Zece lucruri interzise în lumea arabă

24 iulie 2013   Tema săptămînii

În majoritatea ţărilor din lumea arabă, orice este considerat a fi de influenţă occidentală este strict interzis prin lege. Astfel, autorităţile au impus coduri stricte de comportament „moral“, dar şi standarde de vestimentaţie pentru femei şi pentru bărbaţi.

De exemplu, este de neconceput ca femeile să poarte bluze decoltate sau să-şi prindă părul în coadă de cal, iar bărbaţii nu au voie să îşi lase părul lung.

Purtarea unui aparat dentar este strict interzisă în Iran, una dintre cele mai conservatoare ţări arabe.

Harry Potter poate face el multe, dar nu şi să intre pe sub pielea arabilor. Este interzisă orice difuzare sau promovare a vreunui material al micuţului vrăjitor.

George Michael sau Elton John sînt total interzişi. Motivul? Sînt homosexuali, iar homosexualitatea este, şi ea, interzisă. Blugii strîmţi (skinny jeans) sau blugii scurţi, pentru fete, sînt cu totul interzişi. Este de neconceput ca femeile să îşi etaleze pe stradă formele, în faţa bărbaţilor. Pedepsele pentru aşa ceva sînt foarte drastice, aşa că femeile şi-au luat cu totul gîndul de la astfel de piese vestimentare.

Gmail, Youtube sau Facebook sînt considerate unelte de propagandă occidentală şi, astfel, sînt interzise prin lege. Batman – un supererou neînfricat, care reuşeşte cam tot ce îşi propune, mai puţin să primească „viza“ pentru majoritatea ţărilor arabe.

Pisicile şi cîinii sînt interzise ca animale de companie. Concepţia arabilor despre animalele de companie este cu totul diferită faţă de a noastră, astfel că în casă n-o să doarmă niciodată un animal, oricît de drag le-ar fi el.

Hainele colorate strident sau păpuşile Barbie sînt şi ele interzise, pentru motivul că promovează valorile degradante ale Occidentului.

Studiul ştiinţelor politice este o noţiune abstractă pentru ţările arabe. Nu există nici o facultate unde ai putea învăţa aşa ceva şi nici studiul particular al acestora nu este tolerat. Carnea de porc şi alcoolul sînt două lucruri de care nici un musulman nu se va atinge vreodată. Sînt considerate de religie drept unele dintre cele mai mari păcate pe care un arab le-ar putea face. (Vlad IGNAT, adevarul.ro)

Foto: Lucian Muntean

Mai multe