Timeline

29 octombrie 2014   Tema săptămînii

● 1500 – Marinarii genovezi obişnuiau să poarte pantaloni confecţionaţi din denim, un material ce provenea din oraşul francez Nimes. Cuvîntul „jeans“ s-a format din expresia franţuzească „bleu de Genes“, însemnînd „albastru de Genoa“.

● 1847 – Adolescentul bavarez Levi Strauss ajunge la New York împreună cu mama sa şi cu cele două surori. După ce o vreme lucrează cu fratele său vitreg, se mută în San Francisco pentru a specula Febra Aurului, ca furnizor de textile şi haine. Micile magazine destinate muncitorilor cresc cererea de pantaloni.

● 1872 – Croitorul Jacob Davis, originar din Nevada, are ideea de a îmbunătăţi durabilitatea pantalonilor purtaţi de muncitori, cărora le prinde întăriturile cu nituri de metal. Se asociază cu Levi Strauss.  

● 1873 – În ziua de 20 mai, cei doi primesc certificatul US Patent No. 139.121, considerat actul de naştere al blugilor. Levi Strauss vinde pantalonii prospectorilor californieni, iar blugii devin uniforma de muncă a minerilor.

● 1879 – Cea mai veche pereche de blugi care s-a păstrat datează din acest an.

● 1908 – Expiră patentul deţinut de Levi Strauss. Blugii încep să fie confecţionaţi şi de alte fabrici.

● Anii ’40 – Soldaţii americani, proveniţi din clasa muncitoare, duc blugii în Europa şi în Japonia, purtîndu-i în permisie ca simbol al dorului de casă. Blugii sînt asociaţi stilului de viaţă american lipsit de griji la care visează europenii.

● 1953 – Marlon Brando poartă blugi în filmul The Wild One.  

● 1955 – James Dean poartă blugi în filmul Rebel Without a Cause.

● Anii ’50 – Producătorii de la Hollywood îi îmbracă în blugi pe toţi băieţii răi. Adolescenţii încep să poarte blugi în semn de nonconformism. Li se interzice accesul în cinematografe, restaurante, magazine şi şcoli. Levi’s Jeans, deveniţi între timp un brand naţional american, sînt concuraţi de alte mărci, precum Lee Coopers şi Wranglers.  

● Anii ’60 – Studenţii protestatari se îmbracă în blugi în semn de solidaritate cu clasa muncitoare. Contraculturile tinere îşi pun fiecare amprenta pe blugi: rockabilii poartă salopete; hipioţii poartă blugi cu talie joasă, evazaţi, şi curele cu centuri metalice mari; punkiştii poartă blugii rupţi. Clasa de mijloc americană începe să poarte blugi.

● Anii ’70 – Blugii sînt deja un trend vestimentar. În Europa de dincolo de Cortina de Fier, blugii devin un simbol al „decadenţei occidentale“. Apar blugii prespălaţi.

● Anii ’80 – Blugii intră în prezentările de modă. Apare noţiunea de „designer de jeanşi“. Sergio Valente, Jordache şi Calvin Klein creează blugii cu talie joasă. Rockerii poartă blugi mulaţi, raperii poartă blugi largi.

● Anii ’90 – Blugii ies din fashion şi sînt înlocuiţi de alte tipuri de pantaloni din alte materiale. Rockerii grunge poartă blugi rupţi.

● Anii 2000 – Denimul revine la modă, apar noi mărci de blugi şi alte forme de prelucrare a materialului pe care sînt prinse tot felul de accesorii.

● 2013 – Studentul microbiologist Josh Le, de la Universitatea din Alberta, a purtat zilnic aceeaşi pereche de blugi timp de 15 luni şi le-a testat prezenţa bacterială înainte şi după spălare. „Chiar dacă nu sînt spălaţi în mod regulat, numărul bacteriilor din denim nu creşte“, a declarat Rachel McQueen, profesorul de ştiinţă a textilelor care a supravegheat experimentul. (M. C.)

Foto: Vlad Eftenie

Mai multe