Un buletin de știri

6 ianuarie 2011   Tema săptămînii

După încheierea celui de-al Treilea Război European, România, Bulgaria şi Muntenegru obţin despăgubiri din partea beligeranţilor învinşi. Surse diplomatice afirmă pe Facebook că la negocieri au fost refuzate despăgubirile în valută – România preferă bărcile germane din lemn de fag produse de firma Daimler-Benz. Bulgaria a ales brînzeturile franţuzeşti din lapte de nutrie, iar Muntenegru acceptă tweed impermeabil din păr de şoarece britanic de apă.  

Discuţiile au avut loc în Capitala României, pe Vîrful Omu. Cu prilejul negocierilor, preşedintele român Băsescu-Wang i-a primit în prima zi pe omologul său german Schroder Paşa, pe regele Pirineilor Alfons-Popescu şi pe premierul Londrei Tony-ben Musharaff. Se pare că din cauza unor vechi dispute ale casei prezidenţiale române cu un preşedinte francez din anul 2010, N. Sarkozy, Băsescu-Wang l-a pus pe lista de aşteptare pe preşedintele Alpilor francezi, De Gaulle-Anelka-Minune jr. şi, dintr-un motiv asemănător, l-a primit pe un ponton pe premierul Alpilor italieni, Pius-Argint III.  

La întîlnirea cu Schroder Paşa, preşedintele de pe Vîrful Omu a reiterat intenţia României de a furniza know-how ţărilor învinse, constînd în minimalism organizatoric şi administrativ şi în filozofia prediluviană: „Ce e val ca valul trece“, inclusiv a celor două teze fondatoare: „Avem nevoie de tinichigii“, „Şi de ospătari“. Cu acest prilej, liderul român a reiterat disponibilitatea culturii române de a promova pe tweeter produsele ţărilor învinse într-o limbă română accesibilă pe piaţa internaţională – cea cu 3000 de ideograme şi cu â din a, singura literă păstrată de Academia Română, din alfabetul latin, după Marea Reformă.  Oaspeţii prezenţi au depus coroane de nuferi la monumentul eroilor tinichigii, cei care i-au salvat pe români la Diluviu, confecţionînd de urgenţă bărci din tabla acoperişurilor caselor pe cale de a fi înghiţite de ape. Manifestările au fost tulburate de protestele unui grup de scafandri ecologişti care s-au legat cu lanţuri de pontonul pe care îşi desfăşoară activitatea Guvernul, Parlamentul, sindicatele şi societatea civilă. 

Sub lozinca „O barcă civilizată pentru fiecare familie“, socialiştii români au depus o moţiune de cenzură în Parlament. Moţiunea ar putea fi susţinută şi de unii membri ai Partidului Casei Prezidenţiale, nemulţumiţi de condiţiile vieţii la comun, pe pontoanele dormitor, vechi de peste 20 de ani. Nostalgicii din Partidul Uscatului au organizat un simpozion intitulat „Era mai bine înainte de Diluviu“, ca o replică la Programul coaliţiei aflate la putere: „Capitalismul real: pescuitul de la prima la ultima ideogramă“, la care au conferenţiat doi dintre urmaşii pescarilor din Delta Dunării, Grigori Patzaichin şi Paşca Jr. II.  În aplauzele celor de faţă, Paşca Jr. II a spus că o mare afacere în pescuit poate începe de la o pereche de ciorapi de damă de tip plasă, cu  împletitură monofilament. La ieşire, cei doi vorbitori au fost aşteptaţi de membrii Asociaţiei pescarilor revoluţionari. Aceştia i-au acuzat că sprijină interesele mogulilor care au făcut avere cumpărînd la preţuri de nimic ultimele năvoade şi prostovoale ale statului, pentru a le revinde apoi ruşilor, la preţul pieţei. Uniunea Scriitorilor l-a premiat pe scriitorul român de origine chineză Ion Li pentru comprimarea în 1000 de ideograme pe tweeter a romanului Orbitor, apărut în urmă cu mai bine de jumătate de secol, pe hîrtie –  material de provenienţă vegetală dispărut după Diluviu. Cu acelaşi prilej, Academia i-a comemorat pe poeţii anticipatori M. Eminescu şi G. Bacovia, ale căror poezii geniale –  „Lacul“ şi, respectiv, „Lacustră“ – au însoţit poporul român de la Marea Revărsare încoace. 

Cristian Teodorescu este scriitor. Cel mai recent volum publicat: Medgidia, oraşul de apoi, Editura Cartea Românească, 2009.

Mai multe