Puţin despre caii de curse - interviu cu Ovidiu VÂJIALĂ

2 mai 2012   Tema săptămînii

Cu ce se ocupă asociaţia Eclipse racing?

Cu creşterea şi participarea la curse de cai în afara României, primii cai privaţi după 1945 care cîştigă curse în afara ţării.

Înţeleg că asociaţia îşi creşte caii în Ungaria. De ce?

Pentru că în România nu există hipodrom pentru curse de galop, fiind pe punctul de a rămîne singură ţară din Europa fără curse de cai. Nu avem antrenori, nu avem jochei şi nici o instituţie care să-i licenţieze.

Care este situaţia cailor de curse în România?

Nu există practic cai de curse. Avem doar o singură herghelie de stat, la Cislău, care creşte Pur Sînge Englez, dar lipsa curselor, a selecţiei şi a infuziei de sînge a dus la o cădere bruscă a valorii genetice şi a performanţelor.

Şi atunci – raportul între numărul cailor de curse şi al celor de povară…?

România este o ţară cu un raport invers între caii de sport şi cei de povară, din cauza lipsei competiţiilor cu premii valoroase şi a culturii calului. La noi caii se bat la marginea drumului.

Se poate schimbă ceva? Cum?

Dezvoltarea unei astfel de industrii este o decizie politică. Trebuie create premisele construcţiei unui hipodrom la standarde internaţionale. Trebuie pregătit şi educat personal în această direcţie şi ne trebuie un om politic de valoarea lui Kemal Atatürk, care a spus: „cursele de cai sînt o necesitate a societăţilor moderne“.

Este foarte scumpă îngrijirea unui cal de curse? Cam cît costă?

În funcţie de ţară, de la 300-400 de euro pînă la 25.000 lire sterline/an. Există un echilibru, în fiecare ţară, între costurile de întreţinere şi premiile oferite. Cel mai bine, din punct de vedere al recuperării, stă Franţa.

Ce ar aduce pentru România dezvoltarea acestei industrii, construirea unui hipodrom?

Bani pentru stat, din pariuri (cifra de afaceri la nivel mondial este de aproximatix 72 mld. euro), locuri de muncă atît în amonte, cît şi în aval de industrie (estimez că la o dezvoltare optimă ar putea concentra între 20.000 şi 50.000 locuri de muncă, poate chiar mai mult). Este o industrie intensivă care se bazează pe forţa de muncă a omului, fără automatizări.

Cailor le place să alerge, să se întreacă? Sînt ei fericiţi la curse?

Calul s-a născut să alerge. Cine cunoaşte în profunzime caracterul unui cal, va înţelege că o face şi din plăcere. Un cal ştie cînd a cîştigat o cursă sau a pierdut-o. Nu este un sport al exploatării animalului, chiar dacă se constată şi cazuri de abuzuri (nelipsite din orice domeniu).

Cum sînt caii, în general?

Calul este visul lui Dumnezeu despre cum ar trebui să arate lucrurile pe pămînt. Un proverb arab spune că vîntul raiului suflă printre urechile cailor.

Care este situaţia lor în alte ţări?

La nivel mondial se nasc cam 200.000 de mînji pentru curse. La fiecare aproximativ 3 minute în lume are loc o cursă de cai. Doar în SUA sînt 50.000 de curse/an. Irlanda exportă cai de curse de aproximativ 400 de milioane de euro anual.

Ovidiu Vâjială este preşedinte al Asociaţiei Eclipse Racing şi agent de bloodstock (intermedieri şi consultanţă de vînzări şi management de cai de curse). 

a consemnat Iaromira POPOVICI

Mai multe