Scrisoare deschisă adresată premierului David Cameron

22 ianuarie 2014   Tema săptămînii

Cît de liberă e libera circulaţie în UE? Tot mai mulţi lideri europeni încep să pună la îndoială unul dintre principiile de bază ale Uniunii Europene. Această scrisoare deschisă publicată de euobserver.com i-a fost adresată lui David Cameron de două bulgăroaice rezidente în Belgia şi, respectiv, Marea Britanie.

Domnule prim-ministru,

În cîteva declaraţii publice de dată recentă, precum şi în articolul dumneavoastră din Financial Times, intitulat „Libera circulaţie în Europa ar trebui să fie mai puţin liberă“, îi avertizaţi pe bulgari şi pe români să se gîndească bine înainte să se mute în Regatul Unit.

E, într-adevăr, ceva comun printre politicienii populişti să vorbească despre imigranţi ca despre o problemă, mai ales în vremuri de restrişte pentru economie. Dar chiar şi aşa, retorica ni se pare îngrijorătoare, iar termenii folosiţi – „să-i găsim“ şi „să-i înlăturăm“ pe potenţialii imigranţi – ni se par de-a dreptul alarmanţi.

Cu oarecare timp în urmă aţi declarat: „comunităţile de imigranţi sînt o parte fundamentală a ceea ce sîntem“ şi că Marea Britanie „este cu mult mai bogată şi mai puternică datorită lor“. Cu toate acestea, susţineţi o campanie anti-imigraţie al cărei slogan este „Mergeţi acasă sau riscaţi arestarea“.

Pentru a rectifica cîteva neînţelegeri care par să vă submineze percepţia asupra acestui subiect, ţinem să vă amintim următoarele lucruri:

● Un raport din 2013 al OECD arată că imigranţii din Marea Britanie proveniţi din UE (inclusiv bulgarii şi românii) au avut o contribuţie netă de 1,02 din PIB, fiind de regulă mai tineri şi mai activi, din punct de vedere economic, decît populaţia generală. În acelaşi sens, un studiu al Comisiei Europene arată că emigranţii din ţările mai puţin înstărite ale Uniunii Europene „contribuie net la finanţele publice, avînd o rată de participare în cîmpul muncii mai mare şi folosindu-se mai puţin de beneficiile şi serviciile publice“ decît media din ţările-gazdă.

● După ridicarea restricţiilor impuse muncitorilor bulgari şi români, cei ce caută de lucru şi provin din aceste state ar putea umple nişte lacune pe piaţa muncii, care au fost recunoscute în Marea Britanie. După cum afirmă şi Centrul pentru Performanţă Economică, „există beneficii economice potenţiale asociate fenomenului imigraţiei, mai ales în ceea ce priveşte compensarea unor lacune de pe piaţa muncii din Marea Britanie, unde există o criză atît în ceea ce-i priveşte pe muncitorii necalificaţi cît şi în ceea ce-i priveşte pe lucrătorii calificaţi.“

● Bulgarii şi românii sînt liberi să călătorească şi să locuiască în Marea Britanie, din 2007. Singura schimbare care se produce de la 1 ianuarie 2014 e că cei care vor să muncească de-acum înainte în Marea Britanie o pot face fără să mai ceară în prealabil vreo autorizaţie de la autorităţile din domeniul muncii, aşa cum era necesar pînă acum. În schimb, important e că imigranţii vor trebui să-şi găsească mai întîi un job. Cu alte cuvinte, cineva va trebui să-i angajeze. Pentru noi, e o surpriză să vedem cum dumneavoastră, un aprig avocat al economiei de piaţă, nu mai aveţi încredere în înţelepciunea angajatorilor care ştiu pe cine să angajeze. De ce nu i-aţi lăsa pe cei care sînt cei mai implicaţi pe piaţa muncii să decidă cine e cel mai calificat pentru a ocupa un post vacant?

● Evident, stă în puterea guvernului dumneavoastră de a opri orice abuz împotriva libertăţii de circulaţie. Legile UE permit, ba chiar încurajează statele membre să expulzeze şi să interzică intrarea în ţară a celor care vor doar să beneficieze de sistemul social. După cum probabil ştiţi, mai multe state membre, inclusiv Austria, au expulzat, din acest motiv, imigranţi din Europa de Est.

● În caz că sînteţi preocupat de faptul că bulgarii şi românii sînt în stare să lucreze la fel ca un compatriot de-al dumneavoastră, fiind însă dispuşi s-o facă pe bani mai puţini – şi dacă credeţi că asta e adevărata problemă pentru economia Marii Britanii –, guvernul dumneavoastră n-are decît să introducă, de pildă, un venit minim pentru industriile afectate în mod special. Încă o dată, legislaţia UE nu interzice în nici un fel Marii Britanii să facă alegeri pentru a-şi reglementa, aşa cum consideră, economia.

Domnule prim-ministru, vă îndemnăm să vă bazaţi mai degrabă pe fapte decît pe mituri, demonstrînd astfel că politica se poate ridica deasupra dezbaterilor sterile şi că ea poate fi în slujba oamenilor.

Eva PAUNOVA,
Bruxelles, Belgia
Stanislava KUNOVSKA,
Londra, Marea Britanie
8 ianuarie 2014

Mai multe