Procurori vs presă

23 iunie 2010   Tema săptămînii

Catherine Belton, jurnalistă la Financial Times, relatează pe blogul său cum a decurs interogarea de către procurori a unui martor al apărării. Tatiana Lisova, fostă redactor-şef la cotidianul rus de afaceri Vedomosti, a fost citată ca martor la cererea avocaţilor lui Hodorkovski şi, notează Catherine Belton, a explicat răbdătoare că, în 2002, „se putea determina mărimea capitalului companiei Yukos pornind de la preţul unei acţiuni listate la bursă“ şi că „preţul acţiunii putea fluctua în funcţie de mişcările pieţei“. „Procurorii păreau să ştie foarte puţin despre cum funcţionează companiile listate la bursă şi cum valoarea lor poate fi calculată în funcţie de piaţă. Aveau, de asemenea, o idee cam vagă despre felul în care companiile îşi fac publice informaţiile şi îşi consolidează finanţele după criterii de contabilitate internaţională. «Cum aţi aflat că valoarea capitalului lui Hodorkovsky este de 7,8 miliarde? Aţi cerut vreun document suplimentar în acest sens?» – a întrebat un procuror. «Şi cum de această cifră s-a schimbat în datele făcute publice ulterior?». În calitate de martor al apărării, Lisova a explicat că pentru un jurnalist era uşor să verifice veniturile consolidate raportate de Yukos, în funcţie de volumul producţiei – a cărui cifră era făcută publică de Ministerul Energiei – şi de preţul petrolului“.


Şi au urmat alte întrebări, menite să sugereze că Lisova este un martor fără credibilitate: „Cum aţi aflat despre asta?; De ce i-aţi telefonat lui Hodorkovski?; V-a plătit pe contract de consultanţă?; V-a plătit în contul vreunei companii offshore pe care o deţineţi?“. Tatiana Lisova a încercat să demonstreze în faţa instanţei că tranzacţii precum cea făcută de Yukos (adică vînzarea de acţiuni în cadrul unui grup de firme) erau normale în Rusia. Procurorii, însă, le credeau suspecte şi bănuiau că jurnalista fusese plătită de Hodorkovski pentru a scrie favorabil. „Lisova a explicat că singura remuneraţie primită de ea şi de ceilalţi jurnalişti de la Vedomosti pentru munca lor a fost salariul de la angajator. Procurorul Lahtin a răspuns cu sarcasm: «Minunat. Dacă fiecare ar lucra aşa...»“.

Articolul semnat de Catherine Belton se numeşte „Rusia: procurori versus presă în procesul lui Hodorkovsky“ şi a apărut în versiunea online a ziarului Financial Times pe 26 mai 2010.

Mai multe