Scenarii

24 august 2010   Tema săptămînii

În urmă cu un an, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a proiectat, după modelul din unele ţări dezvoltate, patru scenarii posibile pentru evoluţia economiei româneşti în anii 2010 şi 2011, un studiu publicat în Ziarul Financiar. S-a luat în considerare un cuplu format din două elemente care pot influenţa această evoluţie: „criza lor“ şi „criza noastră“, adică situaţia economică de pe plan mondial şi cea de pe plan naţional.

Scenariul A a fost intitulat „Merge şi aşa“. Este scenariul unei recesiuni pe fondul unei crize internaţionale ciclice, din care economia românească iese fără o transformare radicală a modului de funcţionare a instituţiilor statului. Economia de piaţă din România continuă să „subziste“ datorită procesului încă nedefinitivat de convergenţă la Uniunea Europeană.

Scenariul B s-a numit „Colaps“. E cea mai pesimistă variantă, în care are loc o mare cădere economică pe fondul unei puternice depresiuni economice mondiale şi al unor instituţii româneşti disfuncţionale. Criza pune în pericol chiar instituţiile europene sub presiunea tendinţelor protecţioniste şi naţionaliste.

Scenariul C a fost numit „Lumea lui Putin“. E varianta introducerii unei guvernări dirijiste în cazul unei crize profunde în care Uniunea Europeană sau unele ţări ale acesteia îşi asumă rolul de a monitoriza şi transforma instituţii ale statului român pentru a le asigura buna funcţionare. Un scenariu în care statul dirijează totul în paralel cu existenţa unei economii de piaţă.

Scenariul D se numeşte „Restabilirea încrederii“. E varianta în care economia românească iese din recesiunea cu caracter ciclic, avînd instituţiile reformate şi modernizate sub presiunea instituţiilor europene.

Scenariile intră în detalii şi se indică şi semnele prevestitoare ale intrării în fiecare dintre ele.

La un an după lansarea studiului, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România constată că ne situăm strict în datele scenariului A.

Mai multe