Studiu, experiment, dedicație - interviu cu Justinian SCĂRLĂTESCU, artist vizual

20 noiembrie 2019   Tema săptămînii

Există o relație între artă și vin?

Vinul și arta sînt în foarte strînsă relație, amîndouă conțin și revelează adevărul. Adevărul interior al celui care practică arta și se descoperă pe sine, în același timp și adevărul exterior, arta fiind o oglindă a vieții noastre cotidiene și a societății în care trăim. Din partea vinului, este capacitatea de a scoate adevărul la suprafață, așa cum spune și proverbul latin „In vino veritas“, iar acesta vine la pachet cu bucuria de a trăi, dragostea de viață și om. Amîndouă deschid sufletul și conțin suflet. Conțin energia sufletească a celor care le-au creat, un lucru care le înnobilează și le dă unicitate. Amîndouă sînt vii și cresc în valoare odată cu trecerea timpului. Amîndouă implică creație și necesită timp, studiu, experiment, dedicație și, nu în cele din urmă, dragoste. 

Ce v-a atras să colaborați, ca artist, la o colecție de vinuri?

Ce m-a atras în acest proiect este greu de spus. Mai degrabă a fost un proces de creație care a început în momentul cînd l-am cunoscut pe George Chendi la una dintre edițiile Art Safari. De atunci, în-tîmplările au condus către acest proiect și către momentul cînd în echipă a intrat minunatul artist, grafician Tudor Banuș, cel care a realizat desenul etichetelor. Ideea acestui proiect a venit după ce George Chendi a participat la vernisajul expoziției personale a lui Tudor Banuș din cadrul MNAR București.

Bineînțeles că degustările de vin nu au lipsit din acest creuzet.

În ce măsură credeți că „Doamnele“ este mai mult decît o colecție de vinuri, este un proiect cultural?

Așa cum spuneam mai sus, vinul, asemenea artei, conține suflet și implică creație, iar „Doamnele“ nu duc lipsă de așa ceva. Căutarea vinului, alegerea lui, prezentarea vizuală care conține și lucrări de artă, faptul că este o revelare a adevărului interior și exterior ale lui George Chendi face ca proiectul „Doamnele“ să fie un proiect cultural.

Puteți să povestiți o scurtă experiență inedită legată de vin?

O experiență inedită legată de vin/vinuri a fost o excursie pe tema vinului făcută în mai multe regiuni viticole, începînd din Moldova și pînă în Republica Moldova, la Milești. Inedită prin prisma locurilor și a degustărilor de vin.

Momente speciale, însoțite de un vin bun... sînt multe, mai ales în lumea artei..., dar unul de care îmi aduc aminte cu drag este o seară cînd am fost să duc o invitație profesorului și mentorului meu în ale artei, pictorul Teodor Moraru, bineînțeles acompaniat de o sticlă de vin. Seara a devenit noapte, iar noaptea a devenit zi și vinul nu se mai termina, asemenea minunii din Cana Galileii. Presărată cu povestiri, amintiri și îndrumări, întîlnirea a fost suficient de consistentă pentru a ne-o reaminti cu drag ori de cîte ori avem ocazia.

Mai multe