„Sîntem trădaţi zilnic de autorităţi”

5 octombrie 2016   Tema săptămînii

Ştiţi cumva în cîte ţări aţi călătorit?

Nu am numărat încă, dar mai mult ca sigur e vorba de peste 60 de ţări. Mă uit pe frigider – fac colecție de magneţi –, iar frigiderul meu este „sorcovă“. Am sute de magneţi din toată lumea. Din toate cele șapte continente.

Care ar fi cele mai îndepărtate locuri unde aţi ajuns şi cu ce scop?

Antarctica (am urcat muntele Vinson, cel mai înalt din continentul înghețat); Kamceatka (am urcat muntele Klucev, vulcan activ, cel mai înalt din Europa și din Asia – am fost de două ori, în 2002 și în 2012); Noua Zeelandă (am urcat muntele Cook, unul din cei mai periculoși munți pe care am fost); Papua Noua Guinee (am urcat muntele Carstenz Pyramid, unde am fost luat ostatic de triburile rebele; am negociat cu băștinașii tribului Dani trecerea prin teritoriul lor de la 10.000 dolari la 1600 dolari după patru zile în care m-au ținut dezbrăcat); Bolivia (am urcat muntele Ilimani, unde mi‑au tremurat picioarele de frică, l-am urcat singur).

Care este ţara care v-a impresionat cel mai mult?

Peru. Am fost de 12 ori și, probabil, vara viitoare o să mă întorc din nou acolo. Nu ai cum să nu iubești minunăția asta de țară! Mai ales oamenii, obiceiurile, cultura, mîncarea, munții, istoria. Despre Peru nu poți spune doar cîteva cuvinte!

Care este locul unde v-aţi întoarce oricînd?

Uganda, muntele Ruwenzori (Muntele Lunii), în ianuarie mă duc a opta oară; Grand Canyon (am fost în vara asta), cel mai impresionant monument natural pe care am avut șansa să-l văd în viața mea.

Cît de des călătoriţi în România?

În România îmi încarc bateriile. De peste 25 de ani nu am mai stat un week-end în București. Merg la munte în Piatra Craiului, Bucegi, Făgăraș, Retezat, iar mai nou în Delta Dunării. Este extraordinar de sălbatică, spectaculoasă ca oricare din munți. Delta Dunării este, poate, cea mai frumoasă din lume! Păcat însă că este distrusă vizibil de către incompetența autorităților.

Care este locul din România pe care consideraţi că românii ar trebui să-l cunoască mai bine?

Sînt multe. În primul rînd, munții! Bucegii (doar că trebuie să mergi cu cine trebuie pentru a ți-i arăta), Piatra Craiului, muntele cel mai frumos din lume, după părerea mea. Delta Dunării, poate locul cel mai sensibil pe care îl avem, dar cu o putere de regenerare fantastică. Sînt locuri în țara asta pe care trebuie să le lăsăm copiilor noștri curate și la fel de frumoase cum le-am cunoscut și noi.

Care credeţi că ar fi capitolul turistic în care excelează ţara noastră?

Totul este minunat. Încă! Și munții, pădurile, Delta, satele și, mai ales, mîncarea. Am condus acum cîțiva ani un grup de străini timp de două săptămîni prin munții României. La sfîrșit, acei oameni au recunoscut că, de fapt, sînt ghizi de la diferite agenții din Europa. Văzuseră toată lumea, conduseseră sute de turiști prin locuri din toată lumea, pe toate continentele. Dar ce au văzut și trăit în cele două săptămîni în România a fost unic. Am traversat Bucegii, am coborît în satele dinspre Țara Branului (am dormit prin sate direct în gospodăriile oamenilor), am urcat în Piatra Craiului și de acolo în Făgăraș (am dormit pe la stîne), iar de acolo am plecat cu ei în Maramureș și am traversat în Moldova la mănăstiri. Majoritatea turiștilor străini care vin acum în România sînt aduși de acei ghizi pe care i-am plimbat eu în cele două săptămîni.

Încă excelăm la aceste capitole, dar sîntem trădați zilnic de incompetența, incultura și dobitocenia autorităților! A­tîta timp cît sînt puși în posturi-cheie politruci și neica nimeni, unicitatea acestor locuri dispare încet, dar ireversibil. Eu mă simt trădat zilnic de autorități. Și, la fel ca mine, știu că și tu, și toți cei care iubesc țara asta.

a consemnat Marius CHIVU

Mai multe