Publicul de atitudine și frustrările din politică - interviu cu Călin Petrar de la Times New Roman
De ce umor?
N-am fost niciodată o persoană seriosă și am dat la Filozofie. Cînd dai la Filozofie transmiți clar: nu vreau să muncesc. Nu dau la Filozofie ca să prestez ceva. Era în 2003, era vremea lui Funar, era un oraș înapoiat. Aveam un coleg care venise la Aspirina săracului, în București. Și am venit și eu la Dinescu. Era distractiv. Nu era o treabă serioasă, luam la caterincă toate subiectele. Am avut un ocol, pe la Adevărul, cînd Dinescu a fost preluat de Patriciu. Apoi, TNR, în 2009. La început, TNR era o chestie la bere. Publicam din cînd în cînd. Din grupul inițial sînt eu și caricaturistul. Pe atunci erau Mihai Radu, Dan Panaet. Formula actuală s-a așezat acum cinci ani. Eftimie, Ionuț, Vasile, Ovidiu și eu.
De ce au venit?
În opt ani și jumătate s-a plătit continuu. Da, ăsta e job-ul nostru. Toată lumea ne întreabă: da? Da, umorul e job-ul nostru. Și acum mogulul nostru ne-a luat o încăpere, acum sîntem într-un acvariu din ăsta corporatist. Da, și vine la noi la camera lui de relaxare, vine să ne audă zicînd tîmpenii.
Ce-ai înțeles din toată filozofia asta?
Am fost cu anticii, apoi fenomenologie, apoi Derrida. Cînd am citit Spectrele lui Marx mi-am dat seama că și-a bătut joc de mine. El face eschive în jurul unui subiect, pe 300 de pagini. Asta am înțeles: să fie totul o introducere, să nu spun nimic pe zeci de pagini. Așa a funcționat și la examene, am avut un eseu dat pentru trei materii diferite. Am luat și 10, și aveam și 7. Pe aceeași lucrare, fără schimbare.
Și în umor?
M-a distrat Kant. Are o glumă. E ca și cum ai mulge țapul cu ciurul. Și, nu știu, în umor despre asta e vorba. Să vezi un subiect prin prisma absurdului. A urmări cu detașare absolut totul. Am avut fenomenologia care lua totul în serios, nu? Și a venit Derrida. Totul m-a rupt. Și l-am descoperit și pe David Lodge. Și am văzut și cum e în mediul universitar. Asta e? Asta e!
Cum funcționează TNR?
Noi nu ne-am poziționat. Am zis: trebuie să rîdem noi. Știm că uneori nu ne distrează anume articole decît pe noi. Acum a venit un public de atitudine. Asta cere piața. Frustrări din politica de astăzi. Avem în vedere audiența.
Atitudine?
Asta-i țara. Aș vrea să fiu în Elveția, să scriu despre ceasuri și băbuțe. Și au venit și fake-urile astea pe net. Noi eram la lansare de fake news, inspirați de The Onion. Trebuie să spun aici că noi, efectiv, cu știrile inventate sîntem mai aproape de adevăr decît Evenimentul zilei, știi?
Ținte?
Extremiștii. Cum să fii fericit că ești român? De ăștia trebuie să ne luăm. E o întîmplare că sînt român, că sînt bărbat, că am un început de chelie.
Confuzia?
Da, sînt unii care dau drepturi la replică. Eu cred că trebuie să primești gluma și s-o continui. Zici că sînt prost? Bun, eu sînt și cu burtă, și idiot. Da, așa merge gluma. Dacă tu te ataci e semn că vrei să fii atacat. O cauți. Te oftici. Majoritatea n‑au autoironia. Noi am zis să nu mai scriem despre Fuego, de exemplu. Ne luam de Fuego, dar nu atît de mult. Lumea a rămas cu impresia că noi făceam cu Fuego. Omul citea TNR. Și a făcut glume, omul are și inteligență, și mi-a cîștigat respectul. Sînt puțini aceștia.
Măruță? Trăistariu?
Măruță ne-a dat o notificare. Trăistariu se tot pozează în fel și chip. Și ne-am luat de el. A zis că ne-a dat în judecată. De fapt, a vrut publicitate. N-a dat pe nimeni în judecată. Mihaela Rădulescu s‑a urzicat, dar i-a explicat Andrei Gheorghe și a înțeles.
Times New Roman a fost amendat cu 16.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Articolul vostru era „Curva lui Dragnea, asaltată de PSD-iști…“ și a fost considerat jignitor de toate femeile din PSD.
Băi, ce vrei să spun? PSD merge pe intimidare și vrea să ne ia pe noi de exemplu, de execuție în public. Da, uite, reacționăm!
Cuvîntul „curvă“?
O, asta e ipocrizie. Adică pe blog-uri, pe Facebook, la beție zicem curvă, curvă și, cînd e vorba să citești, o, nu, ești vulgar! Hai să fim serioși. Cum adică? Tu ai voie să vorbești cum îți vine la gură, noi nu? De ce? Conform cărei legi? Oricum, am fost de acord, am scos articolul de pe net și vedem ce se întîmplă. Am înțeles ipocrizia generală și am zis: lasă, dom’le, să fim noi mai deștepți. Restul, amenda? Să vedem ce se întîmplă. Dar, cred eu, ceea ce a contat a fost ca PSD să-și arate mușchii, să dea o lecție.
a consemnat Eugen ISTODOR