Românii în presa britanică

20 noiembrie 2013   Tema săptămînii

● Pe parcursul anului trecut, în Marea Britanie, numărul de furturi din ATM-uri s-a triplat. Informaţiile oferite de poliţia britanică sugerează că un procent de peste 90% din aceste furturi sînt comise de imigranţii români – scrie Daily Mail. De asemenea, în primele patru luni ale acestui an, au fost înregistrate 7572 de bancomate sparte, numărul crescînd cu 2553 faţă de perioada precedentă a anului trecut.

● Hoţii de buzunare din cauza cărora s-a închis Muzeul Luvru de la Paris sînt români – susţine cotidianul britanic The Sun. Într-un articol intitulat „Temerile în Marea Britanie cresc, după ce bandele de români au dus la închiderea Luvrului“, tabloidul aminteşte că angajaţii muzeului au refuzat să mai lucreze într-o zi de miercuri, îngrijoraţi de creşterea numărului de hoţi de buzunare, printre care se numără şi copii, care fură atît de la turişti, cît şi de la angajaţii muzeului. Bande similare ar putea să ajungă şi în Marea Britanie, căci se estimează că în 2014 vor veni 12.770 de români şi bulgari, după ce restricţiile Uniunii Europene vor fi ridicate. În realitate, numărul ar putea să fie mult mai mare, mai arată cotidianul amintit.

● 10 octombrie 2013. Doi români au fost arestaţi în Marea Britanie, după ce au furat cantităţi impresionante de gumă de mestecat. Autoritaţile britanice au confirmat apariţia unui val de furturi de gumă de mestecat din supermarketuri – scrie thisissouthdevon.co.uk. Potrivit publicaţiei, românii duceau prada în România, unde o vindeau comercianţilor locali, care ofereau clienţilor gume ca rest, în loc de monede.

● 12 noiembrie 2013, Daily Mail: „După ridicarea restricţiilor pentru români, doar capra mai rămîne în sat.“ Liderul partidului britanic UKIP, Nigel Farage, nu a ratat ocazia să speculeze cuvintele rostite de primarul unei comune din judetul Timiş, România, care a declarat pentru Daily Mail că jumătate din populaţia comunei sale se va muta în Marea Britanie, după ridicarea restricţiilor, la 1 ianuarie 2014. Ulterior, edilul a explicat că jurnalista britanică a înţeles greşit că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă, precizînd că el a afirmat că jumătate din romii din comună vor să facă acest lucru, fiind vorba despre 100 de persoane.

● Jurnaliştii de la Daily Mail afirmă că Marea Britanie rămîne principala destinaţie a tinerilor din România care vor să muncească în afara ţării, întărind astfel îngrijorarea că britanicii se vor confrunta cu un aflux de imigranţi, la sfîrşitul lui 2013, odată cu ridicarea restricţiilor. Preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie, John Bercow, a efectuat recent o vizită la Bucureşti, prilej cu care a declarat că imigranţii est-europeni au mai multe aptitudini şi dau dovadă de mai mult „angajament“ faţă de muncă decît o fac britanicii.

● Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, explică, într-un amplu articol din Huffington Post, că românii văd în Marea Britanie un model şi sînt bine integraţi în această ţară, unde comunităţile-gazdă le preţuiesc contribuţia. Aşadar, spune diplomatul, românii care trăiesc în Marea Britanie nu pot înţelege de ce au devenit ţinte într-un joc politic şi de presă.

● Londra, 12 noiembrie 2013. Un hoţ român a fost prins de poliţiştii britanici. Bărbatului i s-au pus cătuşele pe stradă, chiar în faţa unui grup de români, iar aceştia, urmărind scena, au pus o manea la casetofonul maşinii în care se aflau. Hoţul a început să rîdă şi să danseze, în timp ce aştepta maşina poliţiei ca să fie transportat la secţie – scrie Daily Mail, sub titlul „Justiţia este o glumă?“. 

(sursa: ziare.com)

Mai multe