Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 888 din 15 - 21 aprilie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CE FACI DACĂ PENTRU A IEȘI DIN CASĂ VA TREBUI SĂ AFLI, PRINTRE ALTELE, CE SE ÎNTÎMPLĂ ULTERIOR ÎNTR-UN ASTFEL DE LOC?

 O publicație online își îmbie cititorii cu un titlu tulburător: „Ce faci dacă nu-ți mai pornește calculatorul?”. Groaza că un asemenea coșmar se poate transforma în realitate mă face să citesc articolul cu mare atenție. Găsesc sfaturi legate de cum să scapi de viruși periculoși sau despre ce aplicații pot epuiza hard-ul sau despre cum oscilațiile de tensiune pot arde diverse componente esențiale. Însă nimic, absolut nimic despre cea mai frecventă cauză pentru care nu-ți pornește calculatorul. Așa că reiau aici ce m-a sfătuit, aici, un reparator foarte priceput: înainte de orice, asigură-te că e băgat în priză. (M. M.)

 Nevoile animalelor de companie nu constituie un motiv bine întemeiat pentru a ieși din casă peste ora permisă, de aceea va trebui să le obișnuiți să își facă nevoile în intervalul orar legal”, a declarat Raed Arafat la Digi24. De acord cu el, însă doar dacă experimentează mai întîi pe propria lui piele: dacă îl apucă după ora opt seara, să se țină pînă dimineață. (A. P.)

 Într-o pagină de publicitate a ghidului TV distribuit împreună cu ziarul Libertatea de vineri, 9 aprilie 2021, un produs de teleshopping, „pisica interactiv“, prezentat astfel (cu frumoase dezacorduri în gen): „Pisica interactiv este format din pluș moale, se comportă ca o pisica adevărat!“. Și afli despre el (despre acest produs cu numele „pisica interactiv“) că are șase funcții: „cerșit – așezat – plimbare – înclinare – cosit – întindere“, dintre care cel puțin una, funcția a cincea („cosit“), ar putea naște semne de întrebare. (D. S.)

 Clubul de fotbal Waasland-Beveren, din Prima Ligă belgiană, a anunțat că a fost jefuit. „Hoţii au furat mai multe tablete, dar şi multe băuturi alcoolice, printre altele”, a scris clubul pe Facebook. „Au gustat şi supa de la cantină, despre care știm că e gustoasă”, au mai scris ei pe pagina oficială a echipei Waasland-Beveren. (A. M. S.)

 Un articol din Der Spiegel mi-a reconfirmat că a fi „victimă a modei” nu e un răsfăț conceptual, ci o realitate atroce. În Germania, în sud-estul landului Hessen, un bărbat a jefuit, cu lejeritate, o bancă, fără ca nimeni să-și dea seama ce se întîmplă, pentru că purta o cravată extrem de urîtă. „Toată lumea s-a concentrat pe cravata sa urîtă și n-a acordat nici o atenție feței” – a declarat unul dintre polițiștii care investighează cazul. În articol se dau, de altfel, și cîteva semnalmente ale cumplitei cravate: nu doar că era stridentă, dar avea și stilul anilor ʼ80. (S. G.)

 Dacă vreți să faceți o investiție cu bani puțini, dar care să vă îmbogățească ulterior, uitați de bitcoin și de alte monede virtuale. Cumpărați o carte, de preferință una magică. O ediție de colecție din Harry Potter și piatra filosofală, de J.K. Rowling, tipărită în 1997 și achiziționată atunci contra unei lire, valorează acum 30.000 de lire. Apărută în doar 500 de exemplare, cartea le-a făcut o surpriză celor patru fiice ale unei profesoare care o cumpărase cu aproape douăzeci de ani în urmă și le-o lăsase moștenire. Trăind într-o casă plină de cărți și cu o mamă care le-a încurajat mereu să citească, moștenitoarele nici nu bănuiau ce avere adună praf pe un raft, pînă nu s-au adresat unei case de licitații. Cărțile conțin uneori comori și la propriu, nu doar la figurat. (A. A. D.)

