"Românii «se pricepe» la toate"

28 aprilie 2010   Tema săptămînii

De ce românii nu spun niciodată „nu ştiu“?

Nu pot să generalizez şi să spun că toţi românii sînt la fel. Eu mă voi referi doar la cei pe care i-am întîlnit pe stradă. S-o luăm pe puncte:

1) După ani şi ani de anchete cu întrebări capcană, pot spune cu mînă pe inimă că există un complex al camerei de luat vederi. Odată aflat în faţa camerei, românul devine important şi trebuie să spună ceva, orice, pentru că este momentul lui de glorie şi este necesar să-l speculeze la maxim. Nu se poate să-l vadă o ţară întreagă cum se face de rîs spunând „nu ştiu“ (şi-atunci, inevitabil, chiar se va face de rîs). În alte ţări (de exemplu, SUA) nu există noţiunea „a se face de rîs“. De-asta americanii spun cu nonşalanţă cele mai mari inepţii fără să rîdă nimeni de ei.

2) Am întîlnit şi români care nici n-au nevoie să asculte întrebarea pînă la capăt într-atît sînt de siguri pe ei. Ei le ştiu pe toate, se pricepe la toate, ba, mai mult decît atît, nici măcar n-au nevoie de dialog pentru a-şi face cunoscut monologul.

3) Am întîlnit şi români care sînt, pur şi simplu, hipnotizaţi de privirea reporterului şi care, în transă fiind, dau răspunsul pe care-l sugerează reporterul respectiv, bineînţeles după ce le-au fost şterse din memorie cuvintele: „nu ştiu“

Viorel Gaiţă
este realizatorul emisiunii Mioritza Niuz difuzată de TVR 1 în fiecare sîmbătă de la ora 16,30.

a consemnat Marius CHIVU.

Mai multe