Accesul la informaţii

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Accesul la informaţii jpeg

Ca jurnalist, am folosit în cîteva rînduri Legea 544/2001, lege privind liberul acces la informații de interes public, chiar în primii ani de la intrarea ei în vigoare. Nu știu dacă am avut noroc, însă doar simpla menționare a legii mi-a facilitat în numai cîteva zile accesul la informațiile de care aveam nevoie. Pe scurt, această lege prevede că orice persoană fizică sau juridică, română sau străină, poate solicita orice informație de interes public, fără a-și justifica cererea, legea garantînd liberul acces la informație pentru toată lumea. Cît de bine structurată este această lege, cum este ea aplicată, dar și cît de cunoscută și accesată este – am adresat aceste cîteva întrebări Ioanei Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, cei direct implicați în evoluția acestei legi – jurnaliștilor, dar și celor din afara breslei.

„Este o lege foarte bună, cu toate bubele și posibilitățile de îmbunătățire“ – mi-a declarat, din start, Ioana Avădani. „Este o lege care există de 15 ani și, deși în timp a fost modificată, modificările au fost minore și binevenite, în sensul extinderii ariei de cuprindere – pentru că au existat probleme legate de regiile autonome, dacă acestea se supun sau nu legii. Așa că, după o serie de procese, legea a fost extinsă și la companiile de stat. Nu vorbim despre o lege perfectă. Nu este foarte bine aplicată, nu e întotdeauna aplicată, dar există, ceea ce este un lucru bun.“

Deși e o lege bună, este o lege fără dinți, pentru că nu prevede sancțiuni pentru cei care nu o respectă.

„Legea nu are sancțiuni, pentru că în 2001, cînd am discutat aprobarea ei, era ceva atît de nou și de străin administrației publice, încît ne-am zis că nu e bine să începem cu sancțiunile în cazul unor oameni care de-abia atunci învață. Atunci am mers pe ideea că nu are rost să sancționezi necunoașterea. În prezent, am depășit de mult această fază de indulgență. Pe de altă parte, intervine altă problemă: dacă vorbim despre sancțiuni, cui le aplici? De regulă, cel care decide ascunderea unor informații nu este funcționarul de la ghișeu, ci șeful acestuia. Or, orice pedeapsă s-ar aplica, de fapt, celui care răspunde direct – adică funcționarului. Și așa riști să intri într-un cerc mai mult decît vicios. Poți vedea și acum răspunsuri primite în baza Legii 544, răspunsuri care au şase-şapte semnături. Oamenii încearcă să se acopere pentru că simt că, la un moment dat, o sancțiune ar putea să vină.“

Vorbind cu oameni care au apelat la această lege pentru a obține informații publice, atît jurnaliști, cît și oameni din afara breslei, am aflat că există și multe tertipuri de a o ocoli. Despre acestea, directoarea CJI îmi spune că o parte sînt gîndite ca atare, o parte sînt deja un modus operandi în autoritățile publice, dar există și „nerespectări“ care vin din neștiință și nesiguranță. „Există multe exemple de răspunsuri la solicitări care, deși vin, încalcă, de fapt, legea. Un exemplu este legat de termenul de răspuns – pe care unii îl fixează la 30 de zile, deși termenul legal prevăzut este de 10 zile. Unii folosesc neștiința solicitantului, bazîndu-se pe această confuzie, alteori este vorba chiar de o confuzie în mintea celui care răspunde și care nu cunoaște legea. Pe scurt, îți trebuie timp, nervi și chef de joacă pentru a te lupta cu funcționarul public.“

Vorbind despre o lege care oferă acces liber la informații, nu putem să nu vorbim despre importanța ei în mediul jurnalistic.

„Faptul că este totuși o lege greu de aplicat și că ajungi la informație într-un termen asupra căruia nu prea ai nici un control, pentru că nu te poți baza pe cele zece zile pe care ți le garantează legea, a făcut ca aceasta să fie luată «ușurel» de presă încă de la bun început. Pentru că unii jurnaliști nu au înțeles care e diferența între surse și Legea 544: dacă vrei să scrii o știre pentru ziua de mîine, vorbești cu sursele pe care le ai. Dacă vrei să faci o investigație susținută, ai nevoie de documente și n-ai cum să folosești doar informațiile venite din partea sursei – acestea putînd doar să îți indice ce documente trebuie să ceri. Iar aici este adevăratul merit al Legii 544 în mass-media românească. Cei care au învățat să facă acest lucru și care au înțeles la ce folosește această lege au reușit s-o folosească cu sens. Dar legea nu e pentru știri și actualitatea curentă. Pentru asta există alte mecanisme, o parte dintre ele fiind prevăzute chiar de lege, care impune existența unui purtător de cuvînt pentru fiecare autoritate publică.“

Bineînțeles, nu vorbim despre o lege care folosește exclusiv jurnaliștilor, fiind o lege pentru toată lumea care vrea să afle o informație. „Dacă cetățeanul știe ce are de făcut, este foarte simplu. Face o cerere, trebuie să spună ce anume vrea să afle și să o trimită instituției în cauză. Teoretic, instituția ar trebui să aibă pe site liste cu tipurile de documente pe care le deține. Din păcate, nu există acest tip de exercițiu și această educație. Dacă se construiește ceva pe strada ta, trebuie să știi să ceri o autorizație de construcție, să afli cine anume construiește acolo și de ce. În programele pe care CJI le-a derulat în licee, discuțiile pe care le-am purtat cu liceenii despre Legea 544 au fost unele dintre cele mai vii, pentru că vedeai cît de interesați sînt să cunoască amănuntele, mecanismele de accesare. Era pentru prima oară, poate, cînd aflau că au «putere». Din păcate, aceste informații ar trebui să se predea în școli, în mod curent, ceea ce nu se întîmplă.“