 Călătorind în Senegal în anul 1455, Alvise Ca’ da Mosto nota în jurnalul său: „Negrii, bărbaţi şi femei, veneau în goană să se uite la mine, ca şi cum aş fi fost o minune. Li se părea foarte neobişnuit să vadă un creştin într-un astfel de loc, căci nu văzuseră nici unul vreodată şi se mirau de albeaţa mea nu mai puţin decît de veşmintele mele, căci nu mai văzuseră lînă. Unii îmi atingeau mîinile şi braţele, scuipau şi-mi frecau pielea cu salivă ca să vadă dacă albeaţa ei era adevărată sau falsă; cînd au înţeles că am pielea albă, au fost stupefiaţi”. (M. C.)

ÎNSEAMNĂ CĂ, ALTFEL, ORICE CARNE SIMBOLICĂ ESTE DE NEOPRIT?

 Zilele astea, în București, nu e voie să mai circuli după ora 22 în timpul săptămînii și după ora 20 în zilele de vineri, sîmbătă și duminică, nu-i așa? Înseamnă că pe străzi sînt, teoretic, foarte puține mașini, nu-i așa? Sînt doar cazurile excepționale, cei care au servicii de noapte, mașinile de poliție, pompierii și Salvările. Ei bine, tocmai la Salvări voiam să ajung. Sirenele lor sînt concepute să facă auzite aceste vehicule în trafic, astfel încît mașinile celelalte și pietonii să știe să le facă loc, să le dea prioritate, nu-i așa? Înseamnă că dacă nu e circulație, dacă străzile sînt aproape pustii, ca în aceste nopți de pandemie, sirenele nu-și mai au rostul, nu-i așa? În aceste condiții, întrebarea e: de ce se aud prin București sirene de Salvări toată noaptea? (A. M.)

 Declarația unui protestatar antirestricții și „antipandemie” de la Drobeta-Turnu Severin: „Nu mai pot să fur, nu mai pot să fac o șmecherie... nevastă-mea nu mai iese la treabă!”. Vă rog, dragi guvernanți, ridicați restricțiile și lăsați-i să ne fure în liniște, altfel devin oameni cinstiți și se duc naibii țara asta, rîul, ramul! (A. P.)

 „Băi, ticălos trist! Pînă și căcatul meu e mai valoros decît orice ai putea tu gîndi vreodată” –Beethoven către un critic muzical, în anul 1814. (M. C.)

 În plin post al Paștelui, Internetul colcăie de carne, de lighioane și de alte nefăcute: Ștefan Știucă impresionează din nou juriul de la Vocea României, Betty Salam lansează, alături de tatăl ei, Florin Salam, o nouă piesă, iar Brigitte Pastramă, care deține, împreună cu soțul ei Florin Pastramă (vărul lui Tudor Cioară), un chioșc cu pleșcavița și șaorma în Fundeni, face scene de gelozie din cauza Alinei – nurlia servitoare a familiei. (M. P.)

 Prostituatele din Belo Horizonte, oraş din sud-estul Braziliei, au început o grevă simbolică, organizînd manifestaţii pentru a cere să fie incluse în grupurile de populaţie care trebuie vaccinate cu prioritate împotriva COVID-19. „Sîntem în prima linie, ţinem economia şi ne asumăm riscuri. Trebuie să fim vaccinate”, a declarat, la începutul săptămînii, Cida Vieira, preşedinta Asociaţiei Prostituatelor din Minas Gerais. Și au dreptate. (A. M. S.)

 Spectacolul creierelor arse de ideologie care se manifestă liber spre edificarea „lumii noi” este de neoprit. Impresionată de procesul uciderii lui George Floyd, care are loc în aceste zile în Statele Unite, cîntăreața Cher a scris pe Twitter că nu-și poate reprima gîndul că, dacă ar fi fost acolo, ar fi putut opri crima. Frumos, nu-i așa? Ei bine, nu! Un val de indignare i-a cuprins pe mulți dintre fanii ei. Aceștia i-au reproșat că promovează figura „albului salvator”, ceea ce e îngrozitor de rasist. Sigur, e și comic, pentru că Cher este de decenii o activistă înfocată a stîngii progresiste americane și tocmai această stîngă, în versiunea BLM, o judecă acum. Însă, dincolo de neplăcerile cîntăreței cu propriul ei trib ideologic, rămînem cu tulburătoarea concluzie, poate condamnabilă moral, dar perfect corectă politic: există oameni, dintre cei „noi”, care cred că un negru aflat în pericol de moarte poate fi salvat doar de un alt negru; dacă-l salvează un alb, e rasism. (S. V.)

Foto: F. Oniga

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.