„Şi programele de pe smartphone joacă la nivel înalt“ - interviu cu Mircea PÂRLIGRAS

18 mai 2016   Tema săptămînii

Mircea Pârligras e unul dintre șahiștii profesioniști din România. Nu l-am putut întîlni față în față pentru că era în cantonament la Snagov, pregătindu-se pentru campionatul european individual, care a început pe 11 mai în Kosovo. Dar pe e-mail tot i-am dat vreo două șahuri, de care însă s-a ferit cu eleganță.

Ați cîștigat titlul de campion național la șah în două rînduri: în 2001, pe cînd aveați 21 de ani, și din nou anul acesta. Ce s-a schimbat în șah în această perioadă de 15 ani? 

A fost o schimbare majoră în cei 15 ani, venită în mare parte datorită dezvoltării calculatoarelor și a Internetului. În 2001 aveam calculator acasă, dar nu aveam laptop pe care să-l pot lua la concurs. Primul laptop mi l-am luat la sfîrșitul lui 2003 și după aceea am putut să mă pregătesc mult mai bine la adversar. Bineînțeles, în ziua de azi și adversarii mei au laptop-uri și se uită pe cele mai recente partide ale mele și de aceea trebuie să schimb variantele sau să îmi întăresc propriile partide. Cea mai mare influență a avut-o totuși faptul că programele de șah au devenit foarte puternice. Acum, pînă și programele de șah de pe smartphone joacă la nivel înalt.

Considerați că, după 1989, România a mai avut șahiști de talia lui Florin Gheor­ghiu sau Mihai Șubă?

Este dificil să compari jucători din perioade diferite. Ca și în fotbal, e greu de spus dacă Messi este un jucător mai bun decît a fost Pelé. Șahul profesionist s-a schimbat mult în ultimii ani, odată cu apariția calculatorului și, prin intermediul acestuia, a accesului la informație. Înainte erau prea puține materiale de șah și jucătorii nu aveau ce să lucreze, acum, din contra, sînt atît de multe încît jucătorii întîmpină dificultăți în a alege și a-și eficientiza pregătirea. Cred că în ambele perioade România a avut jucători foarte buni și șahul românesc s-a dezvoltat.

Ordonați în ordine descrescătoare ca intensitate pentru dvs. următoarele satisfacții ca șahist: satisfacția profesională, satisfacția personală, satisfacția materială, satisfacția estetică, satisfacția sportivă, satisfacția intelectuală.

Este greu de stabilit o ordine. Probabil, satisfacția personală e pe primul loc, urmată de cea sportivă, profesională, materială. Un rezultat bun aduce toate aceste satisfacții enunțate mai sus, și este greu de delimitat care este mai intensă sau mai importantă.

a consemnat Ionuț IAMANDI

Mai multe