1989, spre 21 decembrie

Publicat în Dilema Veche nr. 828 din 3 - 8 ianuarie 2020
1989, spre 21 decembrie jpeg

1989 a fost, pentru mine, în toate felurile, un început. Aveam 21 de ani și, practic, îmi începeam viața. Habar n-aveam însă că, pe lîngă dramele mele personale, care pe atunci îmi păreau esențiale, urma și un cu totul alt început, pe un plan dincolo de controlul meu. Habar n-aveam că urma să fac parte din istoria cea învolburată despre care citisem în manuale sau despre care povestea bunicul meu, care făcuse războiul la Odessa. Cea în care se trage și se moare, printre altele.

Era ceva în aer în anul acela, ceva care cerea schimbare și acțiune. Ceva care mă făcuse pe mine, una, cel puțin, să am o mai mare doză de curaj decît oricînd: să plec de acasă – unde nu mă mai simțeam acasă – cu chirie într-un demisol. Să-mi asum o cameră înghesuită, dar foarte călduroasă, în care totul se construia pe pereți și pe geamul căreia intrau, din cînd în cînd, pisici. Care avea o baie comună sub forma unui cazan cu o stropitoare și un reșou, comun și el, pe post de bucătărie.

În camera aia mi-am adus tonele de buchete, cele două seturi de cearșafuri, roz și bleu cu floricele, lampa galbenă cu lumină difuză de la Fondul Plastic și cele două mixere identice pe care le-am primit la nuntă. Căci da, în anul acela m-am și măritat. Cu proaspătul soț ne-am început menajul cu cartofi prăjiți pe reșoul comun și cu sufertașe în oale mici de la bunica mea. Și cu foame, de multe ori, care fie ne-mpingea spre cantina Arhitecturii unde, student fiind, puteai mînca ieftin, fie ne sădea-n mințile necoapte impulsuri criminale, precum un atentat asupra cartofilor sau brînzei gazdei depozitate în cămară.

În ’89 totul se agravase. Realitatea se dovedea mai tare decît utopiile, care pur și simplu păleau neputincioase. În casa în care, atîția ani, visasem la cai verzi pe pereți, descoperisem că nu se mai putea trăi. De mîncat devenea tot mai greu, creveții vietnamezi care se mai găseau în alimentare nu erau o rezolvare. Îmi rămăseseră prăjiturile mele de la cofetării, numai că Ceaușescu, chiar în decembrie, cred, după ultimul congres, mi le-a luat și pe astea: la cofetăriile mele din centru, ultimul bastion al unei vieți cu aparențe normale, „băgase“ produse Gospodina, în accesele lui de alimentație „rațională“. La Ambasador mîncam fasole bătută în loc de tort glacé, în decembrie ’89…

Nici la facultate (de Limbi Străine, în București) lucrurile nu stăteau mai bine. Domnul Fischer, profesorul meu iubit de latină, unul dintre puținii aleși care nu făcuseră vreodată compromisuri și care-și văzuse de treaba lui într-un mod exemplar, fusese îndepărtat forțat sub pretextul vîrstei pensionării, cred. Și studenții se revoltaseră. Nu în sensul de azi al cuvîntului, ci mai curînd în cel al unei solidarități cu dl Fischer și al unor întrebări care începuseră să forfotească mai cu zgomot decît pînă atunci. 

De altfel, la facultate, unde doar orele de latină erau o oază, începusem să simt sistemul care-și arăta colții pe sub aparența benignă a vîltorii academice și a efervescenței colegiale. De la frigul îngrozitor din amfiteatre la conflictele „de clasă“ între cei care aveau sandvișuri cu mușchi file și cei care nu, pînă la conștientizarea stigmei mele în regimul de atunci. Stigmă de care nu eram cu nimic vinovată, care era o tîmpenie, în logica de azi, dar care atunci mi-a fost o tinichea de coadă, deși aveam doar 20 de ani: faptul că aveam o soră „fugită“ în Australia mă făcuse, de mică, persona non grata. Eram pe o listă neagră și nu puteam ieși din țară nici pînă la bulgari. De asemenea, cînd să mă mărit, viitorii mei socri au avut mari îndoieli în ceea ce mă privea: aveam dosar prost… Dosar care mă făcuse să scap de racolarea în PCR, în care fuseseră primiți, cam de prin anul doi, mulți colegi de-ai mei cu note mai mici.

