Trei seri cu filme româneşti şi străine

7 august 2013   Tema săptămînii

La Festivalul Dilema veche v-am pregătit trei seri speciale cu proiecţii de filme româneşti şi străine. Pentru a vă face curioşi, vă prezentăm şi celelalte titluri alese.

Filmul Searching for Sugar Man (2012), semnat de suedezul Malik Bendjelloul, a primit anul acesta un Oscar pentru cel mai bun documentar. S-a vorbit mult despre el şi are milioane de fani în toată lumea. Aveţi ocazia să-l descoperiţi pe Rodriguez şi povestea lui senzaţională. Un cîntăreţ despre care nu se mai ştia nimic după debutul său, de la sfîrşitul anilor ’60. Nu se putea spune nici dacă mai trăieşte sau nu. Uitat în America, Rodriguez a devenit foarte cunoscut în Africa de Sud, unde albumul său a ajuns, la un moment dat. Cîntăreţul fără noroc, care părea definitiv pierdut, s-a transformat într-un idol. O poveste extrem de bine dozată, cu tensiune de roman poliţist şi multă muzică, de care cu siguranţă o să vă îndrăgostiţi.



Love Building (2013) în regia Iuliei Rugină este lungmetrajul românesc pe care vi-l propunem. O poveste actuală şi amuzantă, în care 14 cupluri încearcă să-şi repare poveştile de dragoste. Cei trei „specialişti“ care îi asistă au şi ei propriile încurcături amoroase. Poţi să repari dragostea în şapte zile? Aceasta este întrebarea la care caută un răspuns toate personajele de aici. Pe lîngă mulţi actori neprofesionişti, din distribuţie fac parte Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol.

Pentru proiecţia de închidere, am selecţionat cinci dintre cele mai interesante scurtmetraje recente semnate de regizori români.

O umbră de nor, regia Radu Jude (2013). Filmul a fost selecţionat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes, în secţiunea „Quinzaine des Réalisateurs“ şi a obţinut Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru categoria Scurtmetraj, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. O poveste tragic-comică despre un popă de oraş care e prins într-un scandal, la căpătîiul unei muribunde. În rolul principal o să-l vedeţi pe regizorul Alexandru Dabija.

În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (2013). Filmul a fost prezent la Cannes, în selecţia Cinéfondation, dedicată studenţilor care termină studiile de cinema, şi a obţinut Premiul III. Cele 21 de minute ale filmului vorbesc despre încercările unui cuplu de tineri de a se despărţi.



 

Claudiu şi crapii, regia Andrei Tănase (2013). Claudiu lucrează la raionul de peşte proaspăt al unui hypermarket de la marginea oraşului, Toate bune şi frumoase, doar că descoperă într-o zi că unul dintre crapii din acvariu tuşeşte şi horcăie ca un om. Vînzătorul se hotărăşte să ia măsuri.

Betoniera, regia Liviu Săndulescu (2012). Locatarii unei străzi din centrul Bucureştiului îşi pierd liniştea în momentul în care în apropiere se deschide un şantier. Un bărbat îşi pierde cumpătul după ce încearcă să rezolve situaţia sunînd de mai multe ori la poliţie.

Pastila fericirii, regia Cecilia Felméri (2012). Situaţiile din film sînt de-o familiaritate frisonantă. Sigur v-aţi gîndit să ripostaţi cînd un funcţionar de la un ghişeu v-a vorbit sau s-a purtat urît. Răzbunarea te poate unge pe suflet, dar, ca toate lucrurile de pe lumea asta, are un preţ.

Mai multe