la o secție din comuna Răcăciuni, județul Bacău.
Crimă Westminster Bridge FOTO profimedia 0938235951 jpg
Bărbat înjunghiat pe podul jucătorilor români de alba-neagra din centrul Londrei
Un bărbat a fost înjunghiat, duminică, la câțiva metri de Palatul Parlamentului din Londra, pe Westminster Bridge, podul pe care zeci de români joacă alba-neagra.
banner mara banica png
Mara Bănică, zi de naștere cu fast alături de familie și cei mai buni prieteni! Ce cadouri a primit și cum a fost atmosfera: „M-au impresionat cei care au oferit...”
Mara Bănică a făcut mare petrecere vineri, pe 22 noiembrie, de ziua de naștere! Alături i-au fost soțul și familia, dar și cei mai buni prieteni. Click! a stat de vorbă cu frumoasa jurnalistă și a aflat cum a fost atmosfera, dar și ce cadouri a primit Mara de la cei dragi.
iohannis 2 jpg
Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Clasamentul lefelor președintilor din Europa
Viitorul președinte al României va avea un salariu lunar de 15.500 de lei, echivalentul a puțin peste 3.000 de euro, conform informațiilor din ultima declarație de avere depusă de Klaus Iohannis, în luna mai 2024.
fcu jpg jpeg
Elvețianul Padula a votat pentru prima dată în calitate de cetățean român
Fotbalistul echipei FCU 1948 Craiova, Andrea Padula, 28 de ani, a obținut cetățenia română la începutul anului 2024, iar astăzi, în jurul prânzului, a mers să voteze.
MAE  diaspora FOTO MAE jpg
Amendă de 1.500 lei aplicată de poliţişti pentru propagandă online în Buzău. O sesizare, declinată AEP
Polițiștii din județul Buzău au aplicat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, o sancţiune în valoare de 1.500 lei unui susţinător al unui candidat înscris la alegerile prezidenţiale, pentru că ar fi încurajat în mediul online votarea candidatului respectiv.
vladimir putin gettyimages jpg
Ucraina a prezentat fragmente ale unei noi rachete balistice ruse. Putin se laudă că are o rezervă „gata să fie utilizată”
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arătat, duminică, fragmente ale unei noi rachete balistice ruse, identificată de preşedintele rus Vladimir Putin drept „Oreşnik”, o armă până acum necunoscută şi care ar fi lovit o uzină de arme la Dnipro.
razvan marin getty jpg