Pe 21 decembrie 1989 eram în Universitate, la etajul al treilea, la un examen de estetică. Era un examen pentru care mă pregătisem serios, îmi plăcuse materia în mod special. Învățasem pentru examenul ăsta ca niciodată: era un nou început, era, îmi spuneam eu, sfîrșitul zbuciumului și reașezărilor. De acum încolo, în demisolul meu cît un pat, urma să mă repun pe scos cuvinte la latină și să fiu, iar, o studentă model, cum i-ar fi plăcut domnului Fischer.

Cam tocmai după ce-mi turuisem subiectul la examenul de estetică și luasem 10, au început să se audă vuiete din stradă. Și o bubuitură. Legendara  petardă. Însoțită de huiduielile la adresa lui Ceaușescu care încerca degeaba să mai mituiască oamenii la celebrul miting. Începuse revoluția. Era o frumoasă și însorită zi de decembrie 21. 1989.

Ce a urmat de atunci încolo, pe 21 decembrie, a fost ca într-un vis. Voi povesti în alt articol. Știu însă că ziua de 21 mi-a schimbat viața, mi-a dat o viață. Iar cei care au luptat și au murit atunci și cărora le voi fi mereu recunoscătoare sînt eroii mei, eroii noștri. Și nu e nimic nelalocul lui ori prea patetic în a-i numi așa, în a-i așeza la locul ce li se cuvine. Și, mai ales, e esențial să restabilim adevărul despre morțile lor. Fără speculații, supoziții și presupuneri.

Foto: adevarul.ro

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
victor micula jpeg
Victor Micula, vizat de noi acuzații după ce a ignorat obligațiile impuse de o condamnare definitivă
Procurorii Parchetului Bihor au demarat cercetări legate de modul în care Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, a ignorat obligațiile impuse printr-o condamnare definitivă, legată de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
contor energie electrica
Plafonarea prețului la energie: Guvernul caută soluții pentru protejarea populației după 1 aprilie 2025, când expiră măsura
Guvernul caută soluții pentru menţinerea echilibrului energetic pentru consumatorii casnici şi industriali după ridicarea plafonării preţului la energie, prevăzută la finalul lui martie 2025.
4 front poza mare jpg
Povestea care a emoționat România! Degerat în munţi, a fost salvat de pisicuţa de 4 luni
Moment emoţionant trăit de salvamontiştii maramureşeni. Când au ajuns la victima de origine ucraineană care ceruse ajutor, au văzut că aceasta a fost ţinută în viaţă de pisicuţa de patru luni pe care o luase de acasă.
vizual craciunite jpg
Îngrijirea crăciunițelor. Secretele care le mențin frumoase și sănătoase în fiecare iarnă
Pe măsură ce sezonul rece își face simțită prezența, crăciunițele devin vedetele decorului de sărbătoare.
profimedia 0940443627 jpg
Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu racheta Oreșnik în „zilele următoare”, avertizează SUA
Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu noua rachetă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik „zilele următoare”, a declarat miercuri un oficial american, citând o evaluare a serviciilor de informații americane.
image png
Comoara pe care Angela Similea o ascunde de ani de zile! Nimeni nu s-a gândit că poate păstra așa ceva
Angela Similea este una dintre cele mai bune voci ale Generației de Aur din România. Artista în vârstă de 78 de ani a fost dintotdeauna o prezență scenică demnă de invidiat, cu o voce inegalabilă și o frumusețe răpitoare. A fost curtată de nenumărați bărbați și în trecut mărturisea că de-a lungul an
femeie telefon bullying online shutterstock 2295456121 jpg
Pericolul din social media. Ce sunt trolii și cum te poți feri de ei în spațiul online
Trollii au devenit o problemă tot mai întâlnită pe rețelele de socializare. Oficiul pentru Siguranța Online din Australia a realizat un ghid prin care ne arată cum recunoaștem o astfel de persoană și ce măsuri putem să luăm.