Relaţia România-UE produce valoare adăugată?

30 mai 2012   Tema săptămînii

- argument -

„Trebuie să veniţi cît mai mulţi de la Dilema să vorbiţi, voi aţi scris despre datele astea.“ Aşa am fost invitaţi de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România să participăm la o dezbatere de Ziua Europei – 9 mai –, care pleca de la scăderea de popularitate a UE în rîndul românilor, după ultimul Eurobarometru. Dezbatere organizată de Reprezentanţă împreună cu Institutul European din România şi cu Ministerul Afacerilor Europene. Şi aşa am devenit parteneri media ai unui eveniment care s-a dovedit atît de interesant, încît trebuia făcut şi un număr pe seama lui. Această temă reproduce intervenţiile din cadrul dezbaterii, cu minime ajustări ţinînd de normele editoriale. (Cristian Ghinea)

Ideea acestei dezbateri a pornit de la o discuţie pe care am avut-o cu domnul Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, amîndoi fiind puţin dezamăgiţi de comentariile din spaţiul public, generate de un Eurobarometru care a dat impresia că cetăţenii români au sentimentul că instituţiile europene servesc mai puţin interesele lor. Cu alte cuvinte, procentul de încredere în instituţiile europene a înregistrat o scădere. Şi aici sînt multe discuţii: în ce măsură această cercetare sociologică a reuşit să identifice în mod corect o atare tendinţă, dacă ea există. De aceea, domnul ministru a considerat că tema dezbaterii ar trebui să fie una care să clarifice cumva lucrurile şi chiar ne-a propus titlul: „Cît de proeuropeni mai sînt românii?“. În urmă cu şase-şapte ani, procentul de încredere al românilor în instituţiile proeuropene şi în procesul de integrare europeană era undeva la peste 80%. Sigur că ceea ce este important nu e să descoperim unde se află această percepţie, dar să vedem ce se află şi în spatele unei astfel de percepţii şi dacă acest trend este unul real care se bazează pe un fenomen profund, dacă se află într-o legătură directă şi necesară cu evoluţiile din ultimii trei ani din Uniunea Europeană şi din România. Dacă în acest context relaţia România-Uniunea Europeană produce valoare adăugată pentru ambele părţi, adică este în beneficiul României, dar şi în beneficiul celorlalte state ale Uniunii Europene.

Ne propunem ca azi să avem o dezbatere cît mai deschisă, mai degrabă informală, ne-am gîndit să invităm un număr de posibili vorbitori, într-o ordine nu neapărat prestabilită, care să exprime opinii cu privire la tema pe care ne-am propus s-o abordăm. Ne-am bucura dacă la sfîrşitul acestei reuniuni am putea să tragem cîteva concluzii clare şi apoi să ne gîndim dacă este cazul să întreprindem acţiuni importante, mai ales în ceea ce priveşte procesul de comunicare vizînd Uniunea Europeană, politicile europene, strategiile europene. (Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România)

Emisiunea "Punerea pe gînduri", de la RFI România, din 31 mai 2012. Invitaţii lui Laurenţiu Diaconu-Colintineanu în studioul RFI România au fost: Cristian Ghinea, jurnalist Dilema veche, Gabriela Drăgan, directorul Institutului European şi Dumitru Sandu, sociolog.

Mai multe