Cît privește experiențele personale ale celor care au folosit această lege pentru a accesa informații de interes public, Sidonia Bogdan (jurnalist) mi-a declarat că „toți comunicatorii instituționali, departamentele de comunicare cunosc legea. De cele mai multe ori răspund, însă trimit, pentru subiecte mai sensibile, jumătăți de răspunsuri. Se eschivează cu legea în mînă. Altfel, majoritatea contractelor au și clauze de confidențialitate și nu ți le trimite nimeni să le vezi detaliat. Dar, în general, instituțiile statului răspund.“

Tot din tabăra jurnaliștilor, Luiza Vasiliu spune: „Am trimis cîteva cereri pe Legea 544. Partea cea mai sîcîitoare e că angajații instituțiilor statului cred că-ți fac un favor dacă îți răspund la solicitare. Așa că trebuie sunați, pisați, rugați, luați cu frumușelul, strînși cu ușa pînă răspund. Din păcate, de cele mai multe ori răspunsurile sînt incomplete sau n-au nici o legătură cu ce ai întrebat. Aproape că e mai simplu să te împrietenești cu un funcționar care să-ți dea informația la care ai dreptul prin legea asta decît să trimiți solicitări.“

Ieșind din sfera jurnalismului, Monica Mocanu (profesoară) mi-a povestit propria ei experiență în accesarea acestei legi: „Am apelat la Legea 544 în primăvara anului 2015, în condițiile în care la apelul de transmitere de informaţii de către Televiziunea Română nu am primit răspunsul așteptat. În linii mari, a fost vorba despre obținerea unor informații despre o campanie de interes public difuzată pe postul public și despre procedurile pe care astfel de campanii le pot parcurge în procesul intern de selecție. Am recurs la proces în instanță, pentru că informațiile primite în urma unei reclamații administrative nu le-am considerat complete. Teoretic, demersul este accesibil oricărui cetățean, însă pentru chestiunile specifice limbajului juridic, dar mai ales pentru deciziile de parcurs, eu am apelat la sprijinul unei prietene jurist. Am trecut prin mai multe etape: inițial am pierdut pe formă (chestiuni referitoare la depășirea unor termene), am făcut recurs, am cîștigat recursul într-un proces judecat în lipsă, a urmat atunci autorecuzarea judecătorului, reluarea procesului, suspendarea acestuia pentru că nu am putut să fiu prezentă fizic, reluarea din nou, pierderea pe fond, apoi recurs în ultima fază, rezultat în așteptarea căruia sînt acum. E o experiență puternică, în care jocul între argumentele unei instituții și argumentele unui cetățean oarecare ar trebui să nu cîntărească diferit în fața instanței.“

Foto: wikimedia commons

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

volodimir zelenski / FOTO:X
Zelenski, alături liderii europeni la o întâlnire organizată de NATO. Discuțiile privesc sprijinul Ucrainei în contextul revenirii lui Trump
Președintele Volodimir Zelenski se va întâlni săptămâna viitoare cu principalii lideri europeni la Bruxelles, unde vor discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia în contextul revenirii lui Donald Trump la putere, scrie Agerpres.
image png
Plan Roșu de Intervenție în Giurgiu. Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină, implicate într-un accident rutier. Doi copii, transportați la spital
Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină au fost implicate, vineri seară, în accident rutier în judeţul Giurgiu, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Două fetiţe, de 9 şi 12 ani, au fost transportate la un spital din Capitală.
netflix shutterstock jpg
Comedia romantică de pe Netflix care i-a cucerit pe abonați. A fost adăugată recent și se află pe locul 1
A sosit weekendul și cu siguranță vrei să te relaxezi urmărind un film singur, sau de ce nu, cu familia. Dacă ești în pană de idei și nu știi la ce producție să te mai uiți, venim noi cu o recomandare. Aflată în prezent pe locul 1 în top cele mai vizionate filme de pe platforma de streaming Netflix,
autostrada 5 jpg
Circulăm pe încă 16 kilometri de autostradă. Când va fi gata restul tronsonului
A fost o zi importantă ieri, în istoria autostrăzii Sibiu – Piteşti. S-au inaugurat alţi 15,77 kilometri, cu cuprinşi între nodurile rutiere de la Bascov şi Băiculeşti. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, speră ca în 2027 să putem circula pe autostradă de la Bucureşti până la Sibiu, fără înt
cristela georgescu instagram jpg
Cristela Georgescu, alergând prin zăpadă purtând un costum de baie: „Are efect sedativ”
Cristela Georgescu a ajuns din nou virală pe rețelele de socializare. Dacă acum ceva timp internauții se amuzau după ce au apărut în mediul online filmulețe cu ea când își dă palme ca să scape de boli, dansează pe muzică latino și vorbește despre ce a învățat de la dr. Colin Campbell, de data aceast
cosmin avram la piata jpg
Experimentul unui celebru vlogger în Germania. „Sunt prețurile mai mari sau mai mici ca în România?”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a vizitat Berlinul, prilej să facă o comparație cu România. Iar rezultatul a fost surprinzător.
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
TikTok nu a răspuns încă cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România. Ce amendă riscă gigantul chinez
Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază la cererile de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.
image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.