„Scena politică se teme de instituţii independente“ - despre televiziunea publică din Republica Cehă

5 mai 2010   Tema săptămînii

O instituţie viabilă. Cred că rolul televiziunilor publice este unul de lungă durată. Mai ales în situaţia actuală în care are loc o dezvoltare extraordinară a noilor tehnologii, televiziunea publică îşi pierde rolul său tradiţional şi ar trebui să se concentreze pe programe de ştiri şi reportaj. Ar trebui organizată o dezbatere publică la nivel naţional pe tema dacă avem nevoie de televiziune publică. În Cehia, avem o televiziune publică care este, mulţumită plătitorilor de taxe, o instituţie viabilă, o mie la sută, din punct de vedere economic. Totuşi, există interese specifice în ceea ce priveşte televiziunea publică, numeroase jocuri politice şi economice au loc în jurul acestei instituţii şi, în realitate, nimeni nu ştie cui îi folosesc.

Implicare politică marcantă. Dacă este vorba despre programele de ştiri şi reportaj, televiziunea publică nu ar trebui să se lase influenţată politic şi ar trebui să rămînă imparţială. Scena politică cehă a imprimat televiziunii o asemenea obişnuinţă încît, dacă se doreşte o schimbare în cadrul instituţiei, aceasta trebuie făcută de fiecare dată prin implicarea marcantă a influenţelor politice. Mai mult decît atît, în fapt nimeni nu doreşte asemenea schimbări, întrucît scena politică din ţară se teme de instituţii independente. În al doilea rînd, din munca la televiziunea cehă o duc mulţi foarte bine.

O dezvoltare haotică. Dezvoltarea televiziunii publice în Cehia este total haotică şi are loc cu adevărat sub influenţa puternică a partidelor politice, care nu sînt în stare să se decidă ce fel de statut ar trebui să aibă televiziunea cehă, între ce mantinele poate juca, dacă ar trebui să difuzeze reclame sau nu ş.a.m.d.
De cînd mă ştiu am fost un susţinător al televiziunii publice. Dar, într-adevăr, în contextul dezvoltării masive a noilor tehnologii, sînt convins că, la ora actuală, televiziunea publică nu mai are un rol indispensabil în peisajul mass-media.

Jiří Balvín a fost director general al Televiziunii Cehe în perioada 2001-2002, şi în momentul de faţă este director general al Òčko TV, specializată în programe muzicale.

traducere din limba cehă de Marius Dragomir.

Mai multe