„Televiziunea Patriarhiei Române nu este doar un post religios“ – interviu cu Ciprian OLINICI, director general Trinitas TV

10 septembrie 2019   Tema săptămînii

Transmisiile și înregistrările TV ale concertelor din cadrul ediției de anul acesta a Festivalului „George Enescu“ vor fi realizate de Trinitas TV. Pînă în acest an, postul public de televiziune realiza „acoperirea“ TV a festivalului. Cum de a ajuns tocmai postul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române să facă acest lucru? Dispuneți de tehnica și de experiența profesională necesare unor asemenea transmisii și înregistrări?

Trinitas TV are această oportunitate, așa cum ați spus, de a transmite a XXIV a ediție a Festivalului „George Enescu“, ca broadcaster oficial. Aș dori să clarificăm și faptul că postul public de televiziune, TVR, deși nu mai este co-producător, a rămas partener media al manifestării, poziție reglementată printr-un protocol încheiat între cele trei părți implicate: Artexim – organizator al festivalului, Trinitas TV și TVR. Faptul că Trinitas TV transmite ediția din acest an a festivalului cred că este urmarea firească a susținerii constante de care s-au bucurat producțiile culturale, mai ales cele muzicale, la postul de televiziune al Patriarhiei Române. Cît privește dotarea tehnică necesară și experiența profesională, cred că acestea au fost deja deplin verificate în cadrul transmisiilor pe care le-am realizat în ultimii ani. Pentru a da doar exemplele cele mai recente, vorbim de spectacole de mare anvergură precum cele de la Sala Palatului din Anul Centenar, dar și de reflectarea unor evenimente de larg interes. 

De ce ar fi un post de televiziune religios potrivit pentru a transmite un asemenea maraton de muzică clasică?

Televiziunea Patriarhiei Române nu este doar un post religios. Ea este o televiziune non-comercială, ale cărei principale scopuri sînt reflectarea mediatică a vieții spirituale, susținerea și promovarea tezaurului cultural, atît în țară, cît și în comunitățile românești de peste hotare. În prezent, mai mult de jumătate din programele difuzate la Trinitas TV au tematică socio-culturală și se adresează unui public variat. Este vorba despre documentare, dezbateri, emisiuni de muzică, literatură, istorie, sănătate, cultură civică și pentru copii. Multe dintre aceste programe sînt realizate în baza unor colaborări și parteneriate importante cu instituții de prestigiu precum Academia Română, Institutul Cultural Român, Muzeul Național al Satului, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, ș.a. De asemenea, festivalurile de muzică clasică, concertele unor filarmonici importante, dar și instrumentiștii consacrați sau aflați în plină afirmare au găsit un partener de încredere în Trinitas TV. Numai în ultimii ani s-au înregistrat și difuzat peste 100 de concerte, printre colaboratori numărîndu-se Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu“, Orchestra Română de Tineret, Orchestra Națională Simfonică a României, Camerata Regală, Orchestra Metropolitană București, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin“, Corul de Cameră „Preludiu“ al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“, Corul Academic Radio, Grupul Psaltic „Tronos“, Corul „Symbol“ etc. Nu este, așadar, o noutate pentru noi abordarea acestui important segment cultural, iar anvergura evenimentului dă tocmai măsura deschiderii noastre în fața unui festival așteptat de toți iubitorii de muzică și pe care sîntem onorați să îl transmitem.

Există în programul Festivalului „George Enescu“ lucrări al căror mesaj nu e chiar creștin-ortodox, cum ar fi lucrări care se referă la fondul păgîn al civilizației noastre, dar și compozitori care caută adevărul în alte direcții decît cea creștin-ortodoxă. Nu vă e teamă că veți contraria o parte a publicului obișnuit al postului dumneavoastră dacă transmiteți asemenea muzică?

Limbajul muzicii, mai ales al celei clasice, este unul universal. Lucrările muzicale fac adesea trimitere la Antichitate sau la fondul precreștin al civilizației, dar eu aș spune că dincolo de această firească realitate, temele majore ale muzicii clasice surprind problemele cele mai adînci ale vieții omului din toate timpurile: binele, răul, dragostea, prietenia, suferința, moartea. Credința, confesiunea fiecăruia dintre noi, nu ar trebui să stingherească cu nimic accesul la bucuria oferită de cea mai accesibilă formă de exprimare artistică, așa cum este muzica și muzica clasică în special. Desigur, au existat, există și în prezent compozitori care nu își exprimă sentimentul religios în creațiile lor, dar istoria muzicii universale ne dezvăluie o pleiadă remarcabilă de compozitori și de muzicieni profund ancorați în spiritualitate, mai ales în cea creștină. Așadar, criteriul în funcție de care e receptată și apreciată o lucrare muzicală este calitatea sa intrinsecă, la care se adaugă într-o măsură variabilă interpretarea ei vocală și instrumentală. Aceste lucruri sînt bine cunoscute publicului postului nostru, care, vă asigur, este unul iubitor de muzică. Reflectînd într-un unghi subiectiv, aș adăuga că muzica este mai mult un fertil teren al căutării, nu doar o destinație autosuficientă.

Transmiteți concertele festivalului în fiecare seară?

Da, concertele vor fi transmise în fiecare seară de festival, în mediul online. Vorbim de 56 de concerte care au loc la Ateneul Român și Sala Mare a Palatului. În emisia postului sînt incluse un număr mai mic de concerte live, dar în fiecare zi a festivalului vom difuza fragmente semnificative din concerte. Pe de altă parte, la dorința organizatorului, dorim să extindem mediatic festivalul, oferind, timp de doi ani, pînă la următoarea ediție, în fiecare săptămînă, cîte un concert înregistrat. De asemenea, vom înregistra și evenimentele colaterale, pe care le vom transmite în cadrul unor programe speciale. Este vorba în mare despre o agendă a festivalului, care cuprinde știri, scurte reportaje despre artiști și diversele participări ale unor orchestre importante, dar și alte surprize. Am creat și un site dedicat evenimentului, enescu.trinitas.tv.

Ați vrea să continuați să fiți broadcaster-ul festivalului și în edițiile care vor veni?

Trinitas TV abordează de fiecare dată cu responsabilitate orice eveniment pe care se angajează să îl transmită în cadrul programelor sale. Pentru noi este o onoare să putem fi broadcaster al Festivalului Internațional „George Enescu“. Principalul argument pentru această implicare majoră nu a fost și nu este cel de ordin financiar – ci, așa cum am arătat, promovarea culturii și a spiritualității. Orice decizie în acest sens va ține cont, firește, de dorința părților implicate în organizare, noi asumîndu-ne disponibilitatea de a promova și în viitor festivalul, la un standard pe care sîntem încredințați că îl putem atinge, oferind publicului iubitor de muzică bucuria pe care acesta o merită din plin.

a consemnat Sever VOINESCU

Foto: A. Pavel

Mai multe