Văzul şi auzul

1 aprilie 2015   Tema săptămînii

- argument -

La spitalul bucureştean „M.S. Curie“ s-a inaugurat, acum mai bine de un an, un cabinet de audiologie. La Biblioteca Naţională a României se desfăşoară de luni bune proiectul „DReam“ (Digital Resources – Easy to access and manage), un proiect prin care se asigură accesul la informaţie persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţă de vedere.

Exemple sînt multe – ele chiar continuă în Dosarul de faţă –, dar cît ştim de fapt despre aceste iniţiative? Despre aceste bule de oxigen?

De ani buni, marile companii din România derulează campanii de CSR – termen care desemnează implicarea lor reală în problemele cetăţii. Multe dintre aceste companii şi-au format fundaţii axate în special atît pe identificarea acestor probleme, cît şi a actorilor de pe scena societăţii civile (ONG-uri), prin care ar putea acţiona, finanţînd proiecte de reabilitare sau de susţinere a grupurilor dezavantajate. 

Astfel, datorită lor, în România s-au rezolvat şi se rezolvă probleme stringente, lăsate capitole deschise din partea statului, din lipsă de bani. S-au renovat spitale, s-au îmbunătăţit condiţii de mediu, s-au schimbat mentalităţi prin îmbunătăţirea accesului la educaţie şi sănătate. 

Dosarul de faţă aduce în prim-plan Fundaţia Orange, o fundaţie care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea proiectelor de filantropie menite să schimbe în bine destinul comunităţii şi viaţa persoanelor dezavantajate.

Proiectele Fundaţiei sînt destinate în special persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere. Alături de instituţii şi organizaţii nonguvernamentale specializate, descriem implicarea Fundaţiei în dezvoltarea proiectelor în domeniul educaţiei, al culturii, sănătăţii, toate vizînd facilitarea integrării sociale a acestor persoane.

Dosarul cuprinde, astfel, pe lîngă explicarea terminologiei şi a conceptului de CSR, atît în România, cît şi în lume, descrierea în amănunt a proiectelor, a organizaţiilor şi a instituţiilor participante la programele Fundaţiei, reportaje şi interviuri cu oameni direct implicaţi în aceste proiecte: manageri de proiect şi beneficiari. 

Ilustratie realizată de Ion BARBU

Mai multe