Ştiri de la referendum

1 august 2012   Tema săptămînii

● Timişorenii au fost invitaţi la ştrandurile „No Name“ şi „Heaven“ în contul cărţii de identitate cu autocolantul de la votare. Poliţia s-a autosesizat şi a început o anchetă. De altfel, reprezentanţii ştrandului „No Name“ au făcut reclamă toată săptămîna la faptul că timişorenii pot intra gratuit la baie, dacă prezintă cartea de identitate prin care demonstrează că au participat la referendum.

● Doi preşedinţi de secţii de votare au fost înlocuiţi sîmbătă şi duminică după ce au postat mesaje interpretabile pe Facebook. Biroul Electoral Judeţean Iaşi a decis înlocuirea Cristinei Irimia, preşedinta unei secţii de vot din Iaşi, după ce a îndemnat pe pagina personală din reţeaua de socializare la neparticipare la vot. Totodată, ieri, Alina Ursuf, preşedinta secţiei de votare din comuna Popricani, a fost înlocuită după ce pe pagina ei din reţeaua de socializare a apărut mesajul: „Ieşi din turmă! Mergi la referendum. Votează DA ca să-l dăm afară de la Cotroceni“.

● Primarul din Sînpaul, judeţul Cluj, s-a ales cu plîngere penală pentru dare de mită. Ovidiu Colceriu este acuzat că ar fi distribuit mai multe afişe prin care promitea ajutor cu prioritate cetăţenilor care se vor prezenta la vot. „Dragi concetăţeni, primarul comunei Sînpaul vă roagă să participaţi la referendumul din 29 iulie 2012. Şi eu şi comuna Sînpaul, dar şi România au nevoie de prezenţa dumneavoastră la vot, atît cei cu buletin de Sînpaul, cît şi cei cu alt domiciliu. Vă asigur pe cei care veţi figura prezent pe listele electorale că veţi beneficia prioritar de ajutorul şi bunăvoinţa mea“, se arată în afişele prezentate de preşedintele PDL Cluj.

● Flavius Boncea, consilierul local din partea Uniunii pentru Timiş (PNŢCD – Forumul German), a mers la referendum, dar a votat pentru... monarhie constituţională. Flavius Boncea, un monarhist convins, care a dorit să îşi exercite dreptul de a participa la referendum, nu a făcut altceva decît să îşi anuleze votul. Fostul purtător de cuvînt al Primăriei Timişoara, care a intrat în Consiliul Local pe listele Uniunii pentru Timiş, a făcut o completare cu pixul în dreptul întrebării „Sînteţi de acord cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu?“. Boncea a adăugat „şi la revenirea la Monarhia Constituţională?“, iar apoi a pus ştampila pe „DA“. Întrebat de jurnalişti, după ce a ieşit din secţia de votare, care este motivul opţiunii sale, monarhistul a spus: „Am votat cum am simţit. Eu doresc revenirea la monarhia constituţională“, a declarat Flavius Boncea. Pentru a demonstra că nu a glumit, Flavius Boncea a făcut şi o poză cu telefonul mobil la buletinul de vot.

Mai multe