Teorii terorizante

8 aprilie 2010   Tema săptămînii

Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au devenit ele însele o adevărată ţintă a făuritorilor şi iubitorilor de teorii conspiraţioniste. Una din primele asemenea grozăvii auzite, a fost aceea că toţi evreii care lucrau în turnurile gemene ar fi fost înştiinţaţi dinainte despre ce avea să se întîmple, şi drept urmare nici unul n-ar fi mers la serviciu în acea zi. Rapoartele oficiale au demonstrat însă că peste 10% dintre victime au fost evrei.

Alte teorii susţin că avioanele folosite în atacuri (chiar şi cele care au lovit turnurile gemene) n-ar fi fost de fapt avioane civile, ci aparate telecomandate sau chiar rachete. Există şi o variantă care contestă doar informaţia că avionul care a lovit Pentagonul ar fi fost un Boeing 747. Teoria se bazează pe „constatarea“ unor pagube prea mici provocate clădirii, a lipsei resturilor unui avion de mărimea unui Boeing 747 şi a faptului că latura lovită a Pentagonului se afla tocmai atunci în renovare. Pentru adepţii teoriei, nu mai contează nici unde s-ar fi putut evapora în aceste condiţii adevăratul Boeing care efectua zborul 77, nici dovezile aduse de raportul oficial şi de alte instituţii independente.

Şi despre cursa 93, avionul care s-a prăbuşit în Pennsylvania, s-a emis presupunerea că n-ar fi căzut aşa cum spune teoria oficială, ca urmare a luptei iscate în interior între pasageri şi terorişti, ci că ar fi fost doborîtă de armată. Asta în ciuda înregistrărilor din cutia neagră care demonstrează varianta oficială şi a dovezilor aduse de convorbirile telefonice ale mai multor pasageri.

Un alt mit pus în circulaţie spune că de fapt cele două turnuri gemene ar fi fost supuse unui soi de demolare controlată, şi că impactul celor două avioane n-ar fi fost suficient pentru a le face să se prăbuşească. Şi în acest caz, argumentele şi demonstraţiile specialiştilor de la Institutul Naţional pentru Calitate şi Tehnologie, potrivit cărora incendiul a dus la topirea structurii de oţel, sînt puse pe seama încercărilor de manipulare din partea guvernului american. Unii susţin că dărîmarea turnurilor gemene ar fi fost premeditată, în scopul încasării asigurării de către proprietarul lor, Larry Silverstein.


În fine, într-o carte semnată de Laura Knight-Jadczyk se „demonstrează“ că, din data de 11 septembrie 2001, lumea ar fi intrat în faza finală a unei conspiraţii puse la cale de mai multe generaţii de indivizi prin care se încearcă ţinerea omenirii în tensiune şi războaie aşa încît să nu descopere adevăratul grup ocult care conduce planeta.

Ironia sorţii face ca printre cei mai vajnici opozanţi ai teoriilor care susţin că atentatele de la 11 septembrie ar fi fost puse la cale de serviciile secrete americane sau de Mossad, să se numere chiar conspiratorii, adică membrii Al Qaeda. Ei sînt singurii care nu pun la îndoială paternitatea atacurilor pe care şi-o asumă.

Mai multe