"România are nevoie de 30 de Roşii Montane"

18 septembrie 2013   Tema săptămînii

- dezbatere cu Dragoş TĂNASE, directorul companiei Roşia Montană Gold Corporation -

● „Proiectul de la Roşia Montană este foarte bine gîndit, foarte robust, am selectat cianura cu cele mai bune firme de inginerie care propun cea mai bună tehnologie din lume pentru astfel de exploatări, am îmbunătăţit semnificativ proiectul faţă de varianta lui iniţială, din toate punctele de vedere, începînd de la aspectele de mediu, obiectivele de patrimoniu. (...) Marea lor majoritate sînt incluse în zone protejate, în afara proiectului minier. Am acordat sume semnificative pentru protejarea, pentru amenajarea lor muzeistică şi convertirea lor în obiective de dezvoltare durabilă în localitate. Propunerea de patrimoniu este, din punctul nostru de vedere, cea mai importantă propunere pe investiţii private în patrimoniul României, care va rămîne comunităţii. Deci avem un proiect modern, care respectă toate legile europene, care respectă toate legile româneşti, este îmbunătăţit semnificativ din toate punctele de vedere, economic, patrimoniu, mediu, oferă o şansă de dezvoltare comunităţii locale din Roşia Montană. Noi nu vedem nici un motiv pentru care acest proiect s-ar respinge. Noi vom face această mină şi aceste locuri de muncă în Roşia Montană.

● Înainte să vin în acest proiect, am studiat proiectul trei luni de zile, am fost acolo şi mi-am dat seama că este o diferenţă enormă între percepţia publică şi ceea ce se crede despre acest proiect, în baza miturilor răspîndite de ONG-uri, şi realitatea de la Roşia Montantă. Am fost atît de frapat de diferenţă, încît am luat decizia să vin în acest proiect şi să lupt cu toate puterile să-l implementez, tocmai pentru că sînt sută la sută convins că este un proiect extraordinar de bun pentru România. România n-are nevoie de o Roşie Montană, România are nevoie de 30 de Roşii Montane, are nevoie de dezvoltarea resurselor naturale în toţi Munţii Apuseni, are nevoie de investiţii, are nevoie de locuri de muncă.

● Asociaţiile nonguvernamentale n-au făcut nici un program de mediu în zona Roşia Montană. Vă pot descrie punct cu punct toate problemele de mediu. Arieşul este poluat cu 12 milioane de litri de ape acide în fiecare zi, care curg astăzi din Roşia Montană. Există nişte gropi de gunoi, pentru că oamenii respectivi nu au bani să-şi facă gropi de gunoi, şi de fiecare dată cînd vin apele mari, spală gropile de gunoi şi umplu Arieşul pe zeci de kiometri cu gunoaie şi cu deşeuri. În fiecare an, muncitorii noştri petrec cîte o lună, o lună şi jumătate în programe de voluntariat pentru a aduna gunoiul de pe Valea Arieşului. Am gîndit noul proiect minier astfel încît să oprim aceste surse de poluare: apa poluată care vine astăzi pe rîu va fi colectată în baraj, va fi folosită în procesul tehnologic, şi mai departe vom deversa apă curată, începînd cu prima zi de exploatare. Proiectul de la Roşia Montană aduce investiţii în patrimoniu, reabilitarea mediului în zona Roşia Montană, investiţii masive.

● Îngrijorarea oamenilor cum că cianura va ajunge în pînza freatică este legitimă. Este o chestiune pe care noi am studiat-o cu foarte mare atenţie şi am gîndit un proiect care elimină orice fel de risc. De ce? Pentru că cianura este folosită în circuit închis, ea nu pleacă din uzină. La finalul procesului tehnologic, facem o staţie de detoxifiere şi extragem toată cianura din minereu. Ceea ce rămîne acolo e o componentă reziduală extrem de mică: conţinutul de cianură e mai mic decît cianura din cafea. În cafea avem cam 7 mg/l de cianură. Sterilul va avea un conţinut de 3 mg/l în iazul de decantare. Deci acel iaz de decantare nu conţine cianură.

● Eu o să-mi fac biroul şi casa în care o să locuiesc la Roşia Montană chiar sub barajul iazului de decantare. Deci voi sta sub baraj, ca să dorm acolo, ca să arăt cît e de confortabil acel baraj. Deja am băut dintr-o astfel de apă de care se teme toată lumea, puteţi să vedeţi filmuleţul pe YouTube. Am fost la o mină în Noua Zeelandă care avea o tehnologie performantă (noi vom aduce o tehnologie de trei sau patru ori mai performantă) şi am băut din apa aceea.

● Vestita ţară a lui Moş Crăciun, Laponia, în nordul Finlandei, unde sînt atîţia turişti în fiecare an, care-şi duc copiii să vadă – în apropiere e o mină de aur cu cianură. Eu o să-mi duc copiii acolo, am fost o dată, o să mai merg o dată, e şi o pîrtie de ski, staţiunea celebră Levi, din nordul Finlandei, unde e şi competiţie mondială la ski, deci este o zonă foarte animată turistic, într-o regiune unde este o mină de aur cu cianură, care susţine infrastructura locală. Mai mult, dacă mergeţi şi vă uitaţi pe Internet, o să vedeţi cum renii beau apă din iazul de decantare.“  

Fragmente din dezbaterea Adevărul Live de joi, 5 septembrie 2013. Înregistrarea completă poate fi urmărită pe site-ul Adevărul.ro.

Pînă la data publicării acestui dosar, RMGC nu a renunţat la politica „no comment“ adoptată în ultimele zile. 

Foto: adevarul.ro

Mai multe