Președintele Bulgariei se simte captiv în UE
Ca în multe dintre statele fostului bloc comunist, și media din Bulgaria are legături puternice cu grupurile politice. Uneori, aceste legături politice duc la apariția unor paradoxuri: instituții de presă în general deschise la valori occidentale ajung să transmită relativ des mesaje atît antieuropene, cît și antiamericane.
În cazul unor publicații ca pogled.info, baricada.org sau fakti.bg, filosofia antioccidentală provine fie dintr-o afiliere de stînga, fie din asumarea unei poziții proruse evidente, arată o monitorizare a discursului antioccidental în Bulgaria, proiect realizat de Asociația LINX (fondată de către Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație).
Pozițiile antioccidentale apar în presa bulgară și în media altfel echilibrate sau nu neapărat interesate să încline balanța într-o parte sau în alta: în știrile televiziunii Nova, de exemplu, cu acționariat suedez, sau printre articolele site-ului investor.bg, specializat în afaceri.
Un caz complex este cel al „cercului Prokopiev“, sintagmă sub a cărei umbrelă se află publicații precum Capital, Club Z, Dnevnik și Media Pool (Ivo Prokopiev este proprietarul Capital). Concertat, de cele mai multe ori, publicațiile citate (la care se adaugă BNR, radioul public) difuzează materiale care pot fi considerate antioccidentale.
Cel mai adesea, BNR are puncte de vedere antieuropene și antiamericane atunci cînd este critică la adresa guvernării. La fel se întîmpla și la postul public de televiziune, pînă acum cîțiva ani.
Surprinzător (sau poate nu), aceste publicații au fost constant finanțate din surse precum fundațiile „America pentru Bulgaria“ sau Open Society, controlată de George Soros, miliardarul american.
Publicațiile cercului Prokopiev, deși cu orientări evidente de dreapta, sînt într-un război fățiș cu politicile lui Boyko Borisov, actualul premier al Bulgariei, și chiar cu Borisov însuși, deși și acesta din urmă se prezintă ca fiind un politician de dreapta. Tocmai din acest motiv, în 2018, cînd Bulgaria a deținut pentru o jumătate de an președinția rotativă a Consiliului UE, Borisov a fost criticat intens de publicații din grup pentru că s-ar fi folosit de poziție pentru a-și face campanie, fără însă a aduce beneficii țării. Indirect, mesajul transmis de aceste publicații era că Uniunea Europeană nu reușește să implementeze cu eficiență acest sistem al președinției rotative.
Un alt motiv pentru abordările antioccidentale ale publicațiilor din cercul Prokopiev, în relația cu SUA, ar fi finanțările primite de la sponsori conectați mai degrabă cu democrații americani. Astfel, coincidență sau nu, mesajele critice la adresa administrației republicane a lui Donald Trump abundă.
În același timp, între Ivo Prokopiev, patronul de presă, și stat se duce un război: lui Prokopiev i se aduc acuzații de fraudă la privatizări și i se pun sechestre pe bunuri, iar acesta se plînge că este șicanat doar pentru că face opoziție guvernării.
Poate cel mai fățiș antioccidental lider politic bulgar este președintele țării, socialistul Rumen Radev. Acesta este un adversar declarat al Uniunii Europene, pe care o consideră condusă de doar o mînă de oameni care nu au nici un interes ca state mici, precum Bulgaria, să prospere. Radev a dus și o campanie acerbă împotriva achiziției de către statul bulgar a unor avioane de luptă americane F16. În final însă, decizia a fost a Parlamentului de la Sofia, care a ales aparatele americane de zbor.
Puncte de vedere încă mai antivestice a produs Volen Siderov, liderul partidului Ataka, partid aflat în coaliția de guvernare pînă de curînd. Siderov nu doar că a criticat (și el) achiziția aparatelor F16, dar a militat pentru ridicarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, motivînd că, economic, Bulgaria pierde bani cîtă vreme nu poate face afaceri cu Federația Rusă.
Europarlamentarul de dreapta Radan Kanev și fostul vicepremier Valerii Simeonov, șeful partidului naționalist Frontul Salvării Naționale din Bulgaria (aliat cu partidul GERB al premierului Boyko Borisov), sînt alți doi politicieni care nu consideră că UE este o soluție pentru Bulgaria, în special din cauza politicii privind migrația.
Ivet Arabova este editor, 24 Chasa (Sofia, Bulgaria)
Stanimir Vaglenov este jurnalist de investigație, membru International Consortium of Investigative Journalists
Foto: Rumen Radev, wikimedia commons