Recititul, semn dilematic

25 decembrie 2018   Tema săptămînii

Tot anul 2018 revista noastră a purtat pe frontispiciu cifra 25, marcînd astfel sfertul de secol de cînd identificăm, comentăm şi antologăm dilemele românilor. De altfel, n-am renunţat să ne autointitulăm „săptămînal de tranziţie“, de vreme ce istoria noastră este un lung şir de tranziţii întrerupte, cînd şi cînd, de perioade mai lungi sau mai scurte de stagnare sau chiar regres.

Cum remarcam şi anul trecut, în acest sfert de secol s-au schimbat multe în ceea ce priveşte revista noastră (numele, redacţiile, rubricile, colaboratorii, şefii, patronii, sediile, grafica de print, site-urile, preţul), dar a fost un sfert de secol în care s-au păstrat la fel de multe în ceea ce ne priveşte: spiritul, atitudinea, chiar mîndria de a face un număr nou în fiecare săptămînă (în vremuri în care multe publicaţii au fost strivite de noile realităţi potrivnice meseriei), propunînd cîte o temă de reflecţie (în vremuri în care oamenii sînt tot mai puţin interesaţi de acest exerciţiu mental, preferînd confirmările emoţionale provocărilor gîndirii).

Cu un sfert de secol în spate, sîntem şi veteranii presei online din România: Dilema veche există şi în varianta online încă din anul 1996, o vreme în care pe Internet nu existau decît puţin peste o mie de publicaţii în toată lumea.

Numărul de vînzări la chioşcuri al revistei tipărite a fluctuat de-a lungul anilor (din cauza crizelor financiare, a schimbărilor de generaţie şi de obişnuinţe în rîndul cititorilor, a proliferării device-urilor de citit în format electronic), în schimb numărul de cititori care ne citesc online, pe laptop-uri, tablete şi telefoane, este în creştere de la an la an. În 2018, site-ul www.dilemaveche.ro a avut între 435.000 şi 600.000 de cititori unici pe lună, asta însemnînd o mică creştere faţă de 2017. Pagina noastră de Facebook are acum peste 129.000 de prieteni şi urmăritori (cu 10.000 mai mulţi decît anul trecut). Iar de cîteva luni revista are şi cont de Instagram, unde deocamdată sîntem urmăriţi de 4100 de cititori.

De ceva vreme, la sfîrşit de an, ne am obişnuit să privim înapoi şi să reluăm în paginile unui Dosar retrospectiv o selecţie din cele mai vizualizate, like-uite & share-urite articole ale anului, acesta fiind cel mai legitim criteriu al interesului popular pentru anumite teme.

Astfel, pe cititorii revistei noastre, în 2018, cel mai mult i-au interesat, ca şi anul trecut, comentariile pe marginea nenorocirilor guvernării PSD, cu precădere declaraţiile analfabete ale miniştrilor schimbaţi cu o repeziciune direct proporţională cu incompetenţa lor (Viorica Dăncilă, în primul rînd) şi manipulările despre aşa-zisul sorosism. Alte subiecte de interes pentru dilematici au fost textele despre abuzurile Jandarmeriei, Referendumul pentru redefinirea familiei, Catedrala Mîntuirii Neamului, educaţie, emigraţie, complexe naţionale.

Indiferent cum ne citiţi, vă dorim în continuare (re)lectură plăcută.

Mai multe