Trei întrebări pentru violonistul Ştefan TARARA

19 octombrie 2016   Tema săptămînii

Cînd aţi descoperit-o şi cînd v-aţi îndrăgostit de muzica lui Enescu?

Pot spune că muzica lui Enescu a existat dintotdeauna în mine. M-am născut într-o familie de muzicieni români, deci nu aveam cum să nu fiu îndrăgostit de muzica lui! Am cîntat „Impressions d’enfance“ de mic, învăţînd mereu şi dezvoltîndu-mi abilităţile artistice prin muzica maestrului Enescu. Prin muzica lui am învăţat cum să exprim, cum să trăiesc şi cum să simt muzica. Nici un alt compozitor nu mă emoţionează atît de mult şi nu mă „disciplinează“ în felul cum o face el. Savurez fiecare clipă în care îi cînt muzica pe care încerc, de altfel, s-o inserez cît mai mult în programele concertelor pe care le susţin, în toată lumea. Şi mă bucură să constat că din ce în ce mai mulţi oameni încep să descopere şi să iubească muzica lui Enescu şi să fie interesaţi de opera sa. Iar asta cred că este misiunea mea.

Aţi lansat primul CD la un an după ce aţi cîştigat Concursul „George Enescu“. Vorbiţi-ne puţin despre acest CD.

Visul meu, de multă vreme, a fost să înregistrez muzica lui George Enescu. După ce am cîştigat concursul m-am simţi destul de încrezător ca să înregistrez „Sonata nr. 3“, o sonată pe care îmi place s-o numesc „O simfonie sub forma unei sonate“, datorită complexităţii sale sonore şi densităţii coloristice a sunetelor. Mai mult, cred că noi, cei care am cîştigat concursul, avem responsabilitatea de a fi ambasadori ai muzicii sale în lume. De aceea, pentru mine, a fost o urmare firească să înregistrez lucrările lui Enescu pentru vioară şi pian. În urmă cu cîteva luni am lansat şi al doilea CD, Childhood Impressions. Pentru a completa cercul celor trei sonate pentru vioară publicate, am înregistrat, pe lîngă Sonatele nr. 2 şi 3, suita „Impressions d’enfance“. Un vis devenit realitate.

Cît a contat în cariera dvs. acest premiu?

Faptul că am cîştigat Concursul „George Enescu“ este pînă acum cea mai mare reuşită. Pe lîngă această onoare enormă, mi-a consolidat cariera, mi a adus recunoaştere şi multe concerte. Concursul mi-a schimbat viaţa şi n-aş putea niciodată să exprim îndeajuns de mult ce a însemnat acest premiu pentru mine.

a consemnat Stela GIURGEANU

Mai